„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Pelerini spre Maica Domnului, la Nicula
În aceste zile sute şi mii de pelerini se îndreaptă, din toată Transilvania, din întreaga ţară şi chiar din străinătate, pe jos sau cu mijloace de transport, spre cunoscuta Mănăstire Nicula, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, de lângă Gherla, judeţul Cluj, pentru a o cinsti cu evlavie pe Maica Domnului şi Icoana sa Făcătoare de Minuni.
Zeci de credincioși sălăjeni au pornit încă de ieri în pelerinaj către mănăstirea Nicula. An de an, aceștia străbat peste 150 de km pe jos ca jertfă pentru Maica Domnului. Pe drum, se rostesc rugăciuni și cântă cu toții pricesne închinate Maicii Sfinte. În marea lor majoritate tineri, cei peste 100 de pelerini din zona Valcăului de Jos, din nord-vestul judeţului Sălaj, au participat duminică, 11 august, la Sfânta Liturghie în biserica parohiei de acasă, iar apoi au pornit în pelerinaj. Iată ce spune preotul Marius Pop, coordonatorul grupului, care participă de peste 16 ani la pelerinaj despre această manifestare a evlaviei creştine: „Cu ajutorul lui Dumnezeu şi chemaţi de dragostea Maicii Domnului, noi, pelerinii din Sălaj, am pornit azi (duminică) spre Mănăstirea Nicula. De dimineaţă, am participat, în localitatea Valcău de Jos din Sălaj, la Sfânta Liturghie. După care, primind binecuvântarea părintelui Paroh am pornit pe jos în drum spre Mănăstirea Nicula. Pelerinajul nostru are o tradiţie de peste şaizeci de ani şi are o rânduială bine stabilită. Grupul, pe parcursul drumului, este compact. În faţa grupului, în faţa norodului, cum îl numim noi, este o cruce, care este semnul biruinţei şi semnul nădejdii noastre în Domnul nostru Iisus Hristos. În satele prin care trecem cântăm pricesne şi cântări închinate Maicii Domnului, iar când suntem în afara localităţilor, ne rugăm rostind acatiste şi rugăciuni închinate lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor. Împinşi de dragostea faţă de ceea ce facem noi, mulţi oameni din diferite localităţi ne aşteaptă cu drag în satele lor şi este o bucurie când noi trecem pe acolo. În unele sate primim şi de mâncare”.
Atât drumul până la Nicula cât și cel de la întoarcere este parcurs pe jos: „Pelerinajul nostru se desfăşoară pe o perioadă de opt zile, dus-întors, şi are 150 de kilometri pe sens. Suntem foarte bucuroşi că putem să participăm şi anul acesta la acest pelerinaj, care ne aduce o bucurie aparte. Cu siguranţă, cel care vine, o dată măcar, în acest drum spre mănăstirea Nicula îşi va aminti întotdeauna de ceea ce s-a întâmplat aici. Pe lângă rugăciunile pe care le rostim noi pe acest drum, în fiecare sat, în fiecare localitate prin care trecem, preoţii ne aşteaptă împreună cu credincioşii în biserică, unde se rostesc rugăciuni de binecuvântare pentru călătoria noastră, pentru pelerinajul nostru şi cu bucurie ne întâmpină şi, cu aceeaşi bucurie, ne urează o călătorie plăcută şi cu folos pentru fiecare în parte. Nădăjduim că şi în acest an, o să sfinţim bucuria de a ajunge acolo, la Mănăstire pe jos, emoţie pe care o trăim an de an şi cu care nu ne mai întâlnim, zic eu, în nicio altă parte din lumea aceasta. Mulţumim încă o dată lui Dumnezeu şi Maicii Sale că ne-a învrednicit şi ne-a dat putere să putem face şi în acest an acest pelerinaj încetăţenit de atâţia ani. Oamenii care sunt aici au o evlavie aparte faţă de Maica Domnului şi de aceea participă cu drag, unii dintre ei an de an, la acest pelerinaj”.
