„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Pogramul cultural „Calea minorităţilor etnice“ la Muzeul ASTRA
În acest sfârşit de săptămână, Muzeul ASTRA propune vizitatorilor noi animaţii în cadrul programului cultural „Calea minorităţilor etnice“, desfăşurat prin proiectul Patrimoniu Deschis. Azi şi mâine (4, 5 iulie), în intervalul orar 13-17, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului publicul vizitator va avea la dispoziţie ateliere de gastronomie tradiţională, ateliere de pescuit, ghidaje tematice precum şi scenarii de interacţiune. La Târgul de Ţară se vor prepara dulciuri săseşti iar în jurul lor se va plămădi povestea bucătăriei săseşti de altă dată, proiectată în spaţiul multietnic şi multicultural. Atât hencleşul cât şi plăcinta cu rubarbă spun povestea comunităţilor de saşi din ţinuturile rurale ale Sibiului.
Realităţile antropologice dar şi istoriile fascinante ale comunităţilor de pescari din Delta Dunării vor fi surprinse în ghidajele tematice prin Gospodăria de pescar din Mahmudia, judeţul Tulcea. Fiecare obiect al casei, fiecare fotografie dar şi acareturile gospodăreşti reconstituie secvenţe din viaţa de odinioară a lipovenilor. În curtea casei de pescar se vor derula atelierele de confecţionare a uneltelor de pescar, folosind tehnicile arhaice. În acest fel, participanţii se obişnuiesc cu vechile modalităţi de caputră, redescoperindu-le, totodată, şi bucuria pescuitului din vechime.
În povestea Mahmudiei îşi găsesc locul, pe lângă gospodăria de pescar şi Cherhanaua pescărească unde lotcile descărcau impresionante cantităţi de peşte spre a fi comercializate dar şi Gheţăria din aceeaşi localitate unde gheaţa aşezată calupuri, depozitată peste iarnă este esenţială pentru modalităţile de conservare a peştelui, conform unui comunicat al Complexului Naţional Muzeal ASTRA.