„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Pelerinaj şi tabără pentru tinerii clujeni
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România - filiala Cluj-Napoca organizează un pelerinaj pe jos sau cu bicicleta în Ţara Lăpuşului, Maramureş, la mănăstirile Rohia şi Rohiţa. De asemenea, ASCOR Cluj-Napoca va organiza o tabără la Rogojel, judeţul Cluj.
Pelerinajul la mănăstirile Rohia şi Rohiţa are loc sâmbătă, 25 iulie. Plecarea va fi la ora 5:00, cu o scurtă oprire la Cheile Babei, pentru ca pelerinii să poată admira peisajul, apoi pelerinajul cu bicicleta va continua pe traseul Coroieni - Târgu Lăpuş - Mănăstirea Rohia - Mănăstirea Rohiţa, pe o distanţă de aproximativ 35 de kilometri, iar pelerinajul pe jos va porni de la Târgu Lăpuş, pe traseul Mănăstirea Rohia - Mănăstirea Rohiţa, pe o distanţă de aproximativ 18 kilometri. În Târgu Lăpuş, pelerinii vor fi întâmpinaţi de protopopul Florin Stan, fost membru ASCOR. La Mănăstirea Rohia, pelerinii se vor închina în biserica mănăstirii, se vor ruga la mormântul părintelui Nicolae Steinhardt şi vor vizita chilia-muzeu a monahului Nicolae, precum şi biblioteca mănăstirii. Pelerinii vor porni apoi spre Mănăstirea Rohiţa, unde vor fi aşteptaţi de monahi, se vor închina în biserică şi vor participa la slujba Vecerniei, după care va urma masa de seară pregătită de mănăstire, iar apoi, în jurul orei 19:00, vor pleca spre Cluj-Napoca, unde sosirea va fi în jurul orei 21:00, conform reprezentanţilor ASCOR Cluj-Napoca.
Tabără la Rogojel, Cluj
În Postul Adormirii Maicii Domnului, ASCOR - filiala Cluj-Napoca va organiza tabăra studenţească de vară în localitatea Rogojel, judeţul Cluj, în Parohia „Sfânta Treime“ păstorită de pr. Florin Mereu. Comuna Rogojel este una dintre localităţile ce fac parte din Masivul Muntos Vlădeasa şi promite a fi o gazdă primitoare pentru cele 200 de tineri care vor alege să-şi petreacă altfel timpul liber în vacanţa de vară. Tinerii vor avea parte de Liturghii zilnice, slujbe de seară, în cadrul cărora va fi intonat Paraclisul Maicii Domnului Pantanassa, discuţii şi cateheze cu pr. Ciprian Negreanu, duhovnicul studenţilor, şi cu alţi invitaţi deosebiţi, o varietate largă de ateliere, drumeţii cu scop etnografic şi „degustare de fructe de pădure“, dar şi multe activităţi-surpriză pregătite pentru cei care vor prefera să se destindă. Cazarea va fi la cort, iar mesele vor fi adevărate agape, pregătite de echipe formate din participanţi, conform reprezentanţilor ASCOR Cluj-Napoca.
Specificul taberei de vară adresate studenţilor constă în trăirea şi valorificarea tradiţiilor creştin-ortodoxe şi a datinilor strămoşeşti, iar organizatorii evenimentului se vor îngriji ca acestea să transpară în activităţile duhovniceşti, culturale şi meşteşugăreşti din timpul taberei de la Rogojel.
Astfel, voluntarii ASCOR, care şi-au dezvoltat pe parcursul anilor diverse talente şi îndemânări, vor desfăşura ateliere de împletirea metanierelor şi a cruciuliţelor, de sculptat în lemn, de brodat procoveţe, de restaurare a costumelor populare, de realizare a icoanelor prin metoda litografierii. De asemenea, doritorii vor participa la cursuri de chitară şi fluier.