„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Parteneriat al tinerilor bistriţeni cu Liceul „Mihail Berezovschi” din Chișinău
Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița și Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi” din Chișinău au semnat un acord de colaborare cu scopul de a redescoperi valorile culturale şi istorice comune, în sensul promovării și valorificării patrimoniului cultural și istoric local, a valorilor spirituale și tradiționale autentice care aparțin celor două comunități.
„Obiectivele pe care dorim să le atingem constau în îmbogăţirea experienţei tinerilor, elevilor și cadrelor didactice prin participarea în parteneriat la diferite activităţi duhovnicești, culturale, sociale, educative, sportive și civice; schimburi de experienţă şi opinii legate de demersul educaţional și religios; cunoaşterea specificului multietnic, multilingvistic şi multicultural al zonei pe care o reprezintă fiecare comunitate, în sensul dezvoltării unor atitudini civice și democratice; încurajarea sentimentelor de responsabilitate, solidaritate, justiţie şi egalitate, prin și în contextul activităților și atelierelor oferite în cadrul programului, dar și promovarea voluntariatului și a educației non-formale”, a precizat pr. Tudor Mudure-Iacob, inspector de tineret în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Liceul din Chişinău poartă numele compozitorului Mihail Berezovschi, care provine dintr-o familie de preoți în Căplan, judeţul Cetatea Albă. A studiat la Seminarul Teologic din Chișinău, între 1880-1890, continuându-și studiile la Conservatorul Academic din Sankt Petersburg. A fost hirotonit preot la Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Chișinău și a activat ca profesor titular la Catedrala Arhiepiscopală unde a avut și funcția de director adjunct al corului Catedralei (1892), fiind titularizat ca dirijor prim în 1904. După 1918, când Republica Moldova s-a unit cu România, a fost profesor titular la Conservatorul de Muzică din Chișinău, membru fondator a Societății Compozitorilor Români, membru și vicepreședinte al Comitetului central al Asociației Muzicale „Cântecul Basarabiei”.
Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi” din Chișinău întrunește circa 200 de profesori și peste 1500 de elevi, lângă care se încadrează specialiști la toate disciplinele de studii, inclusiv tinerii pedagogi. Liceul desfășoară și o bogată activitate spirituală și duhovnicească realizată de către pr. Vasile Lupanciuc, preotul și profesorul de religie al școlii, care se ocupă de construcția unei Biserici în apropierea instituției de învățământ, construcție care va deservi comunitatea din apropiere dar mai ales școala, conform celor precizate de pr. Tudor Mudure-Iacob.