„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Părintele Constantin Necula a conferențiat la Oradea
La invitaţia Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, filiala Bihor, părintele conf. dr. Constantin Necula, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, a conferențiat, în marți, 14 februarie, la Oradea.
Pentru buna desfășurare a acestui eveniment, prin grija Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a pus la dispoziție spaţiul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea.
Tema conferinței „Familia, laboratorul educației pentru înviere”, a trezit interesul a peste 1.000 de participanți, credincioşi din Oradea, elevi, studenţi, oameni de cultură, monahi şi preoţi, astfel încât spațiul interior al Catedralei s-a dovedit a fi neîncăpător, mulți dintre cei care au venit să-l asculte pe pr. Constantin Necula fiind nevoiți să stea pe treptele Catedralei.
În preambulul conferinței, părintele Constantin Necula a accentuat unitatea familiei: „Cuvântul de astăzi are trei chei: familie, laborator și înviere. Am dorit foarte mult să vă aduc aminte că suntem o singură familie. În ciuda certurilor care se ivesc, noi suntem o singură familie: una, sfântă, sobornicească și apostolică. Efortul nostru de a sta în unitate cu Hristos trebuie să fie deasupra celorlalte lucruri. Dacă este ceva ce a măcinat familia românească în trecut, acel lucru este frica de a trăi frumos din rezerva aceasta de duh pe care ne-o dăruiește harul și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Uneori parcă trăim împotriva Învierii lui Hristos, pentru că Învierea lui Hristos cere să fii duh foarte viu”.
În continuare părintele Necula a arătat specificul Ortodoxiei: „Ce ne învață Ortodoxia din punct de vedere al Învierii? Este limpede: să nu căutăm pe Cel Viu între cei morți! Să nu căutăm să fim ortodocși doar pentru că împlinim niște ritualuri, că bifăm niște prezențe în biserică și că ne comparăm că nu suntem ca ceilalți. În Ortodoxie se trăiește crucea sau nu se trăiește crucea. Se iubește în numele Crucii lui Hristos sau nu se iubește în numele Crucii lui Hristos, iar când iubești nu excluzi pe nimeni din rugăciunea ta”.
Ultima parte a conferinței a fost rezervată întrebărilor venite din partea celor prezenți, la care invitatul a răspuns punctual, cu umor şi jovial, făcându-i pe orădeni să zâmbească în numeroase rânduri și chiar să râdă copios, dar, în același timp, să afle răspunsurile așteptate și să-i provoace la o introspecție a vieții religioase.
A doua zi, 15 februarie, părintele Constantin Necula a venit în mijlocul elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, unde, după ce a fost primit cu multă căldură, în sala festivă a liceului, le-a adresat elevilor câteva sfaturi și îndemnuri: „În ciuda faptului că lumea crede că noi avem o Biserică foarte îmbătrânită, voi faceți dovada faptului că Biserica este foarte tânără. Vă rog să țineți fruntea sus și inima tare. Să știți că nu numai Biserica, ci țara noastră are nevoie de oameni tineri foarte hotărâți. Să învățați să urâți păcatul și să iubiți pe păcătoși. Teologia nu este de azi pe mâine. Teologia se face toată viața. Teologia românească este valoroasă prin limba română pe care o folosește. Nu vă luați după lumea din jur, care nu știe ce e preoția. Toți oamenii din lume pe care îi întâlniți merită respectul care I se cuvine lui Dumnezeu. Învățați să vă smeriți, că altfel vă smerește viața și vă smerește Dumnezeu. Învățați să fiți milostivi, atenți și cuminți”. A doua parte a întâlnirii a fost un dialog între elevi și părintele Constantin Necula, aceștia adresându-i invitatului întrebări, în funcție de preocupările specifice vârstei.
În ultima parte a zilei de 15 februarie, pr. Constantin Necula s-a aflat în orașul bihorean Ștei, la Casa de Cultură „Miron Pompiliu”, unde a susținut o conferință despre „Pedagogia poveștii”.