„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Părintele Damaschin Grigoriatul a conferențiat la Sibiu
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Sibiu, a organizat miercuri, 3 aprilie, Conferința „Misiunea în Africa și iubirea aproapelui”, susținută în Sala Festivă a Bibliotecii Județene „ASTRA” de părintele Damaschin Grigoriatul de la Muntele Athos.
La manifestarea duhovnicească organizată de ASCOR Sibiu la jumătatea Postului Mare au fost prezenți numeroși preoți, teologi, credincioși, tineri din cetatea transilvană și oaspeți.
Participanții au avut posibilitatea să afle de la invitatul ASCOR Sibiu mai multe despre misiunea ortodoxă în țările africane și viața duhovnicească din mănăstirile Muntelui Athos.
Părintele Damaschin Grigoriatul, de la Mănăstirea Grigoriou, este cunoscut pentru cei peste 25 de ani de misiunea ortodoxă în rândul africanilor și pentru cei peste 35 de ani de monahism în Muntele Athos, încât experiența sa pastorală și de propovăduire a Evangheliei în rândul popoarelor de pe continentul african este luată ca model de numeroși preoți ortodocși în lucrarea lor în comunitățile unde activează.
Părintele Damaschin, grec la origine, este și un bun cunoscător al limbii române pentru că a vizitat de opt ori România și a cunoscut aici numeroși duhovnici de la mănăstirile din țară, prilej de a învăța limba română.
Moderatorul întâlnirii a fost protos. lect. univ. dr. Vasile Bîrzu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. La începutul serii, părintele Vasile Bîrzu a prezentat activitatea misionară a invitatului.
„Prezența unei misiuni organizate sub egida Mănăstirii Grigoriu, avându-l ca principal misionar pe părintele Damaschin, alături de alți monahi, a dat un impuls deosebit acestei activități și a dus la convertirea mult mai multor membri ai popoarelor, încât suntem actualmente în fața unei misiune foarte puternice, care aproape concurează cu vechile misiuni ale protestanților și catolicilor și răspândesc bogăția spirituală a Ortodoxiei într-un mediu marcat de magie, de animism, de religiile ancestrale ale populațiilor din Africa. Este o misiune care cere statura duhovnicească a unor oameni îngeri. Punând la punct o ediție a textelor care descriu misiunea din Africa a părinților de la Mănăstirea Grigoriou din cartea «Misiune printre vrăjitori în Africa», mi-am dat seama că aceasta necesită o statură duhovnicească deosebită, o lepădare totală de sine și că trebuie să fii un înger în trup ca să impresionezi și să stai în fața puterii magiei și forței demonice, într-un spațiu cultural, social, istoric specific lumii africane”, a spus părintele Bîrzu.
„Este o minune pe care o trăim acolo”
Misiunea ortodoxă în țări africane precum Congo, Burundi, Ruanda, Uganda, specificul acestei lucrări, dificultățile întâmpinate și cerințele actuale au fost doar câteva dintre lucrurile prezentate de părintele Damaschin Grigoriatul în prelegerea sa.
„Trebuie să vă spun despre Congo, spre exemplu, că este o țară foarte mare, de zece ori mai întinsă decât România, cu o populație de 90 de milioane de oameni. În Congo, creștinismul catolic a intrat de mai bine de 840 de ani, iar misionarii protestanți au venit aici după 1930. Noi am venit acolo în 1973, deci misiunea noastră acolo are numai 45 de ani. Dăm slavă Domnului că în această scurtă perioadă, de numai 45 de ani, Ortodoxia s-a răspândit peste tot în Congo. Avem peste 300 de parohii, trei mitropolii, două episcopii. Avem mitropoliți și episcopi și din rândul congolezilor, nu doar din rândul misionarilor greci. Există și mitropoliți arabi pentru țările din Africa de Nord și avem un ierarh din Iordania. Sunt 56 de țări pe continentul african și Ortodoxia a intrat până acum în 42 de țări. Este o minune pe care o trăim acolo și suntem cu toții bucuroși, pentru că nu suntem atât de puternic organizați, dar fiecare mitropolit face atât cât poate. Avem două mari lipsuri, cea de bani și cea de colaboratori. Nu avem oameni care să ne ajute, mai ales că Africa este foarte întinsă”, a subliniat părintele Damaschin.
În cadrul conferinței, Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a susținut un recital de cântări bizantine, iar participanții au avut posibilitatea să vizioneze și un film despre misiunea ortodoxă în Africa. La final, cei prezenți au adresat întrebări invitatului.