„Zis-a Domnul: Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște cine este Fiul, decât numai Tatăl, și cine este Tatăl, decât numai Fiul și cel căruia voiește Fiul să-i descopere. Atunci,
Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, la Sibiu
În perioada 27 iulie - 1 august, Muzeul ASTRA găzduieşte cea de a XXI-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Şi în acest an se va desfăşura, în paralel cu Olimpiada, cea de a VIII-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară.
Faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale” este organizată de Complexul Naţional Muzeal (CNM) ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. Proiectul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Ediţia din acest an reuneşte 250 de participanţi, din 30 judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și municipiul București. La acest eveniment participă şi copii din străinătate, respectiv din Republica Populară Chineză, Republica Bulgaria şi Republica Moldova.
„De joi, 28 iulie, până duminică, 31 iulie, micii meşteşugari în straiele specifice locurilor de origine, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor însufleți gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului prin ateliere interactive. În zilele de vineri, 29 iulie, şi sâmbătă, 30 iulie, participanţii vor demonstra cât de pricepuţi sunt în practicarea meșteșugului preferat și publicul vizitator din centrul Sibiu, respectiv la Casa Artelor, în Piaţa Mică. Vă invităm în Muzeul în aer liber alături de micii meșteri olimpici să participați și la atelierele susținute de: Magic Science în 28 iulie între orele 15:00 – 18:00; Braid Trends – codițe împletite cu Mădălina Panduru în fiecare zi între orele 10:00 – 18:00; Teatrul interactiv în straie românești susținut de actorii de la Teatrul Mic Sibiu, duminică, 31 iulie, orele 15:00 – 16:00”, a declarat Elena Găvan, muzeograf CNM ASTRA.
Elevii înscrişi în concurs vor participa la diferite secțiuni, precum ţesut, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane de vatră, xilogravură, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, olărit, confecționat măști.
Sâmbătă 30 iulie, de la orele 18:00 pe scena de pe lac va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Dumbrăvița”, Poplaca, județul Sibiu, și soliștii de la Palatul Copiilor din Sibiu: Nicoleta Florea, Ariana Vlad, Lucian Butilcă, Paul Nicolae Duca, Gheorghe Fălămaș, Diana Dragomir. Duminică, 31 iulie, orele 17:00 la premierea micilor păstrători ai tradițiilor populare vor susține un spectacol cei de la Ansamblul „Veselijah”, Asociația Elijah, Hosman, județul Sibiu, și Ansamblul „Cibinul”, Palatul Copiilor din Sibiu
Tabăra copiilor și tinerilor cu dizabilități
Şi în acest an se va desfăşura, în paralel cu Olimpiada, cea de a VIII-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară. Vor fi în Muzeul ASTRA elevii de la Asociația Diakoniewerk Sibiu și Fundația „Un copil, o speranță” - Sibiu, precum și participanți din afara județului. Participanţii vor învăţa de la meşteri populari să realizeze obiecte de inspiraţie tradiţională şi vor cunoaşte patrimoniul Muzeului ASTRA îndrumaţi de ghizi, conform muzeografei Elena Găvan.
Tabăra va avea loc la Muzeul în aer liber ASTRA, la Gospodăria de fluierar din Hodac, județul Mureș. Cei 30 de participanţi, însoțitori adulți și copii cu vârste cuprinse între 10-18 ani, din cadrul Centrului Blijdorp Suceava, Centrului de Servicii Multifuncționale pentru Copilul aflat în Dificultate Gura Humorului și „Un Copil O Speranță” din Sibiu, vor avea ocazia să trăiască clipe de neuitat în muzeul în aer liber.
Se urmăreşte creşterea gradului de informare, învăţare și experimentare al copiilor prin accesibilizarea moştenirii culturale comune spațiului rural/ tradițional şi de sporire a iniţiativelor de tip participativ-incluziv. Caracterul incluziv, de mare improtanță în cazul acestui gen de manifestare, se reflectă în desfăşurarea concomitentă, în acelaşi spațiu (Muzeul ASTRA), a Olimpiadei Naționale „Meşteşuguri Artistice Tradiționale”. Alăturarea celor 150 de tineri de toate vârstele (7-18 ani), care concurează în făurirea de obiecte tradiționale prin tehnici înrădăcinate adânc în tradiția românească (olărit, țesut, pictură pe lemn şi sticlă, sculptură lemn, gravură os, prelucrat fier şi piele etc.) va defini caracterul deosebit al evenimentului.
Tinerii cu dizabilități vor învăța şi ei aceste meşteşuguri, graţie vechilor colaboratori ai muzeului, realizând astfel obiecte de inspiraţie tradiţională. Atelierele practice se vor desfăşura într-una din gospodăriile monument din muzeu. Prin terapie ocupaţională pot fi obţinute rezultate remarcabile în procesul de autosusţinere, de alegere a unei posibile viitoare meserii, de descoperire a unei afinități neştiute până la acel moment.
Pe tot parcursul desfăşurării taberei, tinerii vor fi cazați în incinta Muzeului în aer liber, având astfel posibilitatea de a vizita toate obiectivele și de a învăța să prețuiască tradiția, conform organizatorilor din cadrul ASTRA, Mondoc Mihaela, muzeograf, Raluca Andrei, pedagog și colaborator Tinela Pătruț, pedagog.