„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Manifestări religioase, culturale și militare la Brașov
Ziua de 9 mai a fost marcată la Brașov prin ample manifestări religioase, culturale și militare. O procesiune cu moaștele Sfântului Apostol Andrei și ale Sfinților Epictet și Astion s-a desfăşurat în locurile istorice din Brașov.
Programul manifestărilor de 9 mai, Ziua Independenței de Stat, ziua în care este sărbătorit sfârșitul celui de-al doilea război mondial, precum și Ziua Europei, a început la Schitul „Sfântul Efrem cel Nou” din Cristian, localitate din apropierea Brașovului. Aici, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, au binecuvântat locașul de cult al schitului împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și egumenul schitului, protosinghelul Clement Mircea. Ierarhii au binecuvântat cu apă sfințită locașul de cult ridicat recent, iar la final i-au binecuvântat pe credincioșii care au venit în număr mare la această sărbătoare.
„Să punem aici o temelie a unei zidiri care să se ridice și să ocrotească pe credincioși, dar și a unei comunități spirituale mult mai largi. Aici, ca la un izvor nesecat de apă vie, să aibă credincioșii ocrotire și binecuvântare”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu. Apoi a fost săvârșită Sfânta Liturghie la altarul de vară al schitului. Soborul slujitor a fost condus de IPS Arhiepiscop Teodosie, iar IPS Mitropolit Laurențiu a participat la slujba religioasă. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” din Constanța. Cuvântul de învățătură a fost rostit de IPS Arhiepiscop Teodosie, care a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a înmulțirii pâinilor. „Aceste pâini care s-au înmulțit simbolizează Pâinea cea Cerească, chiar pe Domnul Care S-a coborât din Cer și le-a spus ucenicilor Săi: «Eu sunt Pâinea cea vie Care S-a coborât din Cer. Cine va mânca din Pâinea aceasta va fi viu în veci». Așa cum atunci a dat pâine ucenicilor, și aceștia mulțimilor și toți s-au săturat și a mai și rămas, tot așa această pâine cerească, care este Însuși Trupul Domnul sub chipul pâinii care se preface în Trupul Său și sub chipul vinului care se preface în Sângele Său, pe acestea le primim noi mereu și prin acestea suntem mereu vii. Fără această pâine cerească de la Sfânta Biserică, noi nu avem viață întru noi, căci viața nu este doar ceea ce trăim noi acum, pe pământ. Aici este doar un simplu mugur de viață, viața noastră începe pe pământ și trebuie să continue în cer”, a subliniat IPS Teodosie.
Procesiune în Brașov
După Sfânta Liturghie, un convoi militar a însoțit de la Cristian raclele cu moaștele Sfântului Apostol Andrei și ale Sfinților Epictet și Astion în mai multe locuri cu semnificație istorică din Brașov, precum și la mai multe instituții din oraș. Au fost săvârșite slujbe religioase la Monumentul martirilor din „Tranșeea Morții-1916” din cartierul Bartolomeu, la biserica de lemn de la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei”, la Crucea de la Podul Crețului din Șcheii Brașovului, la Monumentul Soldatului Necunoscut din Piața Unirii, la Monumentul „Sfântul Andrei Șaguna” de la colegiul cu același nume, la Prefectura Brașov, la Monumentul Eroilor Revoluției din 1989, la Monumentul Luptătorilor Anticomuniști din Piața Teatrului, la Unitatea Militară Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmisegetuza” din Brașov, la Monumentul Revoluției din 1987 și la Biserica „Schimbarea la Față” a Parohiei Blumăna VIII unde au fost depuse moaștele spre închinare până pe 14 mai. Aici a avut loc un Te Deum, urmat de un concert susținut de Corala „Armonia”.
Sesiune de comunicări științifice
Tot la Biserica „Schimbarea la Față” din Brașov a avut loc, în aceeași zi, și o sesiune de comunicări științifice dedicate Centenarului Marii Uniri. La această sesiune de comunicări a participat și IPS Mitropolit Laurențiu, alături de care s-au aflat vicepreședintele Academiei Române, profesorul Alexandru Surdu, preoți, ofițeri, intelectuali și oameni de cultură din Brașov.
„Este o bucurie să vorbim astăzi despre istoria neamului în acest context al împlinirii unității de neam, dar astăzi este și ziua independenței noastre. Sunt evenimente pe care nu trebuie să le uităm și vă amintesc faptul că anul acesta este sărbătorit de Biserica noastră în mod special. Sfântul Sinod a stabilit ca anul acesta să fie un an omagial al unității de credință și de neam și un an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri. Îi cinstim pe cei care au contribuit la realizarea Marii Uniri”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
La finalul sesiunii au fost premiați elevii câștigători ai Concursului Național de Literatură „Centenar România” și ai Concursului Național de Arte Plastice „Centenar România”.