„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Monografie album dedicată Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare
Recent apărută, monografia album intitulată „Catedrala Episcopală
Monografia „Catedrala Episcopală
Lucrarea este rodul unui colectiv de redactare, sub îndrumarea Preasfinţitului Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi sub coordonarea arhim. dr. Macarie Motogna, format din preoţii slujitori ai Catedralei, arhim. Casian Filip, eclesiarh, şi arhid. Nifon Motogna, administratorul şi cel care a supravegheat fiecare fază a lucrărilor.
Clădirea reprezentativă pentru nordul Transilvaniei şi pentru Ortodoxia românească este rezultatul unei echipe formate din arhitectul Dorel Cordoş, din Sighetu Marmaţiei, dr. ing. Gelu Zaharia, pentru partea de rezistenţă, şi Sorin Zaharia, care a efectuat studiile geologice. Articolul introductiv, care dă şi titlul monografiei, este semnat de PS Episcop Iustin.
Descrierea din punct de vedere arhitectural-funcţional este făcută de arhitectul Dorel Cordoş, considerentele geotehnice şi de ordin general sunt redate de Sorin Zaharia, iar reperele în procesul de proiectare structurală de Gelu Zaharia. Evoluţia lucrărilor este descrisă în amănunţime de arhid. Nifon Motogna.
Deşi este finalizată doar biserica de la nivelul întâi, în care intră peste 3.500 de credincioşi, biserica propriu-zisă fiind încă în şantier, Catedrala Episcopală băimăreană a găzduit câteva evenimente memorabile, între care târnosirea, în septembrie 2003, de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist şi Preafericiti Părinte Patriarh Petros al VII-lea al Egiptului și al întregii Africi, urmată de canonizarea Sfântului Iosif Mărturisitorul din Maramureş, precum şi vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în 2009.
Alături de secţiunea dedicată evenimentelor, un capitol se referă la impresiile şi însemnările despre acest monument de arhitectură, iar un altul cuprinde schiţe şi planşe ale proiectelor participante la licitaţia pentru proiectare.