„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Oră de religie la Biserica „Naşterea Domnului”
De ziua Cuvioasei Maici Parascheva, 14 octombrie, Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din Cluj Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, a fost gazda, după Sfânta Liturghie, a unei lecții de religie pentru elevii clasei a V-a B de la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj Napoca.
Elevii, însoțiți de profesoara de religie Daniela Necula, s-au închinat și s-au rugat, apoi au stat de vorbă cu părintele Nicolae Buda, pe tema „Biserica, lăcaș de rugăciune”. În cadrul acestei ore, elevii au aprofundat cunoștințele primite la ora de religie, cu privire la părțile componente ale bisericii: pronaosul, naosul, semnificația iconostasului, altarul cu toate obiectele de cult care se află acolo, ce se află pe Sfânta Masă, proscomidiarul, cavasul. Urcând treptele spre Sfântul Altar, părintele a răspuns la întrebările copiilor, dornici să cunoască îndeaproape sfântul lăcaș, locul unde ei, părinții și bunicii lor vin la rugăciune. De asemenea, le-a explicat elevilor motivul pentru care bisericile din sate sunt așezate la înălțime. ”Urcând la rugăciune, lăsăm în vale gândurile și problemele noastre”, a spus părintele Nicolae Buda. Au mers, apoi, împreună în cavas, locul unde în duminici și sărbători, corul bisericii cântă împreună cu toți credincioșii aflați la slujbă. Au mers până în turle și au asistat la modul cum sunt trase clopotele manual; apoi li s-a arătat şi că acestea funcționează prin simpla apăsare de buton, grație unui sistem electric.
Așadar, din pridvor până la Sfântul Altar, din biserică până la turle, copiii au aflat toate detaliile despre locul lor de rugăciune. Apoi, copiii au vizitat biblioteca și au fost invitați la lectură, aici aflându-se un număr mare de cărți de literatură pentru copii.
Copiii au participat, apoi la o mică agapă, unde au învățat că, înainte de a se așeza la masă și după masă, trebuie să se roage, dând slavă lui Dumnezeu pentru toate. Au primit în dar iconițe și publicaţia „Troița”, ultimul număr, a Parohiei „Naşterea Domnului”.
Activitatea face parte din parteneriatul „Cu Hristos în fața marilor încercări ale vieții mele de școlar”, încheiat între Parohia „Naşterea Domnului” şi Școala ”Constantin Brâncuși” din Cluj Napoca (dir. prof. Eugenia Marcu, dir. adj. prof. Mirela Nicoară).
Această oră de religie, petrecută în biserică, a îmbogățit cunoștințele dobândite în clasă și astfel, ceea ce au auzit la orele de religie a fost întregit cu ceea ce au văzut în biserică.