„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Onisifor Ghibu, intelectual marcant implicat în unirea Basarabiei cu Regatul României la 1918, comemorat la Cluj-Napoca
La Liceul „Onisifor Ghibu” din cartierul Grigorescu al municipiului Cluj-Napoca, a avut loc, miercuri, 27 martie, un eveniment dedicat împlinirii a 101 ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României. La statuia profesorului Onisifor Ghibu, aflată în curtea liceului, a fost săvârșită slujba de Te Deum de către protopopul de Cluj II, Alexandru-Constantin Ciui, împreună cu preoții slujitori ai bisericilor ortodoxe din cartierul Grigorescu. Cu această ocazie, protopopul Alexandru-Constantin Ciui a transmis celor prezenți un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Evenimentul a continuat cu alocuțiuni ale primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc și ale istoricului Lucian Turcu, lector în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, care a amintit importanța actului unirii și implicarea profesorului Onisifor Ghibu în acest act istoric. Actorul Ruslan Bârlea de la Teatrul Național din Cluj-Napoca a recitat poezia „Basarabenilor” a părintelui Alexei Mateevici. La eveniment au fost prezenți reprezentanții unității de învățământ, cadre didactice și elevi ai liceului. În încheiere au fost depuse coroane la bustul intelectualuluii ardelean Onisifor Ghibu, care a avut un rol important în înfăptuirea unirii Basarabiei cu România.
Onisifor Ghibu s-a născut în anul 1883 în Săliștea Sibiului. A ajuns în zona Moldovei, la Iași și mai apoi în Basarabia din cauza situației politice din Ardeal, astfel că a înțeles situația românilor basarabeni despărțiți de patria mamă din anul 1812. Pentru implicarea sa în refacerea unității naționale a fost marginalizat de autoritățile comuniste și a fost condamnat, cu efectuarea a doi ani de închisoare. A murit în anul 1972, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.