„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Noi lansări de carte ale Editurii „Renașterea” la Cluj-Napoca
Editura „Renașterea”, a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a lansat două volume, vineri, 7 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) de la Cluj-Napoca, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
La pavilionul special amenajat al Festivalului Internațional de Carte Transilvania din Piața Unirii, au fost lansate două volume, unul de cuvântări semnat de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, iar al doilea despre spiritualitatea Sfântului Cuvios Siluan Athonitul.
„Chiriacodromion contemporan” este titlul celui mai nou volum de predici și cuvinte de învățătură, semnat de IPS Mitropolit Andrei și apărut la Editura „Renașterea”. Lucrarea cuprinde o serie de omilii și predici rostite de ierarh cu diferite ocazii, în duminicile de peste an. Alături de această carte, Editura Renașterea a lansat și o lucrare dedicată vieții și activității Sfântului Siluan Athonitul, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea acestui sfânt al Răsăritului creştin. Volumul intitulat „Fratele nostru este viaţa noastră” cuprinde mai multe studii şi articole a mai multor autori ortodocşi, catolici și protestanţi, ce au în centru învățătura duhovnicească a Sfântului Siluan.
La eveniment a participat un public numeros din care au făcut parte și preoți din Eparhie, oameni de cultură. Întâlnirea a fost moderată de părintele Cătălin Pălimaru, directorul Editurii „Renașterea”, iar despre cele două cărți au vorbit pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. prof. Ioan Bizău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu și lect. univ. dr. Eugenia Bojoga de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, au fost evocate mari personalități ale culturii și spiritualității românești, printre care Ioan Alexandru, Ion Agârbiceanu, Nichifor Crainic, Dumitru Stăniloae și alții.
Cele două volume se constituie într-o hrană spirituală necesară omului modern, grăbit, obosit și stresat de problemele lumii contemporane, iar primul dintre acestea, „Chiriacodromion contemporan”, scris de IPS Mitropolit Andrei, se dorește a fi un răspuns la frământările fiecărui om, confruntat cu greutățile vieții, conform ierarhului.
Cartea „Fratele nostru este viaţa noastră” este o mărturie a impactului pe care Sfântul Siluan îl are în lume. Volumul, care cuprinde optsprezece studii, aduce în atenția cititorilor actualitatea și modernitatea învățăturii lăsate de Sfântul Siluan Athonitul, după cum a afirmat lect. univ. dr. Eugenia Bojoga de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca.
Tot în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, Cartea Cărții de Știință a organizat sâmbătă, 8 octombrie, lansarea colecției „Arc peste Timp”, ce include trei volume scrise de Ioan Ciorca cu privire la istoria a trei mari locașuri de cult din Cluj-Napoca: Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Catedrala greco-catolică „Schimbarea la față” și sinagoga neologă, templul memorial al deportaților evrei.