„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Nouă apariţie la Editura Renaşterea din Cluj-Napoca
La Editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a apărut recent volumul „Leitourgia. Teologie practică şi liturgică" de Cezar Login, cu o prefaţă de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. Volumul este recomandat atât teologilor şi celor implicați în slujire cât și credincioșilor laici dornici să pătrundă în universul slujbelor dumnezeiești și să le înțeleagă mai bine sensul.
Volumul „Leitourgia. Teologie practică şi liturgică" reunește articole și studii publicate de Cezar Login în Revista Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și în alte reviste de specialitate sau în volumele unor conferințe.
Autorul abordează teme precum „Ortodoxie și Liturghie", „Vremea Sfintei Liturghii", „Zilele <aliturgice>”, „Patruzecime, Bună-Vestire și Liturghie"„ <Puternic!> sau <Puternice!>?", „Începutul citirii Evangheliei după Luca în luna septembrie?", „Chinonicul", „Adaptări ale slujbelor de noapte în perioada de iarnă", „Despre Priveghere", „Otpustul slujbelor în perioada Penticostarului", „Un antifon al Utreniei", „Cântările lui Moise - stihologia canoanelor Utreniei", „Sărbătoarea Sfântului Duh", „Înălțarea Cinstitei Cruci", „Slujbele cu <Aliluia> în Posturile mici", „Înainteprăznuirea Nașterii Domnului", „Cum prăznuim Ajunul Nașterii Domnului sâmbăta?", „Pregătirea liturgică pentru Botezul Domnului", „O problemă de traducere în Liturghia bizantină", „Paraclisul Maicii Domnului", „Prohodul Maicii Domnului", „Sfintele uși".
Celebrările liturgice
Aşa cum arată pr. prof. dr. Vasile Stanciu în prefaţă, volumul de față şi-a primit numele de la cuvântul grecesc „leitourgia", care desemnează o lucrare publică în general, dar şi lucrarea poporului lui Dumnezeu – clerici şi laici – în cadrul celebrărilor liturgice, în particular. De asemenea, după cum arată subtitlul „Teologie și practică liturgică", lucrarea abordează structura slujbelor și conținutul lor.
„Volumul reunește, așa cum ne arată autorul, peste douăzeci de articole și studii publicate pe parcursul ultimilor opt ani în Revista Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, precum și în alte reviste de specialitate sau în volumele unor conferințe. Pentru a da cărții un caracter unitar, studiile au fost organizate tematic, începând cu o serie de generalități privind timpul liturgic (Ortodoxie și Liturghie, Vremea Sfintei Liturghii), continuând cu probleme legate de Dumnezeiasca Liturghie (Zilele aliturgice, Liturghia Darurilor Înaintesfințite etc.), Laudele zilnice, praznicele împărătești și încheind cu alte aspecte de ritual și teologie liturgică. De asemenea, toate studiile au fost integral adaptate și revizuite în conformitate cu stadiul actual al cunoașterii în domeniu și pentru a evita dublarea unor idei, fără a modifica radical forma lor inițială", arată pr. prof. dr. Vasile Stanciu, în prefaţă.
Volumul este unul recomandat în special „celor interesați de studiul liturgicii ortodoxe și celor implicați în slujire, fie la altar, fie la strană. În egală măsură, însă, poate fi de folos și credincioșilor laici dornici să pătrundă în universul slujbelor dumnezeiești și să le înțeleagă mai bine sensul. Salutăm apariția acestui volum, menit să umple un gol în literatura de specialitate din domeniul teologiei practice", a mai arătat pr. prof. dr. Vasile Stanciu care consideră că este necesară o explicare cât mai logică și, în același timp, cât mai simplă a modului de slujire corectă.
Autorul este medic și cadru didactic al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, și totodată doctorand în teologie și un teolog cu preocupări serioase, de mulți ani, în domeniul teologiei liturgice, ritualului și tipicului bisericesc ortodox, domenii în care a publicat numeroase studii de specialitate în reviste și volume din țară și din străinătate, după cum a arătat pr. prof. dr. Vasile Stanciu.
Cezar Login este membru și în prestigioase societăți științifice de teologie liturgică din străinătate, Societatea de Liturgică Orientală și Societas Liturgica, și din țară, Asociația liturgiștilor români „Ene Braniște”.
Preocupările lui Cezar Login în domeniul teologiei liturgice și ritualului bisericesc s-au materializat și în fondarea în anul 2007 a unei colecții de specialitate – Liturgica – la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și în activitatea de traducere în limba română a numeroase lucrări actuale și de referință în domeniul teologiei liturgice, semnate de nume cu rezonanță din spațiul răsăritean (Alexander Schmemann, Nikolai Uspensky, John Meyendorff , Paul Meyendorff , Nicolas Lossky, John Breck, Stefanos Alexopoulos etc.) și apusean (Juan Mateos, Robert F. Taft, Thomas Pott etc.), conform pr. prof. dr. Vasile Stanciu.