„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Mitropolitul Bartolomeu Anania şi Episcopul Nicolae Ivan, comemoraţi la Cluj-Napoca
Miercuri, 28 noiembrie, în sala de muzică „Vasile Petrașcu” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a avut loc evenimentul „Seara Ierarhilor: Episcopul ctitor Nicolae Ivan și Mitropolitul fondator Bartolomeu Anania”. Pe 30 noiembrie, de Sfântul Apostol Andrei, va avea loc dezvelirea și sfințirea statuilor Episcopului Nicolae Ivan și a Mitropolitului Bartolomeu Anania, din fața Catedralei mitropolitane.
Au susținut prelegeri dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, care a vorbit despre personalitatea Episcopului Nicolae Ivan, cel care în anul 1923 a făcut demersurile pe lângă autorităţile de stat pentru înfiinţarea Facultății de Teologie, și pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a vorbit despre Mitropolitul Bartolomeu Anania, fondatorul Mitropoliei Clujului. Moderatorul și gazda evenimentului a fost pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Alături de invitați și cadrele universitare ale facultății, la eveniment au fost prezenți și numeroși studenți.
Seara dedicată celor doi ierarhi a fost primul eveniment din cadrul ciclului de activități al „Săptămânii Facultății”, dedicat Centenarului Marii Uniri, ce se desfășoară la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” în perioada 28 noiembrie – 6 decembrie.
Statui pentru cei doi ierarhi
În ziua sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 9:00, apoi sărbătoarea va continua, de la ora 12.00, cu dezvelirea și sfințirea statuilor Episcopului Nicolae Ivan și a Mitropolitului Bartolomeu Anania, amplasate în Piaţa „Avram Iancu”, în fața Catedralei Mitropolitane. Proiectul este realizat de sculptorii Alexandru Păsat și Septimiu Jugrestan de la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului marchează în mod simbolic împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, prin cultivarea memoriei unor mari oameni ai Bisericii, care au ilustrat prin viața și mai ales prin slujirea lor istoria noastră, atât locală, cât și națională, și prin marcarea unor locuri și evenimente simbolice, care ilustrează parcursul celor 100 de ani de la reîntregirea țării, conform biroului de presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
„În șirul bărbaților iluștri ai Bisericii, care și-au legat viața și activitatea de evenimentul Marii Uniri, se înscrie numele Episcopului Nicolae Ivan, reîntemeietor al Eparhiei Clujului, care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii Catedrala din inima orașului, reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, revista
De asemenea, „alături de numele primului episcop al Clujului, la loc de cinste, se află și numele Mitropolitului Bartolomeu Anania (1993-2011), un om care nu a știut ce este frica și care a făcut istorie, prin înființarea Mitropoliei Clujului în anul 2006. Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, Mitropolitul Bartolomeu a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui”, mai arată biroul de presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.