„Zis-a Domnul: Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă Împărăția. Vindeți averile voastre și dați milostenie; faceți-vă pungi care nu se învechesc, comoară
Parohia Ortodoxă Berchieșu, atracție turistică din zona Cluj
Vacanța de vară a fost prilej pentru parohul și credincioșii din Berhieșu să se ocupe în mod special de oaspeții străini care au poposit în sat și să le arate frumusețile locului, precum și ospitalitatea tradițională românească, primindu-i așa cum se cuvine, după datină.
Marți, 23 iulie 2019, în Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Protopopiatul Turda, județul Cluj, a poposit pentru a 2-a oară consecutiv anul acesta un nou grup de turiști străini din Statele Unite ale Americii, dar și din Polonia, Norvegia și Elveția, prin bunăvoința familiilor Ioan și Camelia Motoc, Cristian și Sonia Florescu și a domnului Romulus Bucur, director de cultură de la Frata. Oaspeții, aflați într-un voiaj etnografic în Transilvania, au vizitat biserica de lemn a parohiei, monument istoric din anul 1747, așa cum arată inscripția de pe piciorul Sfintei Mese, rămânând impresionați de construcția bisericii, de icoanele pictate pe lemn și pe sticlă în stilul „niculian”, de pictura pe pânză care se mai păstrează în anumite locuri, de frumusețile și tradițiile noastre românești.
Având în vedere faptul că anul 2019 a fost dedicat de către Sfântul Sinod al BOR ca fiind anul omagial al satului românesc, am încercat să le prezentăm portul, graiul și datinile, așa cum le-am moștenit de la străbunii noștri. Astfel, au fost întâmpinați de copii îmbrăcați în portul popular, de femeile din sat, de asemenea îmbrăcate în straie populare, care i-au inițiat în cusături pe cămăși populare, țesături, împletituri din pănuși de porumb și cositul ierbii.
Au rămas impresionați de sunetul de toacă din lemn și fier, după care au vizitat biserica nouă construită în formă de cruce, împodobită cu o pictură în tehnica frescă executată de pictorul Alexandru Săsărman din Cluj-Napoca între anii 2010-2016, și sfințită în anul 2017 de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. La final, copii parohiei au interpretat o priceasnă închinată Maicii Domnului, fiind mult apreciați de către turiștii care au trecut pragul parohiei noastre.
La plecare copii parohiei i-au servit cu produse tradiționale românești, lucru care i-a impresionat în mod deosebit, pregătite de către femeile prezente la această frumoasă activitate culturală.
A fost o mare bucurie pentru noi toți că am putut să-i primim în mijlocul nostru, să le împărtășim din frumusețile Ortodoxiei, ale Bisericii noastre, din cultura și tradițiile noastre românești în acest loc binecuvântat de Dumnezeu din Câmpia Transilvaniei.