„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Mii de credincioși la pelerinajul „La Nicula colo-n deal”
Aproape trei mii de credincioși din Transilvania și din alte zone ale țării au luat parte în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului la pelerinajul „La Nicula colo–n deal”, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Protopopiatul Gherla pentru al cincilea an consecutiv.
Tineri și în vârstă, mulți îmbrăcați în costume populare, oamenii au străbătut peste șapte kilometri pe jos, cântând pricesne și rugându-se Maicii Domnului pentru ajutor. Traseul parcurs a fost, la fel ca în anii anteriori, de la Biserica „Sfântul Nicolae” din orașul Gherla până sus, la Mănăstirea Nicula.
Și anul acesta, alături de pelerini și de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au fost Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, și Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. De asemenea, zeci de preoți din mai multe protopopiate ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-au alăturat miilor de credincioși. Ierarhii au fost întâmpinați cu pâine și sare la Biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla, unde a fost rostită o rugăciune de binecuvântare a călătoriei. Apoi cu toții, ierarhi, preoți și credincioși, dar și autorități locale și județene din Cluj și Bistrița-Năsăud, în sunet de toacă și cântând pricesne, au pornit spre mănăstirea Nicula.
Pe traseu s-au făcut mai multe opriri în fața bisericilor și a troițelor, unde au fost rostite ectenii, iar în satul Nicula, pelerinii au fost întâmpinați de localnici cu sticle de apă, pentru a le face drumul mai ușor. Totodată, femeile ieșite pe la porți le ofereau pelerinilor busuioc.
Când pelerinii au ajuns în apropierea mănăstirii, clopotele au început să bată și, încă de la poarta așezământului monahal, au fost întâmpinați de stareț, arhimandritul Nicolae Moldovan, de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, zeci de preoți și de zecile de mii de credincioși care așteptau binecuvântările ierarhilor. Creștinii s-au ridicat în picioare în amfiteatrul natural ce are în centru biserica veche a mănăstirii și i-au primit într-o atmosferă de emoție și rugăciune pe toți pelerinii osteniți de drum.
Pelerinajul „La Nicula colo-n deal” s-a încheiat cu înconjurarea bisericuței de lemn a mănăstirii de către soborul de preoți și ierarhi, iar la final IPS Mitropolit Andrei le-a mulțumit tuturor pentru efortul lor de a parcurge și-n acest an, pe jos, drumul din Gherla și până la Maica Domnului.
„De mulți ani venim la hramul mănăstirii Nicula. Alții, poate că sunt pentru prima oară aici. Oricum, să fim încredințați că Maica Domnului, ne acoperă aici cu sfântul ei omofor. Această cunună de rugăciuni, a tuturor credincioșilor prezenți aici, cu siguranță Maica Domnului o prezintă înaintea Preaiubitului ei Fiu, în fața Tronului Său. Să dea Dumnezeu ca acest praznic să fie plin de bucurie duhovnicească. Mulțumim mănăstirii, părintelui stareț, pentru că ne primesc cu dragoste pe noi toți și dorim să vă simțiți foarte bine la mănăstirea Nicula”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
Câteva zeci de mii de pelerini se aflau în curtea Mănăstirii Nicula, conform estimărilor forțelor de ordine și ale organizatorilor, în ajunul praznicului, iar grupuri de pelerini continuau să intre pe poarta așezământului monahal, să se oprească în fața bisericuței de lemn și să se închine, după care să se așeze în liniște, la rând pentru a ajunge la Icoana Maicii Domnului.
Rândul de pelerini se întindea pe mai bine de 200 de metri însă așteptarea nu a fost grea, după cum au spus câteva credincioase venite de la Dej, Onești și Sângeorz-Băi: „Stăm de aproape o oră dar rândul merge repede și nu simțim oboseală. Venim aici la mănăstire de 20-30 de ani și simțim în familiile noastre ajutorul Maicii Domnului. O să-i cerem Măicuței și-n acest an sănătate pentru noi și pentru copii, că sunt plecați în străinătate”.
Și în acest an, hramul Mănăstirii Nicula se desfășoară în condiții de maximă siguranță întrucât peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile din Cluj-Napoca, asigură măsurile de ordine publică în curtea așezământului monahal, dar și pe traseul spre mănăstire. Ca în fiecare an, în curtea așezământului monahal sunt prezente și echipaje de ambulanță și SMURD, care acordă asistență medicală pelerinilor.