„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Marşul pentru viaţă” în oraşele transilvane
Pe 25 martie în majoritatea orașelor din țară are loc Marșul pentru Viață, eveniment ce încununează manifestările din cadrul programului național „Luna pentru Viață”. Manifestările nu au un organizator unic la nivel național, ci în fiecare oraș sau localitate există organizatori locali independenți, care reprezintă diferite organizații pro-viață locale sau diferite culte.
Marşul este organizat în principalele orașe din Arhiepiscopia Sibiului, cu tema aleasă pentru această ediție la nivel național „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine!”. La Sibiu, „Marșul pentru Viață” se va desfășura sâmbătă, 25 martie, în intervalul 13:00 – 15:00, având ca punct de pornire esplanada din fața Bisericii „Înălțarea Domnului” de pe Bulevardul „Mihai Viteazul”. Marșul se va desfășura pe ruta Bulevardul „Mihai Viteazul” – Calea Dumbrăvii – Piața Unirii – strada „Nicolae Bălcescu” – Piața Mare. În Piața Mare, pe o scenă special amenajată se vor ține câteva discursuri-mărturii pro-viață și pro-familie.
„Marșul pentru Viață” de la Sibiu este organizat de grupul „Studenți pentru Viață” Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului, Alianța Evanghelică din România (Cultul Baptist, Cultul Penticostal, Cultul Creștin după Evanghelie), Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) filiala Sibiu, Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS), Asociația „Părinți pentru Viitor”, Asociația „Dia.Logos” și Centrul de consiliere „Mama”.
Ca parteneri sunt implicați Protopopiatul Ortodox Sibiu, Asociația D.A.R. Sibiu, Parohia Romano-Catolică din Sibiu și Biserica Reformată din Sibiu.
„Prin organizarea acestui eveniment se dorește transmiterea în societate a unui mesaj pro-viață și pro-familie, de conștientizare a opiniei publice asupra faptului că viața reprezintă cel mai de preț dar făcut oamenilor de către Dumnezeu. Venirea pe lume a unui copil și primirea lui în viața noastră, cu dragoste, cu bucurie și cu responsabilitate, reprezintă una din cele mai mari binecuvântări pe care un om le poate primi. Pe de altă parte, «Marșul pentru Viață» își dorește să tragă un semnal de alarmă asupra unui fenomen aflat la cote alarmante în societatea românească: fenomenul avortului. România ocupă locul al doilea în lume în statistica numărului de avorturi raportat la populația actuală (Rusia este pe locul întâi): peste 22.700.000 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 – iunie 2016, față de o populație de circa 19.760.000 de persoane în 2016”, se spune într-un comunicat al organizatorilor.
Prin eveniment se dorește evidențierea rolului important pe care îl are familia, cei apropiați și societatea în sprijinirea femeilor aflate în așa-numita „criză de sarcină”, care apare când o femeie ia în considerare întreruperea cursului firesc al sarcinii și se gândește la posibilitatea de a face avort. Conform comunicatului organizatorilor, criza de sarcină se datorează unor probleme exterioare cărora femeia nu reușește să le facă față, iar 64% dintre femeile care au făcut avort s-au simțit presate să recurgă la acest act.
„Dorim să subliniem rolul important al statului, al cultelor și al altor instituții și organizații în sprijinirea vieții și a femeilor aflate în criză de sarcină, prin dezvoltarea și continuarea programelor de suport și consiliere și prin înființarea de centre de sprijin pentru viitoarele mame aflate în situații dificile. Prin «Marșul pentru Viață» promovăm conștientizarea societății și sprijinirea femeii în a putea duce la împlinire sarcina, prin nașterea pruncului”, se mai arată în comunicatul organizatorilor.
Sprijin pentru viață
La Brașov, «Marșul pentru Viață» va avea traseul: Bulevardul „15 noiembrie” - Strada „Iuliu Maniu” - Strada „Nicolae Iorga” - Biserica „Buna Vestire” - Parcul Central - Zona Modarom - Strada „Republicii” - Piața Sfatului. Spre sfârșitul marșului se va citi Acatistul Sfântului Siluan. Organizatorii ediției din acest an sunt ASCOR Brașov, „Studenți pentru Viață” Brașov și Organizația „Tinerii din ziua de azi”.
„Anul trecut am avut 300 de participanți, iar anul acesta sperăm să ajungem la 500 de participanți. Mesajul este unul pozitiv și sperăm să adunăm cât mai multe familii, cu copii. Am avut până acum șase activități premergătoare: atelier de desenat pancarte, proiecție de film, atelier de confecționat răvașe care vor fi atașate unor flori și apoi vor fi oferite mamelor din Maternitatea Brașov și o mini-tabără de voluntariat la Valea Plopului organizată de ASCOR Brașov. Prin «Marșul pentru Viață» vrem să ne arătăm sprijinul pentru femeile însărcinate și aflate în criză de sarcină, să conștientizăm lumea cât de importantă este viața, să dăm valoare embrionilor pentru că nu există conștiința că un copil există încă din stadiul de embrion”, ne-a spus Maria Juravle, reprezentant al organizatorilor.
