„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Noi duhovnici în Arhiepiscopia Sibiului
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a hirotesit marți, 5 februarie, 14 duhovnici. Ierarhul le-a vorbit preoților duhovnici despre misiunea pe care o au de acum înainte ca îndrumători duhovnicești ai credincioșilor încredințați la instalarea lor în parohii.
Slujba de hirotesie întru duhovnici a 14 preoți din Arhiepiscopia Sibiului a fost oficiată în capela Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. La slujbă au fost prezenți consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. dr. Ciprian Cândea, precum și eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, arhimandritul Emilian Man.
Înainte de hirotesie, IPS Mitropolit Laurențiu le-a explicat celor 14 preoți instalați recent în comunitățile parohiale cum trebuie să administreze corect Sfânta Taină a Spovedaniei, cum să păstreze echilibrul între acrivie și iconomie, cum să găsească cel mai potrivit canon pentru credincioșii veniți la spovedit și cum să-i apropie de Sfânta Împărtășanie.
„Dacă aveți această conștiință, că lucrând și zidind mereu Cuvântul lui Dumnezeu în sufletele oamenilor, veți pune temelia mântuirii lor. La ora de religie tinerii au primit noțiuni despre credință, dar nu s-a lucrat la deprinderi, și de aceea voi trebuie să lucrați la această parte. Trebuie să faceți în așa fel încât cel care a venit o dată la spovedit și apoi la Sânta Împărtășanie să-și dorească mereu să vină, să aibă mereu foame și sete după Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Bucuria împărtășirii cu Hristos
După slujba de hirotesie, ierarhul le-a înmânat celor 14 noi duhovnici Sfânta Cruce și Molitfelnicul, semne ale noii misiuni încredințate. La sfârșit, ierarhul i-a îndemnat pe cei 14 preoți duhovnici să conștientizeze mereu greutatea misiunii primite și să lucreze permanent pentru îndeplinirea acesteia.
„Lucrarea pe care am împlinit-o acum prin rugăciunea de consacrare a fost urmată apoi de această proclamare similară cu cea de la hirotonia întru preot: «Vrednic este!». Aceasta înseamnă că sunteți aleși, chemați pentru a îndeplini această misiune dumnezeiască prin Sânta Împărtășanie. Vi s-a dat Sfânta Cruce care este pavăza, semnul ocrotitor și forța în numele căreia veți lucra. Veți binecuvânta cu Sfânta Cruce, mereu să aveți o cruce cu voi și să spovediți mereu în veșmintele acestea, în epitrahil și felon, care au o semnificație deosebită, pentru că Spovedania este o lucrare dumnezeiască primită prin mijlocirea unor semne, unor obiecte liturgice. Ați primit apoi Molitfelnicul din care să citiți toate rugăciunile și, pe lângă faptul că slujiți Sfânta Liturghie și aveți pentru aceasta Liturghierul, Sfintele Taine le aveți în Molitfelnic. Prin spovedanie faceți pregătirea pentru Sfânta Împărtășanie. V-ați aplecat în fața lui Hristos arătându-vă disponibilitatea dumneavoastră printr-o dorință constantă de a vă păzi pe voi înșivă pentru a-i păzi și pe alții, de a vă trata pe voi, pentru ca, făcând experiența tratamentului spiritual, să-l puteți aplica și celor care vin la biserică și celor pe cei care îi aveți în brațele voastre din momentul instalării dumneavoastră în parohie. Să vă ajute Dumnezeu să puteți face o lucrare puternică, sfântă, constantă. Să vă întrebați de ce nu vin oamenii la spovedit și să vă gândiți că nu i-ați pregătit voi destul. Mereu, la fiecare liturghie, la fiecare predică să le arătați ce șansă mare avem împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, spuneți-le ce bucurie mare aveți când vă împărtășiți la Sfânta Liturghie în fiecare duminică și la fiecare sărbătoare, bucuria de a-L avea pe Hristos în tine și de a-l duce și altora”, a mai spus ierarhul.
Cei 14 noi duhovnici au fost binecuvântați de ierarh la finalul ceremoniei și au primit mai apoi documentele care atestă primirea hirotesiei.