„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Noul drapel al Inspectoratului de Jandarmi din Sibiu a fost sfințit
Noul drapel de luptă al Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu General de Brigadă „Mihail Rasty” a fost sfințit marți, 29 ianuarie, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Sfințirea și înmânarea noului drapel de luptă al jandarmilor a avut loc în ziua în care instituția sibiană a împlinit 100 de ani de existență. Sărbătoarea a început la Catedrala Mitropolitană din Sibiu unde inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu, colonelul Costel Dogaru, împreună cu ofițeri din cadrul instituției au adus noul drapel de luptă pentru a fi sfințit. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu împreună cu prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, și preotul militar Florin Pavel.
După sfințirea și înmânarea drapelului colonelului Costel Dogaru, ierarhul i-a felicitat pe jandarmii sibieni la acest moment aniversar și le-a mulțumit pentru eforturile lor de a păstra ordinea și siguranța în comunitate.
„Fiecare unitate militară are un semn, iar drapelul constituie punctul central și emblema unității respective. Am chemat ajutorul lui Dumnezeu pentru a sfinți drapelul dumneavoastră și am cerut de la Dumnezeu ca el să fie și un semn de înspăimântare a celor care se pornesc împotriva noastră cu vicleșug. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt ocrotitorii dumneavoastră, ai Jandarmeriei Române. Aveți nevoie de îngerii ocrotitori mai ales atunci când sunteți chemați într-un loc plin de ură și dușmănie ca să faceți pace. Pacea nu se mai face doar prin forță, există o autoritate dată de uniforma pe care o aveți. Sunt și mijloace de protecție, dar trebuie să aveți acea tărie în sufletele dumneavoastră de a transmite tuturor celor tulburați pace și liniștea care vin de sus. Oamenii se tulbură între ei, apoi se împacă, și de foarte multe ori cei care vin să facă pace sunt considerați ei vinovați. Să vă dea Dumnezeu pacea lăuntrică și motivația misiunii pe care o aveți de împlinit”, a spus ierarhul.
Centenarul Jandarmeriei transilvănene
Manifestarea a continuat în Piața Mare din Sibiu, unde a avut loc ceremonia de înmânare a drapelului către comandamentul de jandarmi. Au fost prezenți prim-adjunctul inspectorului general și Șef al Statului Major al Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Gheorghe Cucoș, prefectul județului Sibiu, Adela Muntean, comandantul Garnizoanei Sibiu și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, generalul Ghiță Bârsan, ofițeri, reprezentanți ai instituțiilor sibiene și invitați.
În cuvântul său, inspectorul șef Costel Dogaru a subliniat importanța acestei zile pentru jandarmeria sibiană.
„La data de 29 ianuarie 1919, prin decret-lege al Consiliului Dirigent de la Sibiu, structură creată după Marea Unire din 1918, s-a născut în Transilvania Jandarmeria Română. În acel context, la acea dată, se înființa Regimentul 7 Jandarmi Sibiu. Este stră-străbunicul actualului Inspectorat de Jandarmi Județean Sibiu. Suntem datori să ducem și să continuăm tradițiile celor care, în urmă cu 100 de ani, au pus bazele Jandarmeriei Române în Transilvania și în județul Sibiu”, a spus colonelul Costel Dogaru.
Un mesaj de felicitare a venit și din partea colonelului Sebastian Gheorghe Cucoș, iar mai apoi a avut loc parada comandamentului de jandarmi.
Ziua s-a încheiat cu un moment festiv organizat la Sala „Thalia”, în cadrul căruia a fost prezentat un bilanț al activităților Inspectoratului de Jandarmi Sibiu din anul 2018, precum și prioritățile și proiectele de dezvoltare și de îmbunătățire a serviciilor pentru anul curent. De asemenea, publicul sibian a avut posibilitatea să viziteze expoziția de tehnică a Jandarmeriei sibiene și o expoziție fotografică. În cadrul acestui moment festiv, IPS Laurențiu și alți invitați au primit câte o plachetă aniversară.