În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Poetul George Coşbuc evocat la 150 de ani de la naştere
La Bistrița se desfășoară o serie de evenimente cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc, organizate de instituţiile bistriţene în parteneriat cu Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România, revista „România literară”, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhivele Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Astra - Despărţământul Năsăud, primăriile Năsăud şi Coşbuc.
Poetul George Coşbuc, de la naşterea căruia se împlinesc în 20 septembrie 150 ani, a fost omagiat, vineri, în cadrul unui simpozion organizat de Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, instituţie care îi poartă numele, la care au participat Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, vicar patriarhal, părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi numeroşi oameni de cultură. Directorul bibliotecii bistriţene, pr. Ioan Pintea, le-a cerut celor prezenţi să asculte versurile poemului „Poetul”, iar preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a început discursul cu versurile poeziei „Lupta vieţii”, conform Agerpres.
Evenimentele culturale au debutat joi, 14 septembrie, printr-un colocviu organizat în colaborare cu Revista „România literară”, cu participarea criticului şi istoricului literar Nicolae Manolescu. Colocviul a fost urmat de proiecţia filmului „Mari clasici: George Coşbuc”, realizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.
Vineri dimineaţă, la Bistriţa, la Centrul cultural „Dacia” a început simpozionul „Coşbuc 150”, la care participă vicepremierul Vasile Dîncu, IPS Mitropolit Andrei, PS Episcop Varlaam Ploieșteanul, pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, acad. Nicolae Manolescu, acad. Ioan Aurel-Pop, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, oameni de cultură, scriitori şi un numeros public. De asemenea, sunt prezenți redactori de la numeroase reviste literare din ţară. Manifestările cuprind conferințe, prelegeri, lansări de carte, recitalul poeților invitați și Proiecţia filmului: „George Coşbuc, cântăreţul pământului românesc” – 1966 (Arhiva Naţională de Filme).
În deschiderea lucrărilor simpozionului, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre admirația purtată de Ion Agârbiceanu lui George Coșbuc și de evocarea pe care acesta i-a făcut-o „poetului țărănimii”. Cuvântul IPS Mitropolit Andrei a fost urmat de prelegerea susţinută de PS Episcop Varlaam Ploișteanul care a evidențiat valoarea poetului George Coșbuc pentru întregul popor român.
În cursul zilei de astăzi, 17 septembrie, participanţii la manifestări vor ajunge la casa poetului din satul Coşbuc, unde va avea loc un recital de poezie. Mâine, 18 septembrie, tot în comuna Coşbuc, va avea loc un spectacol folcloric inspirat din opera poetului, în cadrul căruia vor fi prezentate obiceiurile de nuntă din zona Năsăudului, aşa cum sunt amintite în poezia „Nunta Zamfirei”. Luni seara, la Bistriţa, va avea loc un concert de romanţe pe versuri de Coşbuc denumit „La oglindă” şi un recital de poezie.
Marţi, 20 septembrie, la împlinirea a 150 ani de la naşterea poetului, IPS Mitropolit Andrei va resfinţi biserica din comuna Coşbuc, iar apoi se va participa la mai multe lansări de carte. Manifestările se vor încheia cu premierea laureaţilor concursului „George Coşbuc”, la Casa de cultură a sindicatelor din Bistriţa.
Partenerii instituţiilor culturale bistriţene la organizarea manifestărilor dedicate poetului George Coşbuc sunt Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România, revista „România literară”, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhivele Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Astra - Despărţământul Năsăud, primăriile Năsăud şi Coşbuc.
Pelerinaj pe biciclete şi vizită în satul lui Coşbuc
Locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud sunt invitaţi, astăzi, 17 septembrie, să urce pe biciclete şi să participe la un pelerinaj la Mănăstirea „Sfânta Treime” din satul Bichigiu care va include şi o oprire în satul natal al lui George Coşbuc. Lungimea traseului propus, de la Năsăud până la mănăstire dus-întors, este de aproximativ 50 kilometri, dar participanţii vor avea parte de pauze pentru odihnă şi reîmprospătare, conform Agerpres.
Evenimentul este organizat de Parohia Năsăud I, în parteneriat cu primăria oraşului, CIPTN, Centrul de Voluntariat Năsăud şi Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din localitate. Plecarea va fi sâmbătă dimineaţă din faţa Catedralei „Sfântul Nicolae” din centrul oraşului Năsăud, iar la ora prânzului se va face o oprire pentru un picnic oferit de organizatori. Urmează o vizită la mănăstire, iar la întoarcere pelerinii pe bicicletă vor face un popas în satul natal al poetului George Coşbuc, unde vor putea participa la recitalul de poezie lângă moara descrisă în versurile lui Coşbuc.