„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Persoanele cu adicţii în atenţia preoţilor din Arhiepiscopia Sibiului
În perioada 23-25 mai, a avut loc la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus seminarul de formare continuă „Pastoraţia persoanelor dependente”. La această întâlnire, organizată de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul educaţional de formare continuă şi misiune, au participat 15 clerici din judeţele Sibiu şi Braşov.
Participanţii la lucrările seminarului de formare continuă s-au bucurat de prezenţa Preasfinţitului Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a arhid. prof. dr. Ioan Ică jr., a pr. conf. dr. Constantin Necula, a conf. dr. Sebastian Moldovan şi a psihoterapeutei Crina Lupea din Sibiu.
Tematica seminarului a subliniat actualitatea pe care o au problemele legate de dependenţă, atât în comunităţile urbane, cât şi în cele rurale. În context actual, diversificarea spectrului adicţiilor, favorizată de dezvoltarea excesivă a societăţii de consum, necesită o abordare pastorală specială, centrată pe cunoaşterea atentă a mecanismelor dependenţei. Alcoolismul, dependenţa de fumat, dependenţa de droguri, de pornografie, dar şi cea de tehnologie, internet sau muncă, au fost aduse în discuţie, fiecare cu specificul ei, dar şi cu aspectele comune.
Pe parcursul celor trei zile, participanţii clerici au abordat tematica adicţiei, făcând referire la situaţii concrete întâlnite în comunităţile bisericeşti pe care le păstoresc. Ca urmare a discuţiilor şi a implicării referenţilor, s-au putut creiona câteva direcţii de abordare pastoral-spirituală dar şi terapeutică, pentru a se putea interveni în sprijinul persoanelor dependente.
PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a surprins câteva aspecte ale vieţii monahale de obşte, ca mediu al descoperirii lui Dumnezeu, al sinelui lăuntric, ca loc al curăţirii sufletului şi trupului şi al despătimirii. În continuare, părintele Constantin Necula, preşedinte al Asociaţiei „Crucea Albastră” din România, a împărtăşit participanţilor aspecte legate de pastoraţia persoanelor dependente de alcool. Prin centrele sale de la Şura Mică şi Şelimbăr, Asociaţia „Crucea Albastră” oferă tratament terapeutic în regim rezidenţial persoanelor dependente de alcool, atât bărbaţi cât şi femei.
Abordare creştină a terapiei adicţiilor
În cea de a doua zi, psihoterapeuta Crina Lupea, specialistă în terapia persoanelor dependente, a prezentat mecanismele adicţiei din punct de vedere psihologic. Totodată, s-a accentuat importanţa şi beneficiile unei abordări creştine în ceea ce priveşte psihoterapia. S-a subliniat, de către participanţi, necesitatea alcătuirii unui grup de psihologi şi psihoterapeuţi creştini, deschişi spre o colaborare cu preoţii, în vederea unei abordări atât psihologice, cât şi spirituale a cazurilor persoanelor dependente.
Conf. dr. Sebastian Moldovan, profesor de teologie morală în cadrul Facultăţii de teologie din Sibiu, a prezentat pe scurt modul în care se instalează patimile, ataşamentul, ca premisă a instalării adicţiilor, mecanismul bucurie-durere-traumă, dar şi binomul plăcere-durere din perspectiva Sfântului Maxim Mărturisitorul.
În cea de a treia zi a seminarului, arhid. Ioan Ică jr. a subliniat abordarea spirituală a problemei dependenţelor, în vederea depăşirii lor. În acest sens, preotul este un om al Duhului Sfânt, nu doar un „psihovnic”. Astfel, Duhul Sfânt este cel care, prin preot, iartă şi înnoieşte. Dacă sufletul este cel care însufleţeşte trupul, cel care însufleţeşte sufletul este Duhul Sfânt - Dumnezeu. Adicţia se depăşeşte prin adicţia de Dumnezeu. Doar aceasta este cea care poate vindeca adicţia de sine, conform celor precizate de arhid. Ioan Ică jr.
Seria seminariilor de formare continuă organizate de Arhiepiscopia Sibiului va continua cu întâlnirile tematice „Pastoraţia copiilor şi tinerilor”, „Pastoraţia în situaţii de criză” şi un seminar de comunicare mediatică.