„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Mii de credincioşi s-au rugat Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, la Alba Iulia
Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul a fost adusă spre închinare în Cetatea Marii Uniri de o delegație de la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea. La Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia s-au aflat în pelerinaj, pe parcursul celor patru zile, mii de credincioși, care s-au rugat sfântului şi care au participat la procesiunile în jurul ansamblului Catedralei.
Întaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de numeroși clerici și credincioși din Alba Iulia și din împrejurimi, a întâmpinat vineri, 19 octombrie, delegația care a însoțit racla cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. Relicvele au fost aduse spre închinare de o delegație de la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea.
După întâmpinarea delegației, IPS Arhiepiscop Irineu, împreună cu preoţii, diaconii și cu credincioșii prezenți, a luat parte la procesiunea cu moaștele, în jurul ansamblului Catedralei arhiepiscopale, timp în care a fost cântat troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul și al Sfinților Mărturisitori Ardeleni.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, IPS Arhiepiscop Irineu, făcând referire la relicvele care au fost aduse spre închinare la Catedrală, a subliniat că „acestea au reprezentat mereu un izvor nesecat de binefaceri și mângâieri pentru tot creștinul întristat, bolnav și necăjit”. Reliefând modelul de sfințenie al Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, ierarhul a spus: „Datori suntem noi, creștinii, care trăim în secolul XXI, timp în care e o criză de adevărate paradigme sau pilde morale, să privim la Sfântul Grigorie Decapolitul, un adevărat model de post și rugăciune, de răbdare și de spirit de sacrificiu, ajutându-ne să înțelegem, precum spune Sfânta Scriptură, că prin multe necazuri se cade nouă să intrăm în Împărăția cerurilor (cf. In. 16, 33). De asemenea, este bine să cerem mijlocirea Sfântului Grigorie în nevoile, lipsurile, frustrările, eșecurile și durerile noastre, și el, în mod cert, ne va ajuta fără întârziere, pentru că spune Sfântul Apostol Iacov: «Mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului înaintea lui Dumnezeu» (Iac. 5, 16)”.
La final, ierarhul a transmis mulțumiri Înaltpreasfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și maicilor care au însoțit racla cu sfintele moaște. După încheierea procesiunii cu racla care adăpostește moaștele Sfântului Grigorie, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat, pe esplanada din fața Catedralei, Vecernia mare, urmată de Acatistul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.
Sâmbătă, 20 octombrie, a continuat, la Catedrala arhiepiscopală, programul liturgic special dedicat sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni. Dimineaţă, începând cu ora 8.00, a fost oficiată, pe esplanada din fața Catedralei, slujba Utreniei, urmată de Acatistul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. În continuare, începând cu ora 9.30, a fost celebrată, de către un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Încă din primele ore ale dimineții, la Catedrală s-au aflat numeroși pelerini de pe întreg cuprinsul eparhiei, care au fost prezenți pentru a lua parte la slujbe și pentru a se închina moaștelor Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.
În cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele prof. univ. dr. Dumitru Vanca, titularul catedrei de Liturgică și Artă creștină din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri, condus de pr. prof. univ. dr. Domin Adam, titularul catedrei de Muzică bisericească și ritual din cadrul aceleiași instituții de învățământ teologic.
Tot în această zi, începând cu ora 18.00, IPS Arhiepiscop Irineu, a oficiat, în Catedrala arhiepiscopală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujba Vecerniei mari cu Litie, și a rostit cuvântul de învățătură. Adresându-se celor prezenți, ierarhul a reliefat „chipul de smerenie și jertfelnicie al Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, și al Sfântului Mucenic Oprea, care au luptat pentru cauza Bisericii străbune și pentru drepturile sociale ale românilor ardeleni”. De asemenea, ierarhul a îndemnat pe cei prezenți la „imitarea râvnei și a credinței Sfinților Mărturisitori Ardeleni, care au suportat temnițe și schingiuiri pentru libertatea religioasă și identitatea națională a românilor din Transilvania”. În continuare, a fost oficiată slujba Utreniei, timp în care numeroși credincioși au continuat să poposească la Catedrala arhiepiscopală pentru a se închina moaștelor Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.
Duminică, 21 octombrie, în Duminica a 23-a după Rusalii, când sunt pomeniţi Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat, la Catedrală, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în sobor arhieresc, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.
Luni, 22 octombrie, începând cu ora 10.00, după slujba Utreniei și a Dumnezeieștii Liturghii, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat, în Catedrală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, o slujbă de mulțumire și a rostit un cuvânt duhovnicesc, cu prilejul plecării delegației cu racla care adăpostește moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. După oficierea slujbei, ierarhul a luat parte, împreună cu preoţii şi diaconii, precum și cu numeroși credincioși, la procesiunea cu sfintele moaște în jurul Catedralei, timp în care a fost cântat troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.
Cu prilejul poposirii moaștelor Sfântului Grigorie în orașul Marii Uniri, la Catedrală s-au aflat în pelerinaj, pe parcursul celor patru zile, mii de credincioși, care s-au rugat Sfântului, ca unuia care este recunoscut de către creștinii dreptslăvitori ca fiind mare tămăduitor de boli, puternic ocrotitor, precum și ajutător generos al tuturor celor care îl cinstesc după vrednicie, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.