„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Manifestări pentru dreptul la viață, în orașe transilvane și bănățene
A IX-a ediție națională a „Marșului pentru viață”, cu tema „Unic din prima secundă”, s-a desfășurat sâmbătă, 23 martie, în mare parte din eparhiile transilvane și bănățene. Manifestarea este organizată în parteneriat de numeroase organizații pro-viață și diferite culte care susțin mesajul creștin privind dreptul la viață al copiilor, încă din momentul conceperii.
Câteva sute de sibieni au participat sâmbătă, 23 martie, la cea de-a noua ediție a „Marșului pentru Viață”, care a avut în acest an tema „Unic din prima secundă”. Între participanți s-au numărat tineri din Sibiu, familii cu copii, preoți, reprezentanți ai cultelor creștine din oraș și credincioși.
Punctul de întâlnire a fost Biserica „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Nicolae” de pe Bulevardul „Mihai Viteazul” unde s-au rostit rugăciuni, au fost interpretate cântece cu tematică pro-viață, iar organizatorii au transmis mesaje în acord cu tematica manifestării.
„Marșul pentru Viață” din acest an a avut la Sibiu traseul: Bulevardul Mihai Viteazul - Calea Dumbrăvii - Piața Unirii - Bulevardul Nicolae Bălcescu - Piața Mare.
„Suntem bucuroși că și Sibiul se numără printre cele 500 de localități din România și Republica Moldova înscrise la «Marșul pentru Viață». Am încercat să dăm viață acestui marș printr-o participare prin care să semnalizăm faptul că viața este cel mai de preț dar pe care ni l-a oferit Dumnezeu. Tema din acest an ne oferă posibilitatea reflecției asupra situației în care se află femeile în criză de sarcină, asupra darului familiei, asupra familiei în general. Prin toate aceste acțiuni am dorit să sensibilizăm opinia publică, iar Sibiul este unul dintre orașele care dau mărturie prin Marșul pentru Viață”, ne-a spus Ștefan Raicu de la Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului.
În Piața Mare reprezentanții cultelor și organizațiilor partenere au transmis mesaje, au citit rugăciuni, iar mai apoi au avut loc mai multe momente artistice.
Iată ce ne-au spus câțiva dintre participanții din anul acesta la „Marșul pentru Viață”:
„Susținem din toate punctele de vedere viața. Cred că este o șansă pe care fiecare om o merită, Sunt atâția oameni care și-ar dori să aibă copii, sunt atâția cărora Dumnezeu știe de ce nu le-a dăruit copii, dar cred că nu este datoria noastră să le luăm această șansă. Sunt mamă a trei copii, mă bucur și pentru relele, și pentru grijile și pentru necazurile pe care mi le-au adus și Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot. Avortul nu este o soluție”.
„Dacă se găsesc bani pentru o mașină scumpă, dacă se găsesc bani pentru un apartament, cu siguranță se găsesc și pentru a crește un copil. Știm cât de greu se creștea un copil cu ani în urmă, dar acum este mult mai ușor pentru că lumea a evoluat și copilul este mult mai ușor de crescut și de aceea nu văd de ce se face avort. Copiii sunt cel mai de preț dar”.
„Viața este cea mai importantă, dacă nu suntem pentru ea, atunci suntem pentru moarte. Sunt aici în fiecare an pentru că mama mea a luptat pentru viață, tatăl meu n-a fost de acord să păstreze sarcina, aveau deja opt copii, tata avea 52 de ani, iar mama avea o afecțiune cardiacă. Medicul i-a spus că nu trebuie să păstreze sarcina, pentru că sunt riscuri la naștere. Mama a fost om temător de Dumnezeu și a spus că viața o dă numai Dumnezeu și numai El are dreptul să o ia. M-a născut, a fost totul bine și m-a văzut și mireasă. Bineînțeles că știind lucrurile acestea am fost foarte marcată și nu am cum să susțin avortul, pentru că ar trebuie să mă reneg pe mine”.
„Trebuie să mulțumim în primul rând mamelor noastre pentru că datorită lor suntem aici, trebuie să sprijinim viața, să sprijinim femeile aflate în criză de sarcină, să le fim alături și să le încurajăm”.
„Marșul pentru Viață” de la Sibiu a avut o serie de organizatori, dintre care Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Sibiu, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu, Alianța Evanghelică din România (Cultul Baptist, Cultul Penticostal, cultul Creștin după Evanghelie), Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS), Asociația Părinți pentru Viitor, Asociația Dia.Logos, Centrul de consiliere ”Mama”, iar ca parteneri: Centrul de Tineret „Seminarium Transsilvanicum”, Biserica Evanghelică C.A. din Sibiu, Biserica Reformată din Sibiu, Parohia Romano-Catolică Sibiu, Parohia Greco-Catolică Sibiu I, Asociația „D.A.R.” Sibiu.
