„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Manifestări în cinstea eroilor, de Ziua Armatei Române
De ziua Ziua Armatei Române, militarii au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la Sibiu, și a Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la Carei.
Primul eveniment din cadrul programului dedicat Zilei Armate Române a fost ceremonia din fața Cercului Militar din Sibiu, unde IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat o slujbă de pomenire pentru toți eroii căzuți pe front pentru apărarea țării și poporului român. Alături de ierarh s-au aflat protopopul Sibiului, Ioan Coșa, preotul militar Florin Pavel și inspectorul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Tiberiu Kiss.
„Ziua Armatei este o zi de mare bucurie și pentru noi, cei care facem parte din poporul acestei țări, cu atât mai mult pentru noi care suntem îmbrăcați în haina preoției, fiind ostași ai lui Hristos. Ne-am rugat pentru cei care au plecat din lumea aceasta în calitate de eroi, dar și pentru cei care sunt astăzi în structurile militare și au nevoie de ocrotirea și binecuvântarea lui Dumnezeu, în așa fel încât pacea și liniștea să se mențină, și activitatea lor să fie una de apărare, fără conflict militar. Transmitem celor care sunt astăzi sub arme, celor care slujesc patria, binecuvântarea lui Dumnezeu, dragostea și prețuirea noastră”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
La ceremonie au fost prezenți prefectul Sibiului, Adela-Maria Muntean, vicepreședintele Consiliului Județean, Marcel Luca, viceprimarul Corina Bokor, comandantul Garnizoanei Sibiu, generalul Ghiță Bârsan, ofițeri, militari, oficialități și oaspeți.
În cadrul ceremoniei, oficialitățile prezente au transmis mesaje de felicitare militarilor sibieni cu ocazia acestei sărbători.
„Datorăm profund respect soldatului român care, animat de patriotism și sentimentul datoriei, a luptat cu toată ființa și puterea sa pentru apărarea țării și intereselor naționale cu prețul propriei vieți. Prestigiul Armatei Române a fost clădit în timp, cu multă muncă așa cum a dovedit-o și în ultimii ani prin îndeplinirea misiunilor încredințate, fapt apreciat în mod deosebit de partenerii noștri internaționali”, a spus prefectul Adela-Maria Muntean.
„În toate timpurile, militarii români, cu jertfă și curaj și-au făcut datoria, au apărat țara, ne-au apărat pe noi, românii, pentru ca astăzi să fim mândri că suntem într-o țară liberă și că trăim între celelalte popoare europene cu fruntea sus”, a spus vicepreședintele Marcel Luca.
„Noi cetățenii simpli apreciem prestanța, seriozitatea în pregătire, curajul cu care Armata Română este pregătită să intervină. Astăzi, de ziua Armatei le urăm «La mulți ani!» și îi felicităm pe militarii Garnizoanei Sibiu, dar și pe cadrele didactice și militare ale Academiei Forțelor Terestre pentru tot ceea ce reprezintă și pentru activitatea care face cinste orașului, dar și forțelor Armatei Române”, a spus viceprimarul Corina Bokor.
În cuvântul său, comandantul Garnizoanei Sibiu și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” a mulțumit tuturor pentru sprijinul acordat militarilor români.
„Aduc mulțumirile noastre pentru prezența dumneavoastră aici și, încă o dată, mulțumirile noastre pentru că înțelegeți rolul armatei. Mulțumirile mele se îndreaptă și către militarii români aflați în țară sau în teatrele de operație, mulțumirile mele se îndreaptă spre toți militarii din Garnizoana Sibiu și în numele tuturor acestor militari pentru toți cetățenii din județul Sibiu am onoarea să vă salut și vă dorim mult succes în activitatea dumneavoastră”, a spus generalul Ghiță Bârsan.
La final au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor din fața Cercului militar, iar detașamentul de onoare a încheiat ceremonia cu o paradă militară.
Programul a continuat cu vernisajul Expoziției „Campaniile Armatei Române din anul 1917. Mărăști, Mărășești, Oituz”, de la Biblioteca Județeană „ASTRA”, apoi cu o expoziție de tehnică militară în fața Cercului Militar. De asemenea, manifestările au inclus o paradă de retragere cu torțe de la cimitirul eroilor din Sibiu.
Festivități la Carei de Ziua Armatei Române
De Ziua Armatei României, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, au participat la sărbătorea naţională dedicată Armatei Române, care a avut loc, ca în fiecare an, la Carei, în faţa Monumentului dedicat de sculptorul maramureşean Vida Gheza gloriei ostaşilor Armatei Române căzuţi în lupta pentru eliberarea patriei.
