„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Pelerinajul micilor iconari din Parohia „Naşterea Domnului”
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, a organizat, ca în fiecare toamnă, un pelerinaj pentru copiii de la Cercul de pictură al parohiei. Pelerinii au făcut popasuri la Huedin, la mănăstirea de la Ciucea, biserica din Bucea, mănăstirea de la Piatra Craiului şi biserica din Valea Drăganului.
Cei 33 de copiii şi tineri, însoțiți de preoţii Nicolae Buda şi Dorel Man, de cadre didactice de la Școala ”Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca, de coordonatoarele Cercului de pictură, au pornit la drum, părăsind Valea Someșului Cald, spre Valea Crișului Repede. O bună bucată de drum, apa Crișului Repede a condus grupul spre orașul Huedin, unde a avut loc primul popas, la sediul Protopopiatului Ortodox.
Grupul a fost întâmpinat aici de protopopul Ciprian Taloș. Apoi, împreună cu membrii Grupului vocal-folcloric ”Junii Vlădesei”, micii iconari clujeni au susținut un scurt program artistic. Cu toţii s-au închinat și s-au rugat în capelă și, apoi, au primit plăcinte.
De aici, grupul a pornit mai departe, având ca bună călăuză pe protopopul Ciprian Taloș, care a însoțit grupul spre Ciucea. În Castelul de la Ciucea, a locuit din 1920 până în 1938, anul morții sale, poetul și politicianul Octavian Goga. Grupul a vizitat muzeul memorial dedicat poetului, mănăstirea, apoi, la mausoleul unde își doarme somnul de veci Octavian Goga s-a săvârșit o slujbă de pomenire, iar copiii au adus un mic omagiu marelui poet, recitând din poeziile acestuia.
După acest moment emoționant, grupul a urcat spre Bucea unde a fost întâmpinat, de pe Dealul Gorban, de biserica de lemn. Pelerinii au vizitat biserica de zid a satului cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi au ascultat istoria acesteia, povestită de părintele Mircea Dejeu.
Spre amiază, părăsind Valea Crișului Repede, pe un drum pietruit, șerpuind prin păduri, grupul de pelerini s-a îndreptat spre Mănăstirea Piatra Craiului, admirând peisajele din jur și pădurile în mijlocul cărora se înalță sfântul locaș. Aici au trecut cu toţii pragul mănăstirii pentru rugăciune și au ascultat un cuvânt de învățătură de la părintele stareț Antonie Flore. În paraclis, cu toţii s-au închinat la Icoana Maicii Domnului vindecătoare de cancer, care, din cele spuse de părintele stareţ, a făcut, ca pretutindeni, minuni.
La întoarcerea spre casă, pelerinii au poposit și în Biserica Ortodoxă de la Valea Drăganului, așezată la poalele masivului muntos Vlădeasa. Părintele Valentin Abrudan le-a destăinuit pelerinilor câteva din tainele bisericii. Apoi, grupul de pelerini, format din preoți, dascăli, copii și tineri, părinți și bunici, cu sufletele încărcate de pace, de emoție și de bucurie, au pornit spre Cluj.