„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Manifestări religioase, militare şi educative cu ocazia zilei de 9 Mai
Cu ocazia sărbătoririi zilei de 9 Mai - Independenţa de Stat a României, Ziua Europei şi Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, au avut loc mai multe ceremonii religioase şi militare.
La monumentul eroilor din fața Cercului Militar din Sibiu a avut loc marţi, 9 mai, o ceremonie la care a participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de oficialități, între care prefectul județului Sibiu, Lucian Radu, vicepreședintele Consiliului Județean Wiegand - Helmut Fleischer, viceprimarul Corina Bokor, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, generalul Ghiță Bârsan, reprezentanți ai mediului academic, ai Inspectoratului Școlar Județean și ai altor instituții județene și locale.
Împreună cu un sobor de preoți din care a făcut parte și protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor căzuți la datorie pentru libertatea și apărarea poporului român. În cadrul ceremoniei, oficialitățile prezente au transmis mesaje la această zi importantă din istoria Europei și a României.
La final, au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor, iar garda de onoare a încheiat manifestarea cu o paradă militară. În cadrul Cercului Militar din Sibiu a fost organizată o expoziție foto-documentară dedicată împlinirii celor 140 de ani de la Războiul de Independență și celor 72 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. O expoziție similară a fost organizată de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu la Centrul de informare turistică din cadrul Primăriei Sibiu.
Omagiu adus eroilor la Beiuş, Bihor
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei a participat, la Monumentul Eroilor din centrul orașului Beiuș, la manifestările organizate de Primăria Beiuș cu prilejul zilei de 9 mai. Un sobor format din cinci preoți, parohi ai celor cinci parohii din orașul Beiuș, au oficiat slujba de Te Deum. În cuvântul rostit cu acest prilej, PS Episcop Sofronie a subliniat semnificațiile multiple pe care le poartă ziua de 9 mai, atât pentru istoria neamului românesc, cât și pentru celelalte popoare europene, arătând importanța cinstirii eroilor, a celor care s-au jertfit pentru unitatea și independența țării, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea poporului român, dar și pentru eliberarea popoarelor europene în cel de-al doilea Război Mondial. Ierarhul a vorbit și despre identitatea creștină profundă a continentului european, evidențiind misiunea nobilă a celor din prezent de a transmite tinerelor generații conștiința apartenenței românilor la civilizația și cultura europeană creștină. A urmat cuvântul primarului municipiului Beiuș, Petru Mlendea-Căluș, iar festivitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe la Monumentul Eroilor și cu defilarea gărzii de onoare.
Sărbătoare la Mircurea Ciuc
La aniversarea a 140 de ani de la proclamarea independenței României, la Miercurea Ciuc a fost adus un omagiu celor care au luptat pentru împlinirea acestui deziderat al românilor şi a fost evidenţiat rolul Bisericii Ortodoxe Române, prin slujitorii sfintelor altare, prin viețuitorii din mănăstiri și prin credincioșii săi. La Monumentul Eroilor Români din Parcul Central au avut loc manifestări religioase și militare unde s-au pomenit ostașii din toate timpurile și din toate locurile jertfiți pe câmpurile de luptă în lagăre și închisori pentru demnitatea și libertatea poporului român, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Activitate cu copiii, la Bistriţa
Un grup de copii și tineri din Parohia „Sfânta Treime” din Bistrița a participat la o activitate dedicată Zilei Europei, la sfârşitul săptămânii trecute. Profesoara de istorie Florina Codorean le-a oferit copiilor informații despre componența Uniunii Europene, beneficiile de a fi membru, simbolurile și obiectivele Uniunii, cu accent pe păstrarea identităţii și a credinței, precum și de apreciere a diversităţii. „Povestea celor trei fluturi”, expusă de Oana Hognogi, a fost o exemplificare a nevoii de solidaritate și de evitare a discriminării. Copiii au participat la ateliere practice ce au constat în învățarea și interpretarea imnului Europei, realizarea de steaguri în miniatură a statelor membre, cântece la chitară și jocuri de exterior. „Cu speranța că fiecare dintre cei prezenți a învățat să aprecieze importanța solidărității și a egalității, ne dorim ca aceste întâlniri să fie puncte de plecare pentru ca cei mici să-și păstreze credința și să se implice în comunitate pentru a-i ajuta pe cei din jur”, conform parohului Tudor Mudure.
Program educativ la Cluj-Napoca
Un program artistic susţinut de Ziua Europei, de către elevii unor licee din judeţ, a însoţit la Cluj-Napoca tradiţionala ceremonie dedicată acestei zile. Peste 200 de copiii de la mai multe şcoli din judeţ, care au fost invitaţi să participe la ceremonie, au vizionat la cinematograf un film istoric în cadrul programului „Lecţie de istorie” al Prefecturii Cluj, conform Agerpres. Cei peste 200 de copii din clasele a VII-a şi a VIII-a, care provin de la 15 şcoli din judeţ, în special din zona rurală, au avut posibilitatea de a vizita şi Muzeul Mitropoliei Clujului de la Catedrala Mitropolitană.
Prefectura Cluj, alături de Divizia 4 Infanterie „Gemina” a organizat în Piaţa „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, o ceremonie cu prilejul sărbătoririi zilei de 9 Mai. Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi corurile reunite ale elevilor Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă” şi Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca, cărora li s-au alăturat elevi ai Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia”, au susţinut un moment artistic.