„Marșul pentru Viață” la Brașov
La Brașov a avut loc o nouă ediție a „Marșului pentru Viață” – „Unic din prima secundă”, manifestare care a încheiat seria de evenimente prilejuite de „Luna pentru Viață”. Punctul de pornire al marșului a fost Biserica „Înălțarea Domnului” din Centrul Civic unde s-au strâns peste 700 de participanți care au pornit spre Piața Sfatului. Pe traseu, participanții au fost întâmpinați la Biserica „Buna Vestire”, de lângă Parcul Central „Nicolae Titulescu”, de către protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga care a rostit o rugăciune de mulțumire alături de cei prezenți. În Piața Sfatului s-au rostit câteva cuvinte din partea organizatorilor și a mai multor participanți. Părintele Costin Butnar împreună cu un grup de tineri au interpretat câteva melodii.
Ediția din acest an a „Marșului pentru Viață”, a fost organizată de ASCOR Brașov, Asociațiile „Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Filiala Brașov, „Aproapele Meu” Brașov, „Neam Unit” Filiala Brașov, Platforma „Împreună”, Asociația „Sfântul Luca” al Crimeei și Biroul pentru Tineret al Protopopiatului Brașov.
„Marșul pentru viață" în municipiul Bistrița
În municipiul Bistrița, a avut loc sâmbătă, 23 martie, în curtea Protopopiatului Bistrița „Marșul pentru viață" cu participarea tinerilor, preoților și oficialităților locale și județene. Marșul, după cum a spus protopopul Bistrița, Alexandru Vidican, transmite mesajul „Viața are prioritate". „Marșul pentru Viață”, s-a încheiat la Biserica „Sfânta Ana" cu un parastas pentru pomenirea copiilor care nu s-au mai născut, conform pr. Emanuel Vidican, secretar al Protopopiatului Bistrița.
Timișorenii au susținut dreptul la viață
La Timișoara a avut loc, sâmbătă, 23 martie, „Marşul pentru viaţă” ce a reunit mii de timișoreni care, împreună cu reprezentanții cultelor și a organizațiilor creștine din capitala Banatului, au susținut inviolabilitatea dreptului primordial la viață. „Marșul pentru viață” s-a desfășurat pe traseul Parcul „Carmen Sylva” – Catedrala Mitropolitană – Prefectură. La Catedrala Mitropolitană, pr. Nichifor Tănase, consilier eparhial, pr. lect. dr. Marius Ioana de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie și dr. Olivera Violeta Radosav, medic specialist de medicină de familie, au evidențiat că „viața fiecărei făpturi umane trebuie prețuită și protejată, fiind expresia cea mai sublimă a acțiunii creatoare a lui Dumnezeu”. Pe traseu, participanții s-au oprit și la Reședința Mitropolitană, unde au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
Participanții la marșul din Timișoara au susținut: „inviolabilitatea dreptului primordial la viață al fiecărei ființe umane de la concepție până la moartea naturală; vigilență față de orice tentativă care caută uciderea vieții umane, minimalizând importanța și demnitatea vieții în orice fază sau stare de sănătate; familia, formată dintr-un bărbat și o femeie, împreună cu copiii acestora, să fie protejată, ocrotită și sprijinită activ pe toate planurile; nevoia de sprijin pentru femeile însărcinate, familiile cu mulți copii, familiile monoparentale cu copii”. De asemenea, s-a exprimat faptul că „ignorarea nevoii de protecție a vieții copiilor nenăscuți și de sprijinire a familiei va duce în mod inevitabil la o prăbușire demografică și morală fără precedent și la dispariția națiunii”.
La Timișoara, evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu principalele culte creștine din Timișoara și a avut drept scop „afirmarea dreptului la viață al copilului nenăscut, conștientizarea gravității avortului și obținerea unei legislații favorabile pentru creșterea natalității și pentru protecția familiei tradiționale”. Manifestări pro viață au mai fost organizate în protopopiatele Sânnicolau Mare, Timișoara II, Timișoara I, Lugoj și Deta, la care au luat parte membri ai comunității științifice bănățene și ai societății civile, invitați din țară: conf. dr. Dan Păscuţ, medic ginecolog al Clinicii de Obstertrică şi Ginecologie din cadrul Spitalului „Odobescu” din Timişoara, conf. dr. Dumitru Cornean, rectorul Universităţii Europene Drăgan din Lugoj, dr. Ionel Trifon Cioată, specialist obstetrică-ginecologie, Alexandra Nadane, director executiv al Centrului de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, lect. dr. Cristina Ispas din cadrul Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa și dr. Olivera Violeta Radosav, din Timișoara, medic specialist de medicină de familie și voluntar formator în campania „Vreau să aflu” a Fundaţiei Creştine „Părintele Arsenie Boca”.
