„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
O nouă biserică se va ridica în Parohia Hidișelu de Jos, Oradea
Un nou sfânt lăcaș se va ridica în Parohia Hidișelu de Jos, Protopopiatul Oradea. Cele 30 de familii ortodoxe din localitatea Hidișelu de Jos, păstorite de părintele Roman Bereteu, se roagă în vechea biserică din lemn, monument istoric din anul 1676, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Credincioșii și-au exprimat dorința să ridice o biserică nouă, de zid.
În după amiaza zilei de duminică, 11 noiembrie, când este pomenit Sfântul Mare Mucenic Mina, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat sfinţirea pietrei fundamentale și a locului unde se va ridica noua biserică de enorie din Hidișelu de Jos, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Mina”. Aurel Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, a dat citire Actului de sfințire al pietrei de temelie, iar parohul Roman Bereteu a adresat mulțumiri ierarhului pentru binecuvântarea începerii lucrării ctitoricești în anul aniversării Centenarului Marii Uniri din 1918. Biserica a fost dorită încă de acum 60 de ani de către credincioșii din Hidișelu de Jos.
PS Episcop Sofonie, a arătat, în cuvântul de binecuvântare rostit cu acest prilej, că „Pronia dumnezeiască a rânduit ca noua biserică, ocrotită de Maica Domnului și de Sfântul Mare Mucenic Mina, să înceapă a se zidi în ziua de pomenire a Sfântului Mina”: „Lucrarea sfințitoare pe care am săvârșit-o astăzi prin împreună rugăciune a fost dorită de Dumnezeu, Care a trezit în sufletele și în inimile noastre gândul cel bun, ca să purcedem la lucrarea sfântă, dar deloc ușoară, ce s-a început astăzi aici. O necesitate pastorală pentru meleagurile acestea, pentru credincioșii din Hidișelu de Jos, care aveau doar biserica veche de lemn, monument istoric, de multe ori improprie pentru sfintele slujbe, mai ales atunci când vin foarte mulți credincioși. Ea va rămâne mai departe ca o mărturie a dăinuirii, a continuității, a rezistenței creștine ortodoxe și românești pe aceste meleaguri, aflate de multe ori sub stăpâniri străine”.
Ierarhul a mai vorbit de dorința credincioșilor din această localitate de a ridica o nouă biserică, în urmă cu 60 de ani, și a adăugat că „de când am venit la Oradea, de peste 11 ani, am dorit să se ridice aici, în hotarul Hidișelului de Jos, în apropierea graniței vremelnice ce a despărțit Bihorul în două în timpul celui de-al doilea război mondial, o biserică de zid în stilul tradițional ortodox, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Mina, un sfânt care ajută mult pe cei păgubiți, care sunt călcați de hoți și jefuitori, ajutând în recuperarea bunurilor pierdute. Am dorit ca aici, lângă fosta graniță, să se ridice o biserică închinată Sfântului Mina, ca să apere pământul acesta de orice altă jefuire viitoare, de orice alt furt sau rapt teritorial”.
Noua biserică se va construi după planurile unei biserici mănăstirești din județul Arad, închinată Maicii Domnului, de la Mănăstirea Bezdin, din veacul al XIV-lea „care este o dovadă că, în vremea aceea, pe meleagurile noastre trăiau creștini ortodocși români și slavi”, a mai spus PS Episcop Sofronie. Ierarhul a felicitat pe parohul Roman Bereteu „pentru curajul de începe această lucrare, în vremuri deloc ușoare, în care secularizarea și desacralizarea lumii își fac simțite prezența tot mai mult”.