„În vremea aceea Iisus era ziua în templu și învăța, iar noaptea, ieșind, o petrecea pe muntele ce se cheamă al Măslinilor. Și tot poporul venea dis-de-dimineață la El în templu, ca să-L asculte. Iar
Nouă apariţie editorială la „Andreiana”
Printre ultimele apariţii de la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului amintim şi lucrarea „Los Santos de la tiera rumana - Sfinţii de pe pământ românesc”, a arhidiaconului Ioan Dumitru Popoiu, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxembrugului. Lucrarea este scrisă în limba spaniolă în colaborare cu Antonio Barrero Aviles şi Ana Maria Ribes Crespo.
Volumul este rodul unei activităţi intense de cercetare a vieţii sfinţilor din spaţiul carpato-danubiano-pontic, cu scopul de a-i face cunoscuţi pe aceşti „prieteni ai lui Dumnezeu” şi în mediul occidental. În 2010, geologul şi hagiograful Antonio Barrero Aviles şi istoricul Ana Maria Ribes Crespo, au înfiinţat un portal web dedicat creştinismului, în special sfinţilor şi lucrărilor sacramentale.Pe portalul preguntassantoral.es, cei interesaţi au posibilitatea să afle mai multe despre spiritualitatea răsăriteană, despre sfinţii din Bisericile Ortodoxe şi nu numai. La cinci ani de la deschiderea portalului apare această carte, rod al colaborării arhidiaconului Ioan Dumitru Popoiu cu cei doi cercetători spanioli, un volum consistent care dezvoltă articolele scrise pe portal şi pune la dispoziţia cititorilor studii academice scrise iniţial în limba engleză de autorul principal al lucrării.
Lucrarea apare cu binecuvântarea Preasfinţitului Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei şi are o prefaţă scrisă de Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei şi Europei Centrale şi de Nord.
„Sfinţii unesc popoarele, pentru că ei le-au convertit - prin harul Duhului Sfânt care i-a sfinţit - la un popor universal, adică în persoane care nu sunt separate de nimeni şi de nimic, şi îşi poartă inimile spre întreaga umanitate şi întregul univers. Filosoful şi teologul român Nichifor Crainic spunea: «sfinţenia este punctul culminant al umanităţii». Natura umană culminează, nu doar fiinţa umană - ca persoană creată după Chipul şi Asemănarea lui Dumnezeu - şi reuşeşte să depăşească barierele care ne separă de alţii, în scopul de a-i simţi ca pe propriile membre. Aceasta este taina Bisericii ca şi «Trup al lui Hristos», în care fiecare dintre noi este membru al acestui trup mistic şi, de asemenea, membru al celuilalt”, spune IPS Mitropolit Serafim în prefaţa intitulată „Sfinţii care ne unesc”.
Sfinţi români şi vieţuitori în spaţiul românesc
Cercetarea ştiinţifică care stă la baza acestei lucrări este una amplă. Autorul şi colaboratorii au cercetat documentele şi mărturiile legate de vieţile sfinţilor romani, daco-romani, greci şi de alte naţionalităţi, sfinţi care au fost persecutaţi şi martirizaţi în timpul ultimei prigoane romane din secolele III-IV. De asemenea, studiile conţin prezentarea martirilor din Durostorum şi Bononia, Singidunum şi Sirmium, şi din spaţiul bazinului dunărean. Sunt incluşi în acest volum şi sfinţii care au trăit în alte ţări, dar care au moaşte în România, precum Grigorie Decapolitul, Dimitrie cel Nou, Cuvioasa Parascheva, dar şi sfinţi care s-au născut în spaţiul de Capadocia. Sunt prezentaţi şi sfinţi care au vieţuit în România, dar ale căror moaşte se află în alte ţări, cum sunt Teodora de la Sihla, Ioan Iacob Hozevitul, şi sfinţi care au trecut la cele veşnice în spaţiul românesc, deşi s-au născut în alte locuri: Epictet şi Astion, Paisie Velicicovschi, Onufrie de la Vorona. După cum însuşi autorul menţionează în Nota explicativă, volumul este structurat în trei părţi: 1. Sfinţi martiri din primele secole creştine; 2. Asceţi şi sacerdoţi din epoca medievală; 3. Mărturisitori şi neomartiri.
O viitoare cercetare, după cum spune arhidiaconul Ioan Dumitru Popoiu, va include şi alte categorii de sfinţi: martirii din epoca comunistă, mărturisitorii contemporani şi toate personalităţile sfinte care n-au primit canonizarea.
„Sperăm că această carte va fi un bun început pentru a populariza în rândul vorbitorilor de limbă spaniolă sfinţii cinstiţi de români, o formă de a cunoaşte mai bine spiritualitatea românilor, cultura şi istoria lor. Această antologie va avea nevoie de îmbunătăţiri şi de adăugiri, ceea ce va fi, sperăm, o ediţie posterioară”, spune autorul.
Tropare, imnuri şi bibliografie
Sfinţii sunt prezentaţi urmând data de prăznuire, pornind de la 10 ianuarie, când îl cinstim pe Sfântul Antipa de la Calapodeşti, până la 31 decembrie, când este cinstit Sfântul Hermes. La sfârşitul fiecărei prezentări, autorul a inclus troparul sau imnuri închinate sfântului respectiv, precum şi o listă bibliografică de care cei interesaţi să se poată folosi pentru a afla mai multe despre viaţa, minunile şi cinstirea acelui sfânt.
Volumul se încheie cu mai multe anexe unde apar hărţi ale provinciilor româneşti, ale actualei Românii, ale provinciei romane Dacia şi ale spaţiului românesc de-a lungul istoriei. Toate aceste informaţii contribuie din plin la o promovare a istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti, atât de puţin cunoscută în spaţiul apusean, dar care poate deveni în zilele noastre un reper pentru generaţiile actuale şi cele viitoare, provocate să trăiască într-o altfel de Europă.