Evenimente în Arhiepiscopia Alba Iuliei
În municipiul Târgu-Mureș, a avut loc „Marșul pentru Viață”, la care au participat numeroși elevi, reprezentanți ai Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși din Târgu-Mureș, preoți și credincioși. De asemenea, la această manifestare au luat parte un număr mare de membri ai altor culte, care s-au alăturat pentru a sublinia și promova dreptul la viață.
Evenimentul a început cu un moment de rugăciune a tuturor cultelor, după care a fost transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Irineu Arhiepiscopul Alba-Iuliei, adresat cu ocazia „Marșului pentru Viață”.
Tinerii prezenți la manifestare au străbătut Piața Trandafirilor și Piața Teatrului, timp în care au purtat pancarte cu mesaje pro viață, conform protopopului Olimpiu Zăhan.
În Protopopiatul Reghin, „Marșul pentru Viață” a avut loc joi, 21 martie, la Deda, fiind organizat de parohul Gabriel Farcaș. Manifestarea început cu slujba de Te-Deum, oficiată în biserica parohială, iar protopopul Valentin Vârva a subliniat importanța demersului și a conștientizării mesajului acestei acțiuni prin care tânăra generație promovează și susține dreptul la viață. Alături de părintele Valentin Vârva și soborul de preoți, la „Marșul pentru Viață” au luat parte un număr mare de tineri, cadre didactice, credincioși de toate vârstele, printre care s-au numărat și autorități locale. Marșul a pornit din fața bisericii și a continuat prin centrul comunei, participanții purtând icoane, pliante și pancarte cu mesaje pro viață.
„Marșul pentru Viață” s-a desfășurat vineri, 22 martie, în municipiul Reghin. Din fața bisericii „Sfântul Gheorghe”, cei peste 500 de participanți, între care preoți, credincioși și elevi au rostit rugăciuni apoi au pornit spre centru orașului cu pancarte specifice temei marșului. Protopopul Valentin Vârva a transmis mesajul ierarhului, apoi au luat cuvântul istoricul Florin Bengean și părintele Daniel Cota. Elevii au prezentat un scurt program artistic cu mesaje pro viață, conform pr. Cosmin Maftei.
La „Marșul pentru Viață” de la Sighișoara, de vineri, 22 martie, au luat parte peste 500 de elevi și preșcolari proveniți de la unitățile de învățământ din municipiu. În piațeta din fața Bisericii „Sfânta Treime” participanții au transmis mesaje pro viață, au rostit rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru darul vieții, conform protopopului Ovidiu Dan.
„Marșul pentru Viață”, la Arad
„Marșul pentru Viață” a reunit la Arad pentru a opta oară, peste 500 de părinți, bunici, copii și preoți, între participanți fiind și actrița Georgiana Popan. După rugăciunea de început, elevii Școlii Ortodoxe „Sfântul Ierarh Nicolae” Arad aflați sub coordonarea prof. Cristina Opreanu și copiii de la Grupul Coral „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Catedrala Veche Arad, coordonați de Sorin Gheorghe Săplăcan au interpretat cântece religioase pentru copii.
Manifestarea a început din Piața „Avram Iancu”, cu oprire la Spitalul Matern, unde s-au rostit rugăciuni, și s-a încheiat la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime”, unde participanții au intonat cântece religioase și au format o cruce de lumânări pentru pomenirea copiilor avortați.
„Marșul pentru Viață” reprezintă „o mărturisire a noastră față de acest mare dar dat de Dumnezeu, care se numește viața”, a spus pr. consilier Gheorghe Gligor.
A opta ediție consecutivă a „Marșului pentru viață” de la Arad a fost organizată de către Arhiepiscopia Aradului împreună cu Asociația Filologos Arad. La final, părintele Ioan Mladin de la Catedrala Arad a transmis arhiereștile binecuvântări ale Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și a mulțumit celor care au organizat și au participat la marș.
Adunare publică și marș la Oradea
Aproximativ 5.000 de persoane, de etnii și confesiuni diferite, s-au adunat în Piața Unirii din municipiul Oradea, sâmbătă, 23 martie, exprimându-și public susținerea pentru viață din momentul conceperii și pentru familia creștină tradițională. La Oradea, organizatorul marșului a fost Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR), filiala Bihor, susținută de confesiunile creștine din Bihor.
La manifestare au participat și au luat cuvântul lideri și reprezentanți ai tuturor confesiunilor creștine din județul Bihor: Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Excelența Sa László Böcskei, Episcopul Romano-Catolic de Oradea, Preasfințitul Părinte Virgil, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, Petru Vidu, președintele Comunității Baptiste din Oradea și Liviu Apolzan, președintele Comunității Penticostale din Oradea. Din partea Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului a rostit un cuvânt Judith Vincze. Au fost invitate să ia cuvântul și câteva mame cu mai mulți copii.
