„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Peste 12.400 vizitatori la Târgul de ceramică de la Muzeul din Dumbrava Sibiului
Târgul „Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Saschiz”, organizat în perioada 19-23 iulie, a avut loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de ţară. La eveniment au participat 50 de specialişti şi olari din România, Ungaria şi Bulgaria. Fabrica Interkeramik din Kecskemet, Ungaria, şi Interceram Sighişoara au sponsorizat demonstraţiile de olărit cu 100 kilograme de lut, iar partener cultural şi colaborator al Târgului a fost Asociaţia Maghiarilor din Sibiu, care a sprijinit Muzeul ASTRA cu doi voluntari traducători pentru conferinţă şi organizarea şi desfăşurarea evenimentului. Târgul a urmărit reintroducerea în sistemul obiectelor de uz casnic şi cotidian a vaselor de lut prin sublinerea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, estetice şi funcţionale pe care acestea le implică, după cum se arată în comunicatul transmis de Complexul Național Muzeal ASTRA.
Târgul „Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Saschiz” a atras un număr de 12.415 vizitatori, mai mare față de cel înregistrat la ediția precedentă (12.311).
Pe toata durata Târgului s-a creat o arhivă de fotografii şi filme, disponibilă la Arhiva Muzeului ASTRA. În același timp s-au realizat interviuri cu olarii participanţi şi au fost culese 10 reţete, iar Muzeul ASTRA și-a completat colecția de ceramică cu 20 piese replici-ceramică de Saschiz realizate de meşterii olari participanţi, români, bulgari şi maghiari. De asemenea, aici s-au realizat 50 de obiecte de ceramică la roata olarului care au fost donate voluntarilor de la Centrul Scout Nocrich. De asemenea, în cele trei zile de demonstrații culinare interactive s-au gătit aproape 150 kilograme de mâncare. Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor!”, ediţia a VI-a 2018 va promova şi revitaliza un vechi centru de ceramică săsească din secolul XVIII-lea şi al XIX-lea, Bistriţa, conform unui comunicat al Complexului Național Muzeal ASTRA.