„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Participare numeroasă la olimpiada de religie
Sâmbătă, 5 martie, s-a desfăşurat etapa judeţeană a olimpiadei de religie, în urma căreia elevii claselor VII-XII, situaţi pe locul I, care au obţinut cel puţin 90 de puncte se califică pentru etapa naţională care se va desfăşura la Timișoara în perioada 18-22 aprilie.
La Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea s-a desfăşurat etapa județeană a olimpiadei de religie ortodoxă, competiţie care a adus împreună elevi de la peste 30 de unităţi de învăţământ din judeţul Bihor. Au participat 166 de elevi din clasele V-XII, calificați în urma etapei locale desfășurată în șase centre, respectiv primii cinci elevi pe nivel de clasă de la fiecare centru din judeţ (Marghita, Aleşd, Ştei, Salonta) și primii 15 elevi pe nivel de clasă de la centrul organizat la nivelul municipiului Oradea, care au obținut cel puțin 85 de puncte.
Pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul la Episcopia Oradiei, a transmis elevilor participanţi un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, felicitându-i pentru participarea la olimpiada disciplinei care se doreşte a fi cea mai apropiată de sufletul copiilor şi tinerilor.
Pentru etapa judeţeană, conform metodologiei specifice, subiectele au fost elaborate de un colectiv de cadre didactice constituit din metodişti, responsabili de cerc pedagogic sau membri ai Consiliului Consultativ al disciplinei, pe baza unei structuri unitare propuse la nivel național, fiind apreciate de către elevi ca având un grad mediu de dificultate.
Pentru clasele VII-XII, primul clasat care obţine cel puţin 90 de puncte va participa la etapa națională a olimpiadei, care se va desfășura la Timişoara, în perioada 18-22 aprilie 2016. Numărul participanților la această etapă a olimpiadei confirmă interesul pentru disciplina religie. De asemenea, este semnificativ numărul mare de școli de la care provin elevii, acestea fiind distribuite în mod unitar la nivelul județului Bihor, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, dovadă a faptului că ora de religie este predată cu responsabilitate de către cadrele didactice de specialitate, care au în vedere, dincolo de caracterul formativ al disciplinei, stimularea performanței în rândul elevilor, oferindu-le posibilitatea de a se familiariza cu atmosfera de competiție.
Olimpiada la Sălaj
Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a organizat la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău, etapa judeţeană a olimpiadei de religie, la care au participat 130 elevi din clasele VII-XII. La aceeaşi unitate de învăţământ s-a desfăşurat ediția a VII-a a concursului judeţean „În lumina lui Hristos”, la care au participat 100 elevi din clasele V-VI. Organizatorii au avut în vedere atât verificarea nivelului cunoştinţelor, cât şi antrenarea şi familiarizarea elevilor cu evaluările de acest fel. Concurenții au demonstrat cunoașterea învățăturilor de credință referitoare la Sfintele Taine, au analizat mesajul moral religios din minunile și pildele Mântuitorului și au prezentat modul de pregătire a credincioșilor pentru trăirea sărbătorilor creștine. La Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău s-a organizat etapa judeţeană a Olimpiadei de religie pentru seminarii şi licee teologice ortodoxe. Primii patru elevi care s-au situat pe locul I la fiecare nivel de clasă, vor participa la etapa naţională care se va desfăşura în perioada 4-7 aprilie la Piatra Neamț.
Olimpiada la Topliţa, Harghita
La Colegiul „Național Mihai Eminescu” din Toplița, județul Harghita, s-a desfășurat olimpiada la religie ortodoxă, la care au participat 100 de tineri care învață în şcolile județului Harghita. La acest eveniment au participat reprezentanţi ai Departamentului pentru cateheză și activități cu tineretul, al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, alături de organizatorii olimpiadei, reprezentați de inspectorul şcolar Elena Mândru.
Pr. Laurențiu-Gabriel Panciu, inspector al Centrului Eparhial a rostit un cuvânt de felicitare adresat elevilor şi organizatorilor: „În primul rând trebuie să vă felicit pentru că reprezentați şcolile voastre la un eveniment înalt, așa cum este o olimpiadă județeană, dar mai ales pentru că ați ales disciplina religie. Această materie, pe care o regăsim în programa de învățământ, reprezintă de fapt trăirea profundă a sufletelor noastre răsfrântă în afară printr-o informație sistematizată în lecții și capitole, dar în esență ea este simțământul profund al Ortodoxiei, care se regăsește în fiecare dintre noi, în forma cea mai simplă, încă de când ne duceau bunicii la Sfânta Biserică, îmbrăcat în haina cuvintelor înalte, care încearcă să pătrundă Taina Dumnezeirii”.
De asemenea, pr. Laurenţiu Gabriel Panciu a transmis un mesaj de încurajare și binecuvântare din partea Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.
După desfășurarea sesiunii scrise, elevii au fost primiţi la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din localitate, de către starețul arhim. Emilian și felicitați pentru prezența, în număr mare, la olimpiada de religie, oferindu-li-se o masă caldă. Starețul le-a prezentat istoricul mănăstirii, elevii vizitând biserica de lemn, ctitorie a vrednicului de pomenire Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, biserica mare, și muzeul mănăstirii.