„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Parastas la doi ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Justinian
La doi ani de la trecerea la cele veşnice a Arhiepiscopului Justinian, marţi, 30 octombrie, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba parastasului, la Mănăstirea Rohia, şi l-a evocat în timpul Sfintei Liturghii pe ierarhul de vrednică amintire.
Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica nouă a Mănăstirii Rohia, în faţa unei mari mulţimi de credincioşi. Din sobor au făcut parte numeroşi preoţi şi diaconi, între care pr. Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, nepot al Arhiepiscopului Justinian, pr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstiresc al Eparhiei, arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, pr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Florin Stan, protopopul de Lăpuş, protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiţa, protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, pr. Ioan Pop, fost consilier eparhial administrativ, pr. Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul” şi nepot al Arhiepiscopului Justinian. La Sfânta Liturghie au asistat peste 150 de preoţi.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot diaconul Radu Alexandru Dragoman, care va fi instalat paroh în Ciuta, Protopopiatul Chioar. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de preoţi, diaconi şi teologi din Ţara Lăpuşului, dirijaţi de pr. Andrei Baboşan.
PS Episcop Iustin, l-a evocat pe Arhiepiscopul Justinian: „A plecat dintre noi, lăsând icoana unei slujiri luminoase şi pilduitoare, drept model pentru noi, ierarhii, pentru preoţi, pentru monahi şi pentru credincioşi. Ziua de 30 octombrie rămâne o zi care consemnează această despărţire vremelnică a noastră de Înaltpreasfinţitul Justinian ca un eveniment aparent trist, pentru că am pierdut un mare slujitor a lui Hristos şi părinte al nostru, dar, în acelaşi timp, am câştigat în cer un mare părinte rugător, un mijlocitor către Dumnezeu pentru noi toţi”.
De asemenea, ierarhul a subliniat că Arhiepiscopul Justinian a fost un mare duhovnic: „Înaltpreasfinţitul Justinian a fost o icoană, un model pentru noi toţi. A fost o lumină, a luminat atât de mult, încât a rămas lumina Înaltpreasfinţiei Sale şi după plecarea sa din lumea aceasta şi ne hrănim din lucrarea, din cuvintele, din slujirea lui şi suntem ocrotiţi de rugăciunile pe care le face pentru noi. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aşeze cu marii ierarhi şi slujitori ai lui Hristos în soborul cel veşnic”.
Pr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, a prezentat volumul al VI-lea din ediţia „Reflecţii”, în care sunt adunate însemnările zilnice ale Arhiepiscopului Justinian, cuprinse în caietele 178, 179, 180, 181, 182, pentru că ierarhul făcea însemnări zilnice încă înainte de anii '60, până în ultima zi a vieţii. Volumul „Reflecţii VI”, ediţie îngrijită de Mircea Crişan, a apărut în Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, sub egida Fundaţiei „Arhiepiscopul Justinin”. În deschiderea volumului, „Cuvântul înainte” este semnat de PS Episcop Iustin.
Parastasul de pomenire a fost oficiat de PS Episcop Iustin şi de PS Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul, la mormântul Arhiepiscopului Justinian, aflat lângă poarta veche a Mănăstirii Rohia, înconjuraţi de soborul slujitor la Sfânta Liturghie, de foştii diaconi, care i-au slujit în timpul Arhieriei, de mulţimea de preoţi, monahi, monahii şi credincioşi.