„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Mitropolitul Bartolomeu, comemorat la opt ani de la trecerea la Domnul
La împlinirea a opt ani de la trecerea la cele veșnice, vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania a fost comemorat joi, 31 ianuarie, în cadrul unei seri culturale. Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a avut loc în sala de evenimente a Muzeului Mitropoliei Clujului de la subsolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
La evenimentul comemorativ au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Clujului. De asemenea, în sală a fost prezent un public numeros, între care s-au aflat tineri, teologi, oameni de cultură, precum și cei care l-au cunoscut personal pe vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, sau prin predicile rostite de la amvonul Catedralei.
Personalitatea ierarhului și cărturarului a fost evocată de oameni de cultură care au vorbit despre felul de a fi şi despre realizările vrednicului de pomenire ierarh.
Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de evocare a personalităţii și omului de cultură, Mitropolitul Bartolomeu. De asemenea, a fost amintit și Episcopul Nicolae Ivan, ctitorul Catedralei Mitropolitane și reîntemeietorul Eparhiei Clujului, care a trecut la Domnul la data de 3 februarie 1936.
Prof. univ. dr. Marius Bojiță, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a amintit, cu acest prilej de strânsa colaborare a vrednicului de pomenire ierarh cu Universitatea de Medicină, și despre amintirile care i-au marcat viața.
În cadrul evenimentului au fost susținute și câteva recitaluri oferite de către artiști ai Studioului de Operă „LyaHubic”: soprana Larisa Andreea Ștefan („Lie ciocârlie” și „Doina Stăncuței” de Tiberiu Bredicianu) și baritonul Sebastian Balaj („Din vise, dragi poeme” de Sabin Păutza și „Don Giovanni – Serenada” de W.A. Mozart), acompaniați la pian de Larisa Pentea, sub coordonarea artistei lirice Iulia Merca.
De asemenea, actrița Elena Ivanca, de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga din Cluj-Napoca, a lecturat câteva fragmente din opera mitropolitului, precum şi câteva poezii.
Evenimentul a fost moderat de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov.
La final, cei prezenți au trecut pe la mormântul vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu din cripta ierarhilor, de la subsolul Catedralei, unde au adus flori, au aprins lumânări şi au rostit rugăciuni, în amintirea celui care i-a păstorit timp de 18 ani.
Mitropolitul Bartolomeu Anania (18 martie 1921 - 31 ianuarie 2011) s-a remarcat şi printr-o vastă operă literară, fiind tălmăcitor al Bibliei, comemorat, de asemenea, în cursul acestui an care este proclamat ca „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” în Patriarhia Română.
Duminică, 2 februarie, la finalul Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitană clujeană, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va oficia o slujbă de parastas pentru Mitropolitul Bartolomeu, care a trecut la cele veşnice în data de 31 ianuarie, 2011 şi pentru Episcopul Nicolae Ivan, ctitorul Catedralei clujene, care trecut la cele veşnice în 3 februarie 1936. De asemenea, vor fi rostite rugăciuni la mormintele celor doi ierarhi, aflate în cripta de la subsolul Catedralei Mitropolitane clujene.