„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Naşterea Domnului vestită de colindători
La Parohia Husasău de Criş, Protopopiatul Oradea, a avut loc concertul de colinde „Hristos Se naşte!”. La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a început seria de concerte de colinde, iar la Cluj-Napoca studenţii colindă prin spitale pentru a vesti naşterea Domnului atât celor bolnavi cât şi cadrelor medicale.
Parohia Husasău de Criș, Protopopiatul Oradea, a organizat cea de-a IV-a ediţie a concertului de colinde „Hristos Se naşte!”, în parteneriat cu Centrul Judeţean Pentru Păstrarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Bihor. Concertul s-a desfăşurat în biserica parohială din Husasău de Criş, după Sfânta Liturghie, invitat de onoare fiind delegatul Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, la eveniment, pr. Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, care a transmis binecuvântarea ierarhului pentru toți cei prezenți.
Deschiderea concertului de colinde a fost făcută de Corul de copii al Centrului Educaţional din Husasău de Criş, care au interpretat opt colinde şi sceneta „Viflaimul”. În continuare, au colindat interpreţii Andreea Drugaş, Alexandra - Maria Secan, Violeta Gherman, Andreea Chişe, Mădălina Ilea, Andrada Oros, Gabriela Sabău, Ianţa Lorena şi Aurica Vaida.
„Concertul a urmărit să trezească în sufletul fiecărui creștin participant la eveniment sentimentul de dragoste și apreciere pentru bogatele tradiții românești de Crăciun, în special prin frumoasele colinde străbune, şi să aducă bucuria şi nerăbdarea venirii sărbătorilor de iarnă, atât de mult iubite de către copii și nu numai”, a spus pr. Ioan Mircea Ghitea. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească în sala de mese a Centrului Cultural „Prof. Dr. Ing. Teodor Maghiar” din Husasău de Criş.
Colindători la Catedrala din Alba Iulia
Miercuri, 9 decembrie, a început seria de concerte găzduite în Catedrala ,,Reîntregirii” din Alba Iulia. În prima seară de colinde au fost prezente corurile Cercului de Religie din Alba Iulia, coordonat de către pr. prof. dr. Nicolae Bolea, inspector de Religie. „Cu sufletul încărcat de bucuria vestirii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, îmbrăcați în straie populare, elevi de la școlile din Alba Iulia, Zlatna, Vințu de Jos, Cricău și Galda de Jos au închinat o prețioasă ofrandă lirică Pruncului Iisus, născut în ieslea din Bethleem. Minunatele colinde autentice românești, interpretate de glasurile curate ale tinerilor elevi, reprezintă o jertfă rostită și o neîncetată propovăduire vie a adevărului evanghelic pe care poporul român îl păstrează ca pe un odor de mult preț”, a spus pr. Oliviu-Petru Botoi, consilier cultural în cadrul eparhiei.
Studenţii clujeni colindă în spitale
Studenţii din cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi – filiala Cluj au pornit să colinde prin spitale, pentru a vesti Naşterea Domnului, atât celor bolnavi cât şi cadrelor medicale. În această perioadă tinerii fac şi o colectă, astfel încât să poată oferi câte un mic pacheţel fiecărui bolnav. Anul acesta studenţilor din cadrul ASCOR li s-au alăturat şi tinerii de la Liga Studenţilor din Cluj Napoca. Astfel, marţi, 8 decembrie, studenţii au colindat la clinicile Medicală 1 şi Chirurgie 1, miercuri, 9 decembrie, au continuat colindul la clinica Medicală 2, ieri au fost la clinica Medicală 3. Colindul va continua luni, 14 decembrie, de la ora 20:00 la Spitalul de Boli infecțioase, marți, 15 decembrie, de la ora 17:00 la Spitalul de Pediatrie 1, miercuri, 16 decembrie, de la ora 18:00 la Spitalul de Neurologie, joi, 17 decembrie, de la ora 17:00 la Spitalul de Pediatrie 2 și 3.
Concert la Muzeul Mitropoliei clujene
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Muzeul Mitropoliei Clujului și Radio Renașterea organizează marţi, 15 decembrie, de la ora 19.00, un eveniment intitulat „Seară de colinde și hori bătrânești de la poale de Țibleș”, prilej cu care Teodora Purja, rapsod popular din satul bistrițean Agrieș, va fi sărbătorită la împlinirea a 74 de ani. În cadrul manifestării vor interpreta Lenuța Purja, Sergiu Purja Negrean, Loredana Negrean, Nucu Pandrea, Irinel Popa, Mina Buga, Grupul vocal ARHEO, coordonator Veronica Macarie Moldovan. De asemenea, la eveniment participă poetul George Vasile Dâncu, care va recita poezii, şi etnologul Aurel Bodiu. Manifestarea va fi prezentată de Grigore Sâmboan de la Radio Renşterea, iar intrarea este liberă.