„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Olimpiada națională „Meşteşuguri artistice tradiţionale”
Un număr de 7907 de vizitatori au fost prezenţi în Muzeul ASTRA în perioada 27 iulie - 1 august, când Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a găzduit cea de a XXI-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul a fost organizat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. Proiectul cultural a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Ediţia din acest an a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale" a reunit 250 de participanţi, din 30 judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și municipiul București, precum şi din străinătate, respectiv Republica Populară Chineză, Republica Bulgaria şi Republica Moldova. Copiii participanți cei mai talentaţi în meşteşuguri au fost recompensați cu premii în bani, cărți, rechizite și articole de îmbrăcăminte. Premiile în bani au fost posibile ca rezultat al cofinanțării AFCN, iar produsele au fost oferite de sponsori și colaboratori.
Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu au adresat la final mulțumiri tuturor colaboratorilor: Consiliului Județean Sibiu, Administrației Fondului Cultural Național, Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Institutul Confucius și Institutul de Cercetari Socio-Umane Sibiu, precum și sponsorilor care au contribuit la premierea micilor meșteșugari.
Format din specialiști din cadrul Muzeului ASTRA, Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, experți restauratori din cadrul Muzeului ASTRA și Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, profesori și meșteri populari, prezidat de prof. univ. dr. Ilie Moise, juriul a acordat premii, conform unui comunicat al Complexului Național Muzeal ASTRA.
De asemenea, în aceeași perioadă a avut loc și cea de a VIII-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară. Cei 30 de participanţi, însoțitori adulți și copii cu vârste cuprinse între 10-18 ani, din cadrul Centrului Blijdorp Suceava, Centrului de Servicii Multifuncționale pentru Copilul aflat în Dificultate Gura Humorului și „Un Copil O Speranță” Sibiu și-au îmbogățit cunoștințele cu privire la moştenirea culturală comună spațiului rural-tradiţional. Caracterul incluziv, de mare importanţă în cazul acestui gen de manifestare, se reflectă în desfăşurarea concomitentă, în acelaşi spaţiu (Muzeul ASTRA), a Olimpiadei Naţionale „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”. Alăturarea celor 150 de tineri de toate vârstele (7-18 ani), care concurează în făurirea de obiecte tradiţionale prin tehnici înrădăcinate adânc în tradiţia românească (olărit, ţesut, pictură pe lemn şi sticlă, sculptură lemn, gravură os, prelucrat fier şi piele etc.) definește caracterul evenimentului. Tinerii cu dizabilităţi au învățat şi ei aceste meşteşuguri, graţie vechilor colaboratori ai muzeului, realizând astfel obiecte de inspiraţie tradiţională.