„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Pelerinaj la Mănăstirea Robaia, Argeș și la Memorialul „Închisoarea Piteşti”, pentru studenții și tinerii clujeni
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Cluj-Napoca organizează sâmbătă, 21 aprilie, al doilea pelerinaj pe jos din acest an, la Mănăstirea Robaia din judeţul Argeş. Pelerinii vor porni, de la ora 3.00, de la Casa de Cultură a Studenților spre Pitești, unde vor avea ocazia să participe la deschiderea Expoziției Permanente a Memorialului „Închisoarea Pitești”, eveniment la care vor participa ca invitați Radu Preda, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Alin Mureșan, director general IICCMER și Sergiu Rizescu, președinte Asociaţia foştilor deţinuţi politici din România (AFDPR) Argeș, conform Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Cluj-Napoca (ASCOR).
Alături de invitați vor fi prezenți foști deținuți politici și participanții la worskshop-ul „Pledoarie pentru Muzee ale Comunismului în România”, aflat la ediția a VII-a, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, ce va avea loc la Memorial în aceeași perioadă.
Deschiderea expoziției permanente vine după câțiva ani de cercetare și planificare în care, alături de o echipă restrânsă, s-a încercat punerea în valoare a istoriei fostului penitenciar Pitești, conform ASCOR. Astfel, centrată pe tema „Fenomenului Pitești”, expoziția prezintă vizitatorului contextul în care s-a format generația ce s-a opus comunismului, dar și perioada târzie a dictaturii, în care aceeași generație a fost aruncată cu aripile frânte, după ani de detenție, conform organizatorilor expoziției.
Pentru prima dată, publicul va putea explora zone din fostul penitenciar închise până acum vizitării. Expoziția se va deschide cu scurte intervenții ale invitaților și va continua cu vizitarea expoziției. Ultimele vizite ale ASCOR Cluj la Închisoarea Piteşti au fost în lunile mai şi iunie a anului 2017, în cadrul tururilor naţionale la fostele închisori din perioada comunistă.
După ce vor vizita memorialul, pelerinii vor porni spre Mănăstirea Corbii de Piatră, şi de aici pe jos spre Mănăstirea Robaia (numele de Robaia provine de la un atac al turcilor care au intrat în această biserică şi au luat oamenii robi în noaptea de Înviere).
În cadrul acestui pelerinaj, participanții vor avea ocazia să se bucure de frumuseţea Mănăstirii Robaia şi unicitatea mănăstirii rupestre Corbii de Piatră, de frumuseţea munţilor de pe Valea Oltului, conform ASCOR Cluj.