„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Peste 200 de tineri la Festivalul Național „Dor de Folk”
Centrul Cultural Reduta din Brașov a găzduit cea de-a treia ediție a Festivalului Național pentru Tineri „Dor de Folk”, la care au participat peste 200 de elevi și studenți din diferite regiuni ale țării. Deși concursul a durat cinci ore, cuprinzând în jur de 50 de momente, sala a fost în permanență plină. Festivalul s-a încheiat cu Gala Laureaților și cu recitalurile artiștilor consacrați, între care cantautoarea Maria Gheorghiu și grupul 67 PM.
Concursul a fost împărțit pe trei secțiuni: elevi de școală generală, liceeni și studenți, dar și pe alte criterii: interpretare individuală, grupuri și compoziție. Câștigătorii premiilor I au primit chitări, iar ceilalți câştigători au primit diverse instrumente muzicale. În total, au fost oferite 27 de premii. Între câștigătorii care s-au remarcat se află Dafina Neagu, care a primit Trofeul, Lizabett Russo, o brașoveancă stabilită în Irlanda, care a primit Premiul special al Juriului și care promite să devină o artistă de talie mondială, Patricia Thomits, Paul Briean, Cezara Crețu, Vlad Pârâu, Alexandra Săndulescu, Kethy Bivolaru, Ionuț Stoian, Flavius Ciubotaru, Iulia Lupșa, Vlad Calimandriuc, Claudiu Palalae, Alina Doroftei, Andreea Minea, Ana-Atena Butnar și grupurile: „Picături de rouă”, „Eu cred”, „Românașul”, „Acasă”, „Perspective”, „Floare de colţ”.
Apropierea de valori şi de Biserică
Acest Festival este unul din numeroasele evenimente organizate de Asociația Social-Culturală „Suflet Transilvan” și are ca scop apropierea tinerilor de valori autentice, de poezie și artă, precum și oferirea unui mediu curat și primitor în mijlocul unei societăți bulversate de numeroase probleme. Alături de sprijinirea tinerelor talente și încurajarea învățării unui instrument muzical, principalul scop al acestui eveniment este de a-i apropia pe tineri de Biserică și de a le risipi unora dintre ei anumite prejudecăți. Festivalul este organizat de un preot și este sprijinit financiar de Biserică, prin Protopopiatele Brașov și Săcele.
„Am organizat acest Festival în primul rând pentru că îi prețuim mult pe tinerii noștri și ne străduim să fim aproape de ei. Experiența anilor trecuți ne-a arătat că în momente de cumpănă un astfel de tânăr realizează că are undeva un prieten la care apela, și astfel se apropie de valorile creștine și pe această cale. Ne-am străduit să îi primim pe toți cu multă căldură și să realizăm o atmosferă de familie. Cei care au umplut sala până la ultimul scaun pot confirma lucrul acesta”, a spus părintele Costin Butnar, președintele Asociației Suflet Transilvan, organizatorul evenimentului.
Educaţie culturală, spirituală şi moral-civică
Asociaţia Social-Culturală „Suflet Transilvan“ din localitatea Teliu, judeţul Braşov, a fost înfiinţată în octombrie 2011, ca o consecinţă firească a activităţii unui grup informal de membri care dezvoltă proiecte şi activităţi culturale, festivaluri, concerte, cursuri de meşteşugari, cursuri de încondeiat ouă, pictură pe sticlă, sculptură, olărit, cursuri de muzică ș.a.
Scopul Asociaţiei este derularea unor activităţi susţinute de educaţie culturală, spirituală şi moral-civică în rândul comunităţii, în mod special în rândul tinerilor, concomitent cu sprijinirea morală şi materială a persoanelor cu dizabilităţi fizice şi psihice şi / sau cu venituri mici ori aflaţi la nevoie. Între celelalte evenimente organizate de asociaţie se numără Festivalul Concurs de Tradiții Populare „Vatra Satului”, Festivalul Internațional de Artă Creştină „Sinapsa“, Tabăra de sculptură „Tradiţii vechi în spirit nou“, Festivalul de Colinde și Tradiții Românești de iarnă „Suflet Transilvan“. De asemenea, asociaţia pregăteşte un nou eveniment care constă într-un concurs de fotografie și film de scurt metraj pentru tineri, intitulat „Căutați și veți afla”.