În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Piatră de temelie pentru o biserică la Voivozi-Șimian, Bihor
Pentru comunitatea credincioşilor din Parohia Voivozi-Șimian, Protopopiatul Marghita, ziua de 9 martie, când sunt pomeniți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, va rămâne înscrisă în cronica bisericească a enoriei, fiind pusă piatra de temelie pentru zidirea noii biserici parohiale, cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
Bucuria celor 200 de suflete care formează Parohia Voivozi-Șimian a fost prilejuită de vizita Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a oficiat slujba de sfințire a pietrei fundamentale a noii biserici parohiale, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezența primarului Iosif Balazsi, a președintelui Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, a obștii credincioșilor din localitate, a fiilor satului veniți din întreaga țară, și a unui grup de credincioşi din Ploiești, care, aflând despre greutățile prin care trec românii ortodocși din Voivozi-Șimian, doresc să se implice și să ajute la ridicarea noii biserici. De asemenea, au fost prezente și membre din cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), în frunte cu Viorica Cherteș, președinta asociației, originară din Voivozi-Șimian, care s-a implicat activ și consistent în dobândirea terenului pentru noua biserică și prin atragerea unor credincioşi, în sprijinul parohiei.
În anul 2014, urmare a unui proces în justiţie, biserica parohială a fost retrocedată către mica comunitate greco-catolică din localitate, împreună cu casa parohială și 15 hectare de teren, românii ortodocşi majoritari fiind nevoiţi să înceapă construirea unei noi biserici.
Din decembrie 2014, prin grija părintelui Daniel Brisc, fostul paroh, în școala din localitate a fost amenajat un paraclis provizoriu. Aici se săvârșesc sfintele slujbe de către actualul paroh, Bogdan Ionuț Feher, instalat în parohie la 29 martie 2015.
Dorința credincioşilor de a avea o nouă biserică a prins contur în luna noiembrie a anului 2015, când autoritățile locale au oferit o suprafață de teren de 1634 metri pătraţi parohiei ortodoxe, în centrul localității. Noul sfânt lăcaș va fi construit după modelul vechii biserici de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului, cea mai veche mănăstire cu viețuire neîntreruptă din țară.
O sărbătoare naţională
În cuvântul de învățătură rostit după slujbă, PS Episcop Sofronie a subliniat importanţa zidirii unei noi biserici, felicitând pe paroh pentru activitatea pastoral-misionară pe care o desfăşoară şi pe credincioşii din Parohia Voivozi-Șimian pentru statornicia în dreapta credinţă, pentru dragostea şi râvna sfântă de care dau dovadă faţă de Biserica strămoşească: „Ne aflăm cu toții, astăzi, aici, pentru a fi împreună lucrători cu Dumnezeu și, totodată, martori la un eveniment istoric: începerea zidirii noii biserici ortodoxe din Voivozi-Șimian, o sărbătoare deopotrivă bisericească și națională, datorită frumuseții slujbei, dar și a frumuseții sufletelor dumneavoastră, iubiții și dragii noștri credincioși, statornici în dreapta credință și mărturisitori ai Ortodoxiei strămoșești, credința în care s-au mântuit, generație după generație, înaintașii noștri”.
Protopopul Marghitei, Călin Cotrău, a citit Hrisovul alcătuit cu această ocazie, iar parohul Bogdan Ionuț Feher a mulţumit ierarhului pentru tot sprijinul şi purtarea de grijă pe care a arătat-o faţă de credincioşii din Voivozi-Șimian, oficialităţilor locale şi județene pentru sprijinul acordat, credincioşilor pentru ataşamentul faţă de Biserica Ortodoxă și tuturor binefăcătorilor, mai de aproape sau mai de departe, pentru ajutorul oferit.
Ca imbold pentru continuarea frumoasei lucrări pastoral-misionare și ctitoricești în această parohie, PS Episcop Sofronie a hirotesit pe parohul Bogdan Ionuț Feher întru sachelar.