Ierarhii au pornit spre monument din Catedrala municipiului Carei, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, aflată în apropiere. Manifestarea a început cu intonarea Imnului Naţional al României, urmat de un moment de reculegere pentru ostaşii Armatei Române căzuţi pentru eliberarea patriei. A sosit, apoi, ştafeta veteranilor „Invictus”, aflată anul acesta la a patra ediţie, cu puncte de pornire din Craiova, Bucureşti şi Iaşi. Ei au predat Drapelul României generalului de brigadă în retragere Constantin Mancaş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala „Avram Iancu” a judeţului Cluj, care, la rândul său, a predat drapelul primarului municipiului Carei, Eugen Kovacs, pentru arborare la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român”.
IPS Mitropolit Andrei şi PS Episcop Iustin au oficiat, apoi, în faţa Monumentului, o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi pentru eliberarea pământului românesc, în prezenţa unui numeros cler format din arhim. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc, protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan), de Carei, Florian Mocanu şi de Oaş, Marcel Malanca, precum şi a mai multor preoţi din Protopopiatul Carei. Răspunsurile au fost date de un grup de teologi.
Au luat cuvântul IPS Mitropolit Andrei, generalul de armată Constantin Mancaş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, şi copilul Adrian Chira, nelipsit de la ceremoniile militare de Ziua Armatei de la Carei. Au fost depuse coroane de flori din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin reprezentant, şi în mod direct din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, primului ministru Mihai Tudose, Primăriei Carei, primar Kovacs Eugen, Consiliului Judeţean Satu Mare, preşedintele Pataki Csaba şi vicepreşedinte Ioan Rus, Ministerului Apărării Naţionale, ministrul Mihai Fifor, Statului Major al Apărării, un grup de cinci generali, Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, PS Episcop Iustin împreună cu IPS Mitropolit Andrei. După defilarea gărzilor de onoare au depus coroane şi jerbe de flori şi alte instituții, organizații şi persoane particulare.
Defilarea gărzilor de onoare constituite în cinstea acestui eveniment a fost unul din cele mai aşteptate momente de către publicul numeros aflat pe platoul Monumentului. Cu această ocazie publicul a putut vizita şi expoziţia cu echipamente de luptă, organizată de Ziua Armatei.
IPS Mitropolit Andrei a remarcat cu această ocazie că la Carei celebrarea are o semnificație deosebită. „Nu numai astăzi, ci dintotdeauna s-a socotit a fi foarte importantă preocuparea de cinstire a eroilor, de cultul eroilor. În Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, în Cartea a doua a Macabeilor, în capitolul 12, ni se spune că, la un moment dat, a fost o bătălie cruntă între evrei şi greci. Şi au căzut mulţi soldaţi. Prima preocupare a conducătorului armatei, a lui Iuda Macabeu, a fost ca, după ce i-a adunat pe cei ce au murit şi i-a înmormântat, să transmită la Ierusalim, la templu, să se facă rugăciuni şi pomenire pentru eroi. De-a lungul istoriei noastre naţionale cultul eroilor a avut importanţa lui. Aşa se face că şi astăzi suntem la Carei şi îi pomenim pe eroi. Este Ziua Armatei Române. În ce priveşte aspectul educativ al cinstirii eroilor, acesta are o mare importanţă, pentru că trebuie să recunoaştem că acest simţământ al legăturii faţă de ţară, faţă de neam, faţă de pământurile noastre a cam slăbit şi atunci tânăra generaţie trebuie educată în acest spirit. Şi lucrul acesta îl facem noi, la Ziua Eroilor, la Ziua Armatei, pentru faptul că noi credem în eficienţa rugăciunilor pentru sufletele celor plecaţi în eternitate”.
PS Episcop Iustin a arătat recunoştinţă față de eroii căzuţi pentru apărarea ţării: „Ziua de 25 octombrie este una importantă în viaţa poporului român, pentru că în 25 octombrie 1944 a fost eliberată ultima brazdă de pământ în vestul României, municipiul Carei, de către bravii ostaşi ai Armatei Române, care şi-au dat viaţa şi osemintele multora au rămas în pământul binecuvântat şi sfânt al ţării noastre, îmbibat de sângele lor eroic. În cimitirele consacrate eroilor care au căzut la datorie, apărându-şi patria, Biserica şi neamul, se fac parastase de pomenire a lor, iar la Monumentul Ostaşului Român din Parcul Municipal al Careiului totdeauna se organizează o activitate specială. De Ziua Armatei Române arătăm veşnică recunoştinţă şi comemorăm pe toţi eroii neamului nostru, care au căzut de-a lungul timpului în cele două războaie mondiale şi în toate confruntările în care şi-au apărat patria, neamul şi credinţa, şi le arătăm eternă recunoştinţă pentru faptul că au înţeles că patria nu se poate zidi decât pe jertfa celor care se luptă pentru ultima brazdă de pământ. Ne rugăm ca sufletele eroilor noştri, pe care îi pomenim la slujbele noastre bisericeşti, să fie aşezate în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi”.