În cadrul manifestării, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a arătat că „nu suntem aici pentru a judeca pe cineva. Domnul nostru Iisus Hristos ne învață: «Nu judecați, ca să nu fiți judecați» (Matei 7, 1). Și iarăși: «Cu ce măsură măsurați, cu aceea vi se va măsura» (Matei 7, 2). Dar și: «Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea» (Luca 6, 31). Suntem aici, deci, nu pentru a judeca pe cineva, ci suntem aici pentru a ne manifesta cu toții, împreună, adeziunea noastră pentru viață, așa cum o binecuvintează Dumnezeu, încă din clipa zămislirii și fără de moarte, apoi, viață până în veșnicie, sigur, de dorit împreună cu Dumnezeu”.
Ierarhul a subliniat că „suntem cu toții oameni ai credinței, care credem și mărturisim după puterile noastre, după măsura credinței, atașamentul nostru față de legea lui Dumnezeu așezată în lumea din care facem parte. O lume care, însă, se înstrăinează tot mai mult de Dumnezeu și de planul Său de mântuire a omului. Cu toate acestea, noi, creștinii, așa puțini câți suntem pe pământul acesta, în lumea din care facem parte, ne încăpățânăm să mergem mai departe în numele Domnului. Oricât de puțini am rămâne pe baricade, mergem înainte, fără a judeca, cu seninătate, cu bucurie, întru frumusețea viețuirii după voia lui Dumnezeu”.
Din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei au venit și au luat parte la manifestare un mare număr de clerici, preoți și diaconi, elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, studenți și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, membri din APOR, filiala Bihor, membre ale Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și numeroși credincioși ortodocși. În cadrul programului Adunării publice, un cor format din elevi și studenți teologi ortodocși, dirijat de pr. conf. univ. dr. Habil. Mihai Brie și de arhid. prof. Ștefan Lakatos, a interpretat „Cu noi este Dumnezeu” și „Apărătoare Doamnă”.
La încheierea programului Adunării publice, Daniel Burtic, directorul Radio Vocea Evangheliei Oradea, moderatorul manifestării, a invitat pe toți cei prezenți să participe la „Marșul pentru viață”, sub genericul „Unic din prima secundă”, pe traseul Piața Unirii – Piața Ferdinand – strada Republicii (Corso) – Bulevardul Gheorghe Magheru – Centrul civic – Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”.
Pe treptele Catedralei „Învierea Domnului” din Oradea s-a încheiat marșul, unde au rostit cuvântări membre ale organizațiilor de femei creștine și din partea unei asociații pro viață.
Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de încheiere, subliniind importanța organizării unor astfel de manifestări mărturisitoare ale valorilor creștine: „Suntem aici, împreună, pentru a da un mesaj puternic de susținere celor care nu se pot apăra, nu își pot apăra unicitatea, copiii nenăscuți. Totodată, suntem aici pentru a sprijini pe mamele care poartă în pântece copii, suntem aici pentru viitorul umanității, pentru că, de felul în care ne comportăm față de viață depinde, în mod esențial, viitorul nostru, al națiunii, al țării, al Europei, al lumii întregi”.
Manifestări în Episcopia Devei
Sâmbătă, 23 martie, a avut loc, în 10 localități ale județului Hunedoara, ”Marșul pentru viață”– ”Unic din prima secundă”, manifestare care a ajuns la cea de-a cincea ediție în Episcopia Devei și Hunedoarei. În județul Hunedoara au participat orașele Deva, Hunedoara, Brad, Orăștie, Hațeg, Petroșani, Lupeni, Petrila, Vulcan, Uricani și comuna Ilia. Între participanți s-au numărat Asociația Filantropia Ortodoxă – organizator, Episcopia Devei și Hunedoarei, Protopopiatele Ortodoxe Deva, Brad, Hațeg, Orăștie și Petroșani, Asociația „Mama” Deva, Asociația „Precious Little Feet – Viață și Speranță” Deva, Coaliția pentru Familie – filiala Deva, Biserica Baptistă, Biserica Penticostală, Asociația Părinți pentru Ora de Religie – filiala Deva, clubul de voluntariat Orthocaffe Deva și Hațeg.
În Deva manifestarea a început în Piața Unirii, cu câteva discursuri ProVita, un miniconcert susținut de liceeni și a continuat cu „Marșul pentru Viață” pe următorul traseu: Piața Unirii – B-dul. Iuliu Maniu – Biserica „Buna Vestire” (unde s-a rostit o rugăciune către Maica Domnului) – B-dul. Decebal – str. Mihail Kogălniceanu – Spitalul de pediatrie (unde s-a rostit o rugăciune pentru mame și copii) – Piața Victoriei, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.