„În vremea aceea a venit Iisus din Galileea la Iordan, către Ioan, ca să fie botezat de el. Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuință să fiu botezat de Tine, și Tu vii la mine? Și răspunzând, Iisus a
Pr. Iuliu Gorea, pasionat de artă şi tehnică puse în slujba Bisericii
Iuliu Gorea, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Lita, cu Filia Filea de Sus, județul Cluj, a împlinit vârsta de 69 de ani de viaţă, din care 45 de ani și i-a dedicat slujirii lui Hristos, prilej cu care s-a pensionat.
În Biserica Parohială din Lita a fost oficiată o slujbă de Te Deum de un sobor de preoți din Cercul preoțesc Florești, avându-l în frunte pe protopopul de Cluj I, Dan Hognogi. La final, pr. Dan Hognogi a adresat un cuvânt de felicitare, evidențiind activitatea misionară a pr. Iuliu Gorea: „Un păstor care și-a iubit credincioșii nespus de mult și s-a jertfit pentru ei, punându-i întotdeauna pe primul plan, înaintea sa și, uneori, înaintea propriei familii. Iar ca răspuns, credincioșii l-au iubit și îl iubesc cel puțin la fel de mult. A fost pasionat întotdeauna de tehnică, pe care a pus-o în slujba Bisericii, neținând seama de nicio piedică. Nu l-a interesat că niciun preot, cel puțin în anii ’70, nu mai făcea filme artistice religioase, documentare sau spectacole de teatru. Nimic nu l-a putut împiedica să-și împlinească visele, care s-au născut neîncetat unul din altul”.
Părintele Gorea a fost pasionat de mai multe domenii de activitate. „A început cu cinematografia și teatrul, a continuat cu poezia, muzica, arheologia biblică, adunarea imaginilor religioase în albume tematice, versificarea textului biblic, filmarea și fotografierea aeriană a bisericilor, în special a celor din Protopopiatul Cluj I, iar mai nou alcătuirea de hărți cu bisericile Arhiepiscopiei noastre și nu numai. Sunt convins că au fost și altele care îmi scapă acum sau pe care nu le știu. Prin toate acestea a înțeles să-L slujească pe Dumnezeu și pe credincioșii care i-au fost încredințați în grijă și pentru care a trăit. A rămas mereu tânăr, îndrăzneț, în sensul bun al cuvântului, inspirațional pentru cei din jur, ținând pasul atât cât s-a putut cu tehnologia care avansează, un pionier prin multe lucruri pe care le-a făcut. La acest moment aniversar îi dorim multă sănătate și o pensie îndelungată, din care sperăm să facă o altă pagină a vieții sale, pusă tot în slujba lui Dumnezeu și a noastră, a celor care am avut privilegiul să-l cunoaștem”, a mai spus Dan Hognogi, protopopul de Cluj I.
La evenimentul aniversar au participat preoții colegi, familia, fiii duhovnicești, credincioșii pe care i-a păstorit aproape jumătate de secol, precum și alți invitați.
Pr. Iuliu Gorea s-a născut la 1 iulie 1950, în Sânmihaiu de Câmpie, judeţul Bistrița-Năsăud. A intrat la Facultatea de Teologie din Sibiu, după ce a încercat să intre la Politehnică, fără succes. În anul 1973 a obţinut titlul de licenţiat în Teologie, apoi a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sânnicoară, unde a slujit trei ani. În vara anului 1977 s-a transferat la Parohia Lita, cu Filia Filea de Sus, unde a activat până la data de 1 iulie 2019, când s-a pensionat.
Părintele Iuliu Gorea este căsătorit cu Elena Gorea, cadru didactic, şi împreună au doi copii: Elena Grațiela (preoteasă și cadru didactic) și Decebal Iuliu Gorea (preot la Parohia Cetatea Fetei – Florești).
Pr. Iuliu Gorea a scris 34 de cărți și numeroase studii de specialitate, printre ultimele fiind „Psalterionul lui David”, o Psaltire în versuri, apărută cu ocazia pensionării sale. De asemenea, părintele este interesat de tehnologie și teatru, astfel că la biserică a prezentat credincioşilor capitole din Biblie sub formă de videoclipuri. A realizat şi CD-uri cu testamentele credincioşilor din parohie, care pot fi vizionate de săteni. În perioada comunistă, fiind pasionat de tehnologie, a realizat un deltaplan cu motor, fapt pentru care a fost urmărit de Securitate.