„Marşul pentru viaţă” la Cluj-Napoca
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Romani (ASCOR) filiala Cluj-Napoca anunţă printr-un comunicat că şi în acest an se va implica în organizarea, împreună cu Clinica Pro Vita şi alte Asociaţii sau comunităţi religioase din Cluj, a „Marşului pentru Viaţă” în data de 25 martie.
„Întregul program va debuta sâmbătă la ora 15:30, cu un moment artistic muzical susținut de câteva coruri de copii, urmând ca la ora 16.00 să ascultăm discursurile invitaţilor şi cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, iar la ora 16:40 să se înceapă marșul propriu-zis. Discursurile se vor ține în fața Monumentului Memorandiștilor, str. Eroilor, de unde vom porni Marșul”, anunţă ASCOR Cluj.
Astfel, după cum arată ASCOR Cluj, „scopul principal al «Marşului pentru Viaţă» îl reprezintă susținerea dreptului la viaţă pentru toate fiinţele umane începând cu momentul concepţiei şi până la moartea naturală. Totodată, este o afirmare a familiei tradiționale și a valorilor acesteia, care sunt temelia unei societăți solide și sănătoase”.
La această manifestare sunt invitaţi să participe copii, tineri, studenţi, adulţi şi familii, toţi cei care cred că avortul, în toate formele lui, este o fărădelege în faţa lui Dumnezeu şi o pierdere a vieţii, şi vor să fie glasul celor peste 400 de copii avortaţi zilnic în România, dintre care 16 numai în Cluj, după cum arată ASCOR Cluj.
„Avem convingerea că toată strădania pentru organizarea acestei acţiuni merită şi dacă măcar un singur copil este salvat din ghearele nemiloase ale neascultării conştiinţei. Sperăm ca și anul acesta, cu ajutorul dumneavoastră, să putem lupta împreună pentru apărarea vieţii, iar Marşul să fie doar un început sau o mărturie a sprijinului pe care suntem datori să îl arătăm în orice clipă mamelor, taţilor sau familiilor care se află în această criză”, susţin membrii ASCOR Cluj.
Adunare publică și „Marş pentru viaţă” la Oradea
Marșul pentru viață, organizat la nivel național de către Asociația „Studenți pentru viață”, alături de alte asociații și organizații nonguvernamentale din România, se desfășoară în anul 2017 şi în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei. „Clerici, monahi, monahii şi dreptmăritori creştini din cuprinsul Eparhiei Oradiei sunt așteptați să participe în număr mare la «Marşul pentru viaţă», sub genericul «Ajută Mama şi Copilul! Ei depind de tine!», organizat de Coaliţia pentru Familie și susținut de toate confesiunile creştine din judeţul Bihor”, se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al Episcopiei Oradiei. Manifestarea se va desfăşura în municipiul Oradea, pe traseul Piaţa Unirii - Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” - Spitalul clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea, de la ora 16.00, fiind precedat de o Adunare publică, în Piaţa Unirii din Oradea, pentru susţinerea familiei creștine tradiţionale şi a referendumului privind definirea căsătoriei şi a familiei în Constituţia României, conform comunicatului Episcopiei Oradiei.
Manifestări pentru viaţă, în Hunedoara
În județul Hunedoara se va organiza, în data de 25 martie, de praznicul Buneivestiri, „Marşul pentru viață”. În oraşele Deva, Hunedoara, Brad, Orăștie, Hațeg, Petroșani, Lupeni, Petrila, Vulcan, Uricani și Simeria va avea loc marșul, la această manifestare fiind așteptați „toți cei care privesc și respectă viața ca dar al lui Dumnezeu, toți cei pentru care femeia, maternitatea, copiii și familia, ființa umană în general, reprezintă valori imuabile”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
În Deva această manifestare va începe la ora 12:00 în Piața Unirii (statuia lui Traian), cu discursuri ProVita, un miniconcert susținut de liceeni și va continua cu „Marșul pentru viață” pe următorul traseu: Piața Unirii – strada „Libertății” - Biserica Bunavestire (unde va avea loc o rugăciune către Maica Domnului) – Bulevardul Decebal – strada „Mihail Kogălniceanu” – Spitalul de pediatrie (unde va avea loc o rugăciune pentru mame și copii) – Piața Victoriei.