Un alt grup de pelerini, coordonat de educatoarea Codruţa Chiş, a plecat ieri dimineață din satul Derşida. „Ne bucurăm că am reuşit să formăm şi anul acesta un grup atât de mare, de frumos de tineri. Mai mare dragul să-i vezi rugându-se şi cântându-i Maicii Domnului. Vom ajunge marţi seara, în data de treisprezece august, la Mănăstirea Nicula, dar până atunci poposim în diverse locuri. În seara aceasta (duminică seara) vom fi aproape de Dej, şi apoi, cu ajutorul Maicii Domnului, vom ajunge la icoana făcătoare de minuni”, a afirmat organizatoarea pelerinajului, educatoarea Codruţa Chiş.
Alţi aproape 40 de tineri și vârstnici din localitatea sălăjeana Bobota au pornit, şi ei, tot duminică spre Mănăstirea clujeană. Ei sunt coordonaţi de către Diana Balota: „Sunt foarte mulţi tineri. Sunt în jur de douăzeci şi cinci de tineri sub douăzeci şi cinci de ani. Au aproximativ optsprezece, douăzeci de ani”.
Pe traseu, pelerinilor veniţi din zone îndepărtate li se adăugă şi alți pelerini.
De asemenea, în parohia clujeana Iclod, de unde era pictorul Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Nicula, părintele Luca, mai multe familii de creștini le-au pregătit pelerinilor bucate de post, a precizat părintele paroh Claudiu Herinean.
Pelerinii sălăjeni respectă această tradiţie veche, a pelerinajului la Nicula, de mai bine de 100 ani.
Pelerinaj de la Gherla la Nicula în ajun
Ca în fiecare din ultimii opt ani, în ajunul sărbătorii, care anul acesta este miercuri, va avea loc şi pelerinajul pe jos de la Gherla la Mănăstirea Nicula. În acest an procesiunea va debuta în jurul orei 12:00, la biserica Sf. Nicolae din Gherla, și la ea va participa şi ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care i-a îndemnat pe credincioşi: „Cu mult drag, cu sufletul deschis, îi aşteptăm pe toţi credincioşii ce o iubesc pe Maica Domnului să vină împreună cu noi la Mănăstirea Nicula de praznic. Sărbătoarea începe încă din ajun, de miercuri, paisprezece august, cu pelerinajul pe care îl facem cu popor mult din Gherla, din centru, până la Mănăstirea Nicula. Seara, la ora 18, oficiem acolo vecernia, după aceea utrenia, Prohodul Maicii Domnului şi multe alte slujbe, iar în ziua praznicului, de dimineaţa oficiem liturghia sărbătorii, începând cu ora 9. Dumnezeu să primească rugăciunile, şi într-o lume care are atâta nevoie de viaţa spirituală, de mângâiere, de ajutor, într-o lume cu problemele pe care le vedem că le are, Maica domnului ne va ajuta să le depăşim. Vă aşteptăm cu drag !”.
Icoana Făcătoare de Minuni
Iată ce spune despre Icoana făcătoare de Minuni a Maicii Domnului Arhimandritul Dumitru Cobzaru, fost stareţ al Mănăstirii Nicula şi actualul Exarh al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului: „Icoana a fost pictată de preotul Luca din Iclod la anul 1681. Preotul a vândut-o lui Ioan Cupşa, nobil rămân care a donat-o bisericii din Nicula. Icoana cumpărată de nobilul Ioan Cupşa a fost aşezată în biserica satului Nicula. Miracolul s-a înfăptuit în cincisprezece februarie, 1699 când, citez, «în cursul anului 1699, militarii regimentului Măriei Sale Crăieşti de Hohenzollern, fiind aşezaţi la Nicula şi în împrejurimi, mergeau deseori la Biserica românească din Nicula. S-a întâmplat că la 15 februarie a acelui an, 1699, mergând în acea biserică, uitându-se pe rând la icoane, ei au văzut primii chipul Fecioarei cu Pruncul lăcrimând. Au încremenit în faţa minunii şi, fugind la preotul local Mihail, de şaizeci de ani, l-au grăbit să vină repede să vadă marea lucrare a lui Dumnezeu. Preotul, venind acolo, s-a uitat uimit, fără să-i poată înţelege motivul plângerii. Această minune a lăcrimării a ţinut mai mult de trei săptămâni»”.