„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Modele pentru tineri, în parohia clujeană „Naşterea Domnului”
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș, a fost, joi, 25 februarie, gazda unor activități instructiv-educative care s-au adresat adolescenților. Acestea fac parte din Parteneriatul „Cu Hristos în fața marilor încercări ale vieții mele de școlar”, încheiat între Şcoala „Constantin Brâncuşi” şi Parohia „Naşterea Domnului” în anul școlar 2015-2016.
Elevii claselor a VIII-a A și B de la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca, unde este directoare prof. Eugenia Marcu și directoare adjunctă prof. Mirela Nicoară, însoțiți de Daniela Necula, profesoară de religie, au participat la o întâlnire cu tema „Arta creștină în contextul culturii românești și universale”. A fost invitată Stela Timar, profesoară de chimie la Şcoala „Constantin Brâncuşi” și absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă, Artă sacră. În dialogul purtat cu tinerii, aceștia au fost inițiați în arta icoanei, o „teologie a frumosului”, care, dintotdeauna, a ajuns direct la sufletul credinciosului prin limbajul formei și al culorii, aparent simplu, dar foarte profund.
Apoi, de la icoană, discuția a fost dirijată spre registrele de icoane din biserică, iar elevii au descoperit că pictura murală din fiecare parte a lăcașului de cult, executată în diferite tehnici, nu se pictează la întâmplare, ci după reguli bine stabilite.
Stela Timar le-a adus tinerilor albume de artă bizantină și, ca un mic exercițiu, le-a împărțit imagini cu icoane xeroxate și elevii au descoperit ce reprezintă acestea. De asemenea, le-a explicat semnificația icoanelor din Sfântul Altar și a iconostasului, care, deși pare a despărți și a ascunde locul săvârșirii Sfintei Liturghii de privirile credincioșilor, prin icoanele pe care le poartă, acesta are rol de unificare a părților bisericii, dezvăluind istoria mântuirii.
Profesoara Stela Timar le-a oferit tinerilor, pe un ton părintesc, sfaturi cu privire la viitorul lor, spunându-le că „lupta nu este cu cel de lângă noi, ci cu noi înșine pentru a ne depăși propriile neputințe și lipsuri, având modele pe Hristos, Maica Domnului și sfinții”.
Model de viaţă pentru elevi
Activitatea de la Biserica „Naşterea Domnului” a început cu un cuvânt al părintelui Nicolae Buda, care i-a primit pe elevi în veșmintele care se poartă la Sfânta Liturghie și le-a explicat semnificația acestora. Tinerii au primit, apoi, o părintească lecție de viață, prin sfaturile oferite de preot cu privire la importanța bunei educații și a bunei cuviințe în familie, la școală, în biserică, în societate.
Având în vedere nevoia tinerei generații de a ieși din lumea virtuală în cea reală, în cadrul acestei activități, întâlnirea a continuat cu un tânăr care poate deveni un model de viață pentru elevi. De data aceasta, invitat a fost Paul Mucichescu, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și absolvent al Facultății de Filosofie din Berlin, doctorand în Filosofie. El le-a prezentat elevilor, cu sinceritatea și entuziasmul proprii tinereții, drumul său în viață, ce rol au avut în formarea sa până acum familia, școala, Biserica, prietenii. De asemenea, le-a arătat elevilor cât sunt de importante munca, perseverența, seriozitatea și mentorii în alegerea carierei.
Elevii de la Şcoala „Constantin Brâncuşi” au avut prilejul să pună întrebări și să descopere încă o cale de a se împlini ca oameni adevărați.
Aceste întâlniri cu adolescenții în biserică, din cadrul Parteneriatul „Cu Hristos în fața marilor încercări ale vieții mele de școlar”, încheiat între Şcoala „Constantin Brâncuşi” şi Parohia „Naşterea Domnului” în anul școlar 2015-2016 doresc să sprijine tinerii care își caută un drum drept în viață, un drum pe care să-L aibă permanent, ca însoțitor pe Mântuitorul Iisus Hristos, care arată calea spre fericirea adevărată prin credință, nădejde și iubire.