„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” la Cluj
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Casa de Cultură a Studenţilor, a organizat faza judeţeană a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, competiţie educativă, care urmăreşte conştientizarea şcolarilor asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti.
Timp de două ore, peste 50 de elevi din clasele I-XII din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj, şi-au arătat abilitățile în cadrul secţiunilor: prelucrare lemn, pictură icoane pe sticlă, realizare podoabe din mărgele, ţesut, cusut, încondeiat ouă, împletituri, ceramică şi artă naivă.
Cele mai bune lucrări au fost selectate ulterior de către un juriu de specialitate format din insp. Beniamin Chira de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, conf. univ. dr. habilit Marcel Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai”, conf. univ. dr. Aurel Bodiu – etnolog şi Viorica Ciobanu, preşedinte al Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni.
În urma deciziei luate de membrii comisiei de concurs, cei trei participanţi câştigători ai locurilor I, desemnaţi să reprezinte judeţul Cluj la faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, care se va desfăşura în perioada 25-30 iulie la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, sunt: Gabriel Bucur de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, secţiunea ceramică, Lukacs Hilda de la Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, secţiunea ouă încondeiate şi Balázs Andor de la Clubul Copiilor din Huedin, secţiunea prelucrare lemn.
Ceilalţi premianţi vor fi înscrişi pe listele taberei de meşteşuguri organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj ce se va desfăşura în cursul verii acestui an, la Caps - Valea Ierii. La faza judeţeană a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” fiecare şcoală înscrisă în competiţie a participat cu un număr de maxim șase elevi, înscrişi la oricare din categoriile din cadrul atelierelor propuse. Conform regulamentului, elevii s-au prezentat în costum popular specific zonei etnografice pe care au reprezentat-o şi au adus şi câteva produse finite, dar şi semifinite, pe care le-au terminat de realizat pe loc, în faţa comisiei de jurizare, conform unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.