„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Parastas pentru protopopul Teofil Herineanu
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oficiat, în fruntea unui impresionant sobor de preoţi şi diaconi, slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire protopop al Dejului, părintele Teofil Herineanu, la un an de la trecerea la Domnul. La slujbele oficiate la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” de la Parohia Dej I au participat credincioşi şi autorităţi locale.
La un an de când vrednicul de pomenire protopop al Dejului, părintele Teofil Herineanu a trecut la Domnul, a fost oficiată o slujbă de Parastas la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” de la Parohia Dej I. Mai întâi a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți în frunte cu actualul protopop al Dejului, Ioan Buftea. Au mai participat protopopul de Gherla, Paul Isip, împreună cu secretarul Protopopiatului Gherla, precum şi starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan.
De asemenea, a slujit şi părintele Teofil Herineanu, consilier economic al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, fiul protopopului Teofil Herineanu, trecut la cele veșnice acum un an. Au participat și slujit preoţii din Protopopiatul Ortodox Român din Dej.
Un exemplu moral evanghelic
Slujba de Parastas a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, părintele Iustin Tira, părintele consilier Teofil Herineanu, arhid. consilier Claudiu Grama și protopopii Ioan Buftea al Dejului, Paul Isip al Gherlei, Doru Zinveliu al Becleanului, Ioan Dâmbu al Năsăudului, Alexandru Vidican al Bistriței și starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan. La slujbele din Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” de la Parohia Dej I au participat, alături de credincioşi, și autoritățile locale din Dej, reprezentate prin primarul Morar Costan.
În cuvântul duhovnicesc rostit, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre exemplul moral evanghelic în faptă și cuvânt de care a dat dovadă protopopul Teofil Herineanu pe parcursul vieții pământești.
„În virtutea credinței în cuvântul Mântuitorului facem noi pomenirea pentru cei plecați din lumea aceasta pentru că, de fapt, ei nu au pierit. Cuvântul Mântuitorului ne spune că porunca este viață veșnică și că cel ce crede în El chiar dacă ar muri va trăi”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
La final, protopopul de Dej, Ioan Buftea, a mulțumit ierarhului pentru exemplul recunoștinței faţă de cei trecuţi la Domnul, precum și tuturor celor prezenți.
Protopop al Dejului timp de 37 de ani
Părintele Teofil Herineanu s-a născut la 17 iulie 1939 în Nuşeni. În perioada 1946-1950 a urmat cursurile Şcolii Primare din Nuşeni, apoi ale Şcolii Elementare Beclean, în perioada 1950-1953. Între 1953-1956 a studiat la Liceul de Băieţi din Dej, iar între anii 1956-1962 a urmat cursurile Institutului Teologic de grad Universitar din Sibiu.
S-a căsătorit în 23 octombrie 1965 cu profesoara Maria Nedelea din Beclean. A fost hirotonit preot în 28 noiembrie 1965, în Cluj-Napoca, de către Episcopul Teofil Herineanu. A fost casier la Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului, apoi preot în Parohia Dej III (Valea Codorului - Viile Dejului), apoi în Parohia Dej I. Din data de 1 martie 1978 până la sfârşitul anului 2014, pr. Teofil Herineanu s-a aflat la conducerea Protopopiatului Dej. A fost hirotesit sachelar, apoi iconom pe 17 octombrie 1971, stavrofor, pe 10 iulie 1982 şi distins cu Crucea Patriarhală în 17 octombrie 1995. Părintele Teofil Herineanu a trecut la cele veşnice pe 4 februarie anul acesta, după o îndelungată luptă cu boala.