„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Părintele Iosif Trifa, comemorat la Sibiu
Fondatorul Oastei Domnului, părintele Iosif Trifa, a fost comemorat la sfârşitul săptămânii, la împlinirea a 78 de ani de la trecerea la Domnul. Sâmbătă, 13 februarie, Catedrala mitropolitană din Sibiu a găzduit adunarea Oastei Domnului, prin care a fost omagiată personalitatea părintelui Iosif Trifa.
Evenimentul a avut loc după slujba Vecerniei oficiate de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Sute de membri ai Oastei Domnului din întreaga ţară şi chiar din diaspora s-au adunat în Catedrala mitropolitană din Sibiu pentru a se ruga lui Dumnezeu ca sufletul celui care a întemeiat această mişcare spirituală din cadrul Bisericii Ortodoxe Române să se odihnească pe vecie în Împărăţia Cerurilor.
În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de ziua de 12 februarie, când părintele Iosif Trifa a trecut la Domnul, „ostaşii” se adună la Sibiu pentru a-l omagia şi pentru a participa la slujbele religioase oficiate cu acest prilej. După slujba Vecerniei, mai mulţi membri marcanţi ai mişcării spirituale au vorbit despre personalitatea părintelui Iosif Trifa, despre greutăţile prin care a trecut şi despre trecutul Oastei Domnului. De asemenea, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a adresat tuturor un cuvânt de binecuvântare şi le-a mulţumit pentru prezenţa la Sibiu cu această ocazie deosebită.
„Adunarea Oastei Domnului a fost deschisă prin rânduiala Vecerniei, după care a urmat un cuvânt de binecuvântare pentru mulţimea de credincioşi care s-a adunat şi pentru preoţii veniţi din toate colţurile ţării. Toţi cei prezenţi au înălţat cântări duhovniceşti şi preoţii au cuvântat credincioşilor. Ne bucurăm că această manifestare duhovnicească are loc în cadrul Bisericii, în Catedrala noastră. Aducem un pios omagiu celui care a fost un preot al Mitropoliei noastre, şi nu un preot oarecare, ci unul misionar”, ne-a spus ierarhul.
„Un om al lui Dumnezeu”
În anul 1923, părintele Iosif Trifa a întemeiat la Sibiu mişcarea spirituală numită „Oastea Domnului”, prin înfiinţarea foii „Lumina satelor”, publicaţie ce chema credincioşii să se „înroleze” la o nouă lucrare duhovnicească. În anii următori, mişcarea a câştigat foarte mulţi adepţi şi s-a bucurat de binecuvântarea Mitropolitului Nicolae Bălan, care a susţinut această iniţiativă a părintelui Iosif Trifa.
„Părintele Iosif Trifa a fost întemeietorul Oastei Domnului. El era aici la Sibiu şi la începutul anului 1923 a avut iniţiativa înfiinţării acestei mişcări spirituale. În fiecare an, în jurul datei de 12 februarie, când a plecat la Domnului, îl comemorăm aici, la Sibiu. Sunt 78 de ani la trecerea sa la cele veşnice şi ne adunăm, fraţi ostaşi, din toată ţara şi din străinătate. Părintele Iosif Trifa a fost un om al lui Dumnezeu, care a generat o mişcare foarte viguroasă şi de autentică inspiraţie creştin-ortodoxă. Această mişcare a subzistat prin vremuri vitrege, când a fost foarte prigonită. După căderea regimului opresiv comunist, această mişcare a intrat în legalitate cu un trecut şi cu un nume foarte bune. Suntem moştenitorii unei tradiţii adânc înrădăcinate în conştiinţa foarte multor români. «Ostaşii» au fost şi sunt numeroşi, fiind răspândiţi peste tot în comunităţile româneşti. Oastea Domnului are o foarte bogată literatură, de la cărţile întemeietorului, la cele ale înaintaşilor, are o operă poetică unică, cântări cunoscute peste tot şi ostaşii de astăzi duc mai departe această tradiţie, căutându-şi mereu calea prin vremi, în fidelitatea faţă de moştenirea înaintaşilor şi în râvna pentru mântuirea sufletească, în cadrul Ortodoxiei româneşti”, ne-a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc.
Manifestările de comemorare a părintelui Iosif Trifa au continuat duminică, 14 februarie, la mormântului acestuia din cimitirul municipal din Sibiu, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie, în prezenţa credincioşilor veniţi din toată ţara.
Iosif Trifa, iniţiatorul Oastei Domnului
Preotul Iosif Trifa s-a născut la 3 martie 1888 în comuna Certege, Turda. A urmat şcoala primară în satul natal, apoi cursurile gimnaziale în Brad şi Beiuş. În 1907 se înscrie la Academia Teologică din Sibiu. În 1910, prin „Decret învăţătoresc”, obţine titlul de învăţător la Şcoala Poporală din comuna Vidra de Sus, Protopopiatul Câmpeni şi „Atestatul de Cualificaţiune” pentru misiunea de preot. La Vidra de Sus o cunoaşte pe Iuliana Iancu, nepoată a lui Avram Iancu. Se căsătoresc în 1912, Iosif Trifa fiind hirotonit preot, în acelaşi an, pe seama Parohiei Vidra de Sus. Colaborează cu diverse publicaţii şi înfiinţează banca populară „Vidreana”.
În 1912 i se naşte primul copil, pe care îl va pierde, în anul următor. Aceeaşi soartă o vor avea încă doi copii – din cei patru – ai familiei Trifa. În 1918, în urma epidemiei de gripă spaniolă, moare şi Iuliana, soţia, rămânând doar cu Tit, singurul fiu, în vârstă de trei ani.
Mitropolitul Nicolae Bălan, fostul său profesor de la Academia andreiană, îl invită la Sibiu, pentru a-i încredinţa elaborarea unei publicaţii religioase poporale. În 1921 este numit duhovnic al Academiei Teologice. La 1 ianuarie 1922 apare săptămânalul „Lumina Satelor”, avându-l ca „redactor responsabil” pe preotul Iosif Trifa. În 1923 apare Mişcarea spirituală Oastea Domnului, iar în 1938, organizaţia are 300.000 de membri. În 12 februarie 1938, preotul Iosif Trifa a plecat la Domnul.