„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Mitropolitul Bartolomeu a fost evocat la Cluj-Napoca
La şapte ani de la trecerea la cele veşnice a Mitropolitului Bartolomeu Anania, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a organizat un eveniment cultural comemorativ la Muzeul Mitropoliei Clujului de la demisolul Catedralei Mitropolitane, intitulat „7 ani în lumina memoriei Mitropolitului Bartolomeu”.
Personalitatea ierarhului și cărturarului Bartolomeu Anania a fost evocată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, care a povestit celor prezenţi într-un număr foarte mare la eveniment despre primii săi ani ai studenţiei laice, când sora sa, elevă la Liceul Pedagogic din Sighetul Marmaţiei, l-a chemat să vadă o piesă de teatru a lui Valeriu Anania, jucată la liceu: „El nu era atunci în ţară, aşa cum ştiţi, făcea misiune în America, dar cu mult drag m-am dus la reprezentare şi a fost mare entuziasm. Şi înainte, şi după aceea, am citit unele din cărţile lui, iar mai încoace le-am citit pe toate. La puterea mea de înţelegere şi de a pătrunde lucrurile, pe vremea aceea am citit «Greul pământului», «Rotonda plopilor aprinşi», iar mai încoace, toată lecturarea operei lui Bartolomeu Anania, viitorul mitropolit al nostru, s-a încheiat cu «Memoriile» pe care el le-a lăsat”.
Părintele Ioan Petraș de la Timişoara, a vorbit despre personalitatea unică a lui Bartolomeu Anania: „Am în faţă haiducescul lui chip, îmbrăcat într-un pulover negru, înzăpezit de o barbă fermă, căci aşa arăta când ne-a primit pe mine, pe soţie şi pe fiica noastră, Ioana Patricia, la casa scriitorului din raiul Văraticului, în iulie 1983. Pe vremea aceea încercam cu degetul sufletului rosturi şi sensuri autentice prin fântânile de lumină ale Bucovinei, ascunse în potire şi mănăstiri. Monahul scriitor tocmai se primenise şi, când ne-a deschis uşa, i-am simţit zâmbetul lui unic şi cosmic, învăluit de albăstrimi sufleteşti înalte. O bucurie suverană îmi domolea cădelniţările inimii hrănite ani de zile cu prescura nerăbdării de a-l revedea, căci de când ne-am cunoscut devenise o prezenţă sublimă în sufletul meu”.
Bartolomeu Anania, dincolo de elementele sacerdotale „dovedea un umanism şi un realism la nivel de relaţie interpersonală, umană cu totul specială. Sunt legat de peste 40 de ani de această mare personalitate, poate seculară, a spiritului şi văzduhului românesc”, a mai spus părintele Ioan Petraş.
În cadrul evenimentului au avut loc mai multe recitaluri susţinute de prof. univ. dr. Gavril Costea și lect. univ. dr. Liliana Cadar-Manoleasa, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, la flaut, cu lucrări de J. S. Bach, G. Ph. Telemann, W. A. Mozart, precum şi recitaluri susţinute de Oana Maria Chiorean – „Ave Maria”, de Mathilde C. Marchesi, Sabina Maria Constantin – „Ave verum corpus”, de W. A. Mozart, acompaniate la pian de Natalia Constantin.
De asemenea, cei prezenţi au avut posibilitatea de a viziona filmul „Peregrinul Apter”, realizat pe baza unor fragmente din opera lui Valeriu Anania, produs de Asociația de Teatru și Film „Enter”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, şi regizat de Camelia Hâncu.
Părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a amintit că Muzeul Mitropoliei Clujului va organiza în fiecare săptămână câte un eveniment cultural, seria acestora fiind deschisă, astfel, de evenimentul dedicat memoriei Mitropolitului Bartolomeu: „Am intitulat această seară «7 ani de lumină a memoriei Mitropolitului Bartolomeu», alegând, probabil, cea mai potrivită sintagmă care i se potriveşte, îl defineşte, şi anume faptele lui, cuvintele lui, dar mai ales viziunea lui lăsată nouă, tuturor. Este un eveniment de tradiţie pentru oraşul nostru şi ne bucurăm că, la această întâlnire, participă un public numeros, în special mulţi tineri, care acum au bucuria de a-l descoperi pe Mitropolitul Bartolomeu şi că, de la an la an, această întâlnire de suflet şi culturală creşte prin implicarea multor oameni, care prin gesturile lor şi prin bunăvoinţa lor, dar mai ales prin harul lor, aduc o ofrandă acestui mare om al Bisericii şi al culturii. Ne propunem ca pe viitor să continuăm seria de întâlniri culturale la Muzeul Mitropoliei noastre, în fiecare joi a lunii programăm o seară şi un eveniment cultural, arătând că aici cultura şi cultul se pot întâlni în mod fericit în această splendidă sinteză a ceea ce putem numi frumuseţea lui Dumnezeu”. La final, cei prezenţi s-au închinat în cripta arhiereilor din Catedrala Mitropolitană, au rostit o rugăciune la mormântul Mitropolitului Bartolomeu, unde au depus flori şi au aprins lumânări.
Duminică, 4 februarie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei va oficia o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Bartolomeu, care a trecut la cele veşnice pe 31 ianuarie 2011, şi pentru Episcopul Nicolae Ivan, care a trecut la cele veşnice pe 3 februarie 1936.