„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Peste 1000 de concurenți la "Vatra Satului”, Teliu – Brașov
A doua ediţie a Festivalului-Concurs de Tradiţii Populare `Vatra Satului” a reunit în comuna Teliu din judeţul Braşov peste 1000 de concurenţi, alături de însoţitorii lor şi public. La festival au participat peste 1000 de concurenți din aproape toate zonele țării. Concursul s-a desfășurat pe cinci secţiuni: ansambluri folclorice, interpretare vocală, interpretare instrumentală, meşteşuguri populare şi pricesne.
La prima ediţie din anul 2015 au fost participanţi doar din judeţul Braşov iar în acest an s-au înscris participanţi din mai multe zone ale ţării: Covasna, Harghita, Mureş, Cluj, Neamţ, Hunedoara, Brăila ş.a., manifestarea tinzând să aibă anvergură naţională. Organizatorul acestui Festival este părintele Costin Butnar, Preşedintele Asociaţiei Social-Culturale `Suflet Transilvan”, alături de coregraful Marian Stan şi de meşterul popular şi instrumentistul Alexandru Gecse. Parteneri principali au fost: Primăria Comunei Teliu, Protopopiatul Săcele şi Parohia Teliu-Vale. Concursul a fost organizat pe parcursul a două zile: sâmbătă – participanţii cu vârsta sub 14 ani (clasele I-VIII), şi duminică – participanţii peste 14 ani, împărţiţi pe cinci secţiuni: ansambluri folclorice, interpretare vocală, interpretare instrumentală, meşteşuguri populare şi pricesne.
În cele două zile au fost în jur de 40 de ansambluri care au urcat pe scenă alături de interpreţii vocali şi de instrumentişti. Evenimentul a fost o premieră, după cum a remarcat pr. Costin Butnar: `Ne-am propus să strângem laolaltă iubitorii de tradiţii populare din zona noastră, alături de care să primim şi participanţi din alte zone ale ţării, într-un eveniment care să fie organizat de Biserică, împreună cu parteneri din societate. Tocmai de aceea am inclus şi o secţiune de Pricesne, care a avut loc în Biserică după Sfânta Liturghie. A fost într-adevăr o mare sărbătoare românească, ţinând cont că publicul a putut admira costume populare din aproape toate zonele etnografice ale ţării, precum şi tradiţiile şi dansurile specifice locului. Nădăjduim ca pe viitor acest Festival să devină un reper pentru zona noastră şi să extindem aria participanţilor an de an”. Festivalul a fost organizat pe două categorii de vârstă: copii până în 14 ani şi tineri peste 14 ani. Concurenţii au fost jurizaţi de Iosif Molnar din Târgu Mureş (maestru coregraf), Ioan Pumnea (maestru coregraf, declarat `tezaur uman viu”), Ioan Simionca din Bistriţa (maestru coregraf), Gheorghe Motoc (maestru coregraf) şi Liviu Vintilă (maestru coregraf).
„Juriul a avut o misiune foarte dificilă, în primul rând pentru că au fost foarte mulţi participanţi: peste 1000 de concurenţi, împărţiţi în 80 de momente în program, şi în al doilea rând pentru că nivelul artistic a fost foarte ridicat la toate secţiunile. Trofeele pe care le-au primit premianţii au fost şi ele în spiritul festivalului, cioplite din lemn cu motive tradiţionale. Cu sprijinul Primăriei Comunei Teliu am reuşit să oferim o masă consistentă tuturor participanţilor”, a mai spus pr. Costin Butnar.