„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Măsuri pentru refacerea bisericilor vechi afectate de furtună
Două biserici de lemn din categoria monumentelor istorice, din Poarta Sălajului şi Lozna, au fost afectate de furtuna de duminică, în judeţul Sălaj. Mai multe biserici vechi de lemn au fost afectate şi în judeţul Maramureş. Autorităţile judeţene au luat măsuri pentru refacerea acestora.
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj pregăteşte, în regim de urgenţă, dosare de restaurare ce vor fi depuse la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în vederea alocării de fonduri pentru cele două biserici de lemn din categoria monumentelor istorice, din Poarta Sălajului şi Lozna, distruse parţial de furtuna de duminică.
Reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj, arhitectul-şef al judeţului, Katalin Popovici, şi un expert restaurator atestat de către Ministerul Culturii au vizitat deja cele două lăcaşe de cult şi s-au luat primele măsuri pentru asigurarea unei minime protecţii, până la intervenţiile de urgenţă premergătoare lucrărilor de restaurare.
„Este necesară elaborarea unui proiect tehnic şi obţinerea unor fonduri pentru refacerea monumentelor. Vor fi întocmite dosare de restaurare în regim de urgenţă care vor fi depuse la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în vederea alocării de fonduri. Am contactat deja un arhitect atestat pentru astfel de proiecte, Niels Auner, care a mai lucrat pentru bisericile de lemn din Sălaj, şi am convenit ca în cel mai scurt timp să avem aceste proiecte, pentru a putea solicita bani pentru restaurarea monumentelor istorice”, a spus Doina Cociş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj, citată de Agerpres.
Furtuna care s-a abătut asupra vestului ţării în data de 17 septembrie a produs distrugeri şi pagube considerabile la bisericile de lemn din localităţile Poarta Sălajului şi Lozna. La Poarta Sălajului, vântul puternic a desprins coiful şi galeria turnului, care s-au prăbuşit peste acoperiş, distrugând partea de nord şi cea de nord-est, unde s-au frânt căpriorii. La Lozna, furtuna a smuls coiful turnului, care a căzut la pământ fără a produce mari stricăciuni bisericii. Coama acoperişului a fost uşor deteriorată în partea de est, spre altar, conform Agerpres.
Biserici veci afectate de furtună, în Maramureş
Acoperişurile sau turlele a patru lăcaşe de cult din judeţul Maramureş au fost distruse sau doborâte de vântul puternic, conform directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Ioan Marchiş. „În acest moment, consider că nu avem probleme foarte mari, greu de rezolvat, însă avem distrus acoperişul bisericii de lemn, una dintre cele mai vechi biserici situate în incinta Muzeului Satului din Baia Mare, acoperişul vechii biserici din satul Şurdeşti, dar şi acoperişul vechilor biserici din lemn din satele Şieu şi Rogoz”, conform lui Ioan Marchiş, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, bisericile care au fost deteriorate în cele trei sate - Rogoz, Şurdeşti, Şieu - vor refăcute de meşterii locali, iar la Mănăstirea Minoriţilor din Baia Mare s-ar putea implica administraţia locală. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş a mai precizat că niciuna din cele opt bisericuţe din lemn aflate în patrimoniul UNESCO nu au fost afectate de furtună.