„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”
În perioada 20-21 aprilie va avea loc faza judeţeană a concursului Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, ediţia a XXI-a. Evenimentul este unul interactiv şi se adresează elevilor care îndrăgesc meşteşuguri precum cusutul, brodatul, pictura icoanelor pe sticlă şi lemn. Înscrierile pentru acest concurs se pot face până la 31 martie.
La ediţia de anul trecut a concursului au participat, la etapa judeţeană, peste 100 de elevi din 34 de unităţi şcolare, reprezentând 16 localităţi din judeţul Sibiu. Şi în acest an, ca şi anul trecut, faza judeţeană a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” se va desfăşura la Biblioteca Judeţeană ASTRA. Înscrierile se pot face până în data de 31 martie. În prima zi, a concursului, 20 aprilie, elevii vor participa la secţiunile: Ţesut; Cusut / brodat; Confecţionat port popular; Confecţionat păpuşi; Confecţionat podoabe; Împletit; Artă decorativă; Confecţionat măşti. În cea de a doua zi, pe 21 aprilie, copiii vor concura la secţiunile: Pictat icoane pe sticlă; Pictat icoane pe lemn; Pictură naivă; Încondeiat ouă; Prelucrare lemn, os, fier; Olărit; Modelat ceramică.
La faza judeţeană a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” participă copii cu vârste între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, al specificului artizanal din satul de origine, cu abilităţi practice şi simţ artistic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban, conform comunicatului transmis de Complexul Naţional Muzeal (CNM) ASTRA.
Fiecare unitate şcolară poate fi reprezentată de o echipă de trei elevi - selecţionaţi, în prealabil, pentru unul din meşteşugurile tradiţionale, iar un elev va participa în cadrul concursului la o singură secţiune. Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite, pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului.
La secțiunile de pictat icoane pe sticlă și de pictat icoane pe lemn concurenții se vor prezenta în concurs cu următoarele teme iconografice, la alegere: Sfântul Ierarh Nicolae sau Iisus Hristos Vița-de-Vie – secțiunea pictat icoane pe sticlă; sau, la alegere: Nașterea sau Răstignirea – secțiunea pictat icoane pe lemn, după cum anunţă organizatorii. Elevii trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului, că stăpânesc practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei.
Copiii vor concura îmbrăcaţi în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent. Lucrările prezentate pentru concurs vor trebui să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă, manifestate în deplin respect pentru spiritul original al tradiţiei populare, se arată în comunicatul transmis de CNM ASTRA. Comisia de jurizare va fi constituită din specialişti din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, prezidată de prof. univ. dr. Ilie Moise. La faza naţională vor participa câştigătorii locului I pe fiecare meşteşug reprezentat la faza judeţeană.