„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Pelerinaje oferite în dar copiilor din Cluj-Napoca şi Baciu
Parohia „Adormirea Maicii Domnului" din Cluj-Napoca a organizat un pelerinaj la mai multe mănăstiri din judeţele Cluj şi Maramureş, ca răsplată pentru copiii care au participat la programul parohial. De asemenea, Parohia „Sfânta Treime" din Baciu I, Protopopiatul Cluj I, a organizat un pelerinaj la mănăstiri din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, pentru copiii care au participat la orele de cateheză săptămânală.
Un grup de 36 de copii din Parohia „Adormirea Domnului", însoţiţi de parohul Dan Hognogi şi de mai mulţi voluntari, au plecat spre judeţul Maramureş, iar pe parcurs au vizionat un film documentar despre Mănăstirea Rohia şi au ascultat pilde şi istorioare cu tâlc, povestite de preot. Prima oprire a fost la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie" din localitatea Dealu Mare, după care pelerinii au poposit la Mănăstirea „Sfânta Ana" de la Rohia, judeţul Maramureş. Aici au fost întâmpinaţi de arhimandritul Macarie Motogna, egumenul mănăstirii.
„Ne-am închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului aflată la demisolul noii biserici, unde părintele Macarie i-a binecuvântat pe copilaşi. Apoi am vizitat biblioteca şi muzeul mănăstirii, dar şi chilia în care s-a nevoit părintele Nicolae Steinhardt", a precizat responsabila de activităţile destinate copiilor din parohie, Stela Florea.
La întoarcere, cei mici s-au oprit la mănăstirea Căşiel din judeţul Cluj, unde măicuţele le-au spus cum să fie buni creştini, să se roage şi să asculte de părintele duhovnic.
La final, părintele Dan Hognogi le-a dăruit copiilor iconiţe şi le-a urat vacanţă plăcută, amintindu-le că au vacanţă de la şcoală, nu şi de la biserică: „Chiar dacă este vacanţă, îi îndemnăm pe copii să participe duminica la Sfânta Liturghie, iar de la toamnă îi aşteptăm din nou la programul parohial îndătinat". Parohia „Adormirea Maicii Domnului" a organizat în perioada anului şcolar 2014-2015, pentru al treilea an consecutiv, un program educativ şi recreativ pentru copiii cu vârsta între 5 şi 14 ani. Acesta a cuprins activităţi diversificate precum: pictură de icoane pe sticlă, lucru manual din hârtie, exerciţii interactive de limba engleză, şah, teatru, cântece, jocuri recreative, vieţile sfinţilor, discuţii religioase, agapă şi multe alte activităţi. Programul s-a desfăşurat în fiecare sâmbătă, în clădirea parohială din curtea bisericii.
Pelerinaj cu copii din Baciu
Parohia „Sfânta Treime" din Baciu I, Protopopiatul Cluj I, prin purtarea de grijă a parohului Dumitru Boca, a organizat în perioada 19-20 iunie un pelerinaj la mănăstiri din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, pentru a răsplăti efortul copiilor participanţi la orele de cateheză săptămânală. Alături de elevii de la cateheze, la pelerinaj au participat şi elevii premianţi de la Şcoala Baciu, în cadrul parteneriatului Biserică-Şcoală.
Copiii au vizitat mai multe mănăstiri şi obiective turistice. Grupul, condus de parohul Dumitru Boca, a făcut prima oprire la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, unde elevii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului pictată de preotul Luca din Iclod. Au urmat vizite la mănăstirile de la Nuşeni şi Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud, iar la mănăstirea de la Parva, grupul de pelerini a participat la Taina Sfântului Maslu şi a rămas peste noapte.
A doua zi, micii pelerini şi însoţitorii lor au plecat pe valea Sălăuţei şi s-au oprit la casa memorială George Coşbuc, unde au recitat poezii din creaţia poetului. Pelerinajul a continuat în Maramureş, cu o primă oprire în localitatea Bogdan Vodă, unde a fost vizitată biserica satului şi statuia lui Bogdan I. A urmat vizita la complexul Mănăstirii de la Bârsana, unde elevii s-au închinat. La Cimitirul vesel de la Săpânţa, copiii s-au delectat citind epitafurile de pe crucile de mormânt. Grupul s-a închinat apoi la Mănăstirea „Sfânta Ana" de la Rohia, iar la final, îmbogăţiţi sufleteşte, şi-au îndreptat paşii spre casă.
Pe parcursul anului şcolar 2014-2015, în Parohia „Sfânta Treime" din localitatea Baciu, Protopopiatul Cluj I, în fiecare luni de la ora 17.00 s-a desfăşurat un proiect de cateheze „Hristos mai aproape de noi", la care au participat copii din comunitate, în special cei care învaţă la Şcoala Gimnazială Baciu, dar şi cei care învaţă la şcolile din municipiul Cluj-Napoca. Proiectul a urmărit dezvoltarea profilului religios moral în rândul copiilor şi al tinerilor, apropierea acestora de Dumnezeu prin Biserică, formarea „omului frumos", conform celor precizate de pr. Dumitru Boca. (Grigore Sâmboan, Oana Rusu)