„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci, doctor în Teologie pentru a doua oară
În Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, joi, 20 iunie, în prezența a trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezentată, în susținere publică, o teză de doctorat, la disciplina Omiletică-Catehetică, intitulată „Impactul catehezei și al predicii asupra «generației digitale», prin utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicării”, susținută de pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci.
Autorul tezei de doctorat este pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, cadru didactic titular al Facultății de Teologie Ortodoxă și directorul Seminarului Teologic Ortodox din municipiu, care a primit pentru a doua oară titlul ştiinţific de doctor în Teologie, după ce în anul 2012 a obținut titlul de doctor la disciplina Istoria Bisericii Universale.
„Sigur generațiile se schimbă. Cei din eșantionul «digital natives», vor deveni părinți în mai puțin de un deceniu. Și ne întrebăm cum își vor educa copiii? Îi vor priva de mediul digital sau îi vor imersa și mai mult în el? Credem că deschiderea va fi din ce în ce mai mare spre virtual, prin urmare nu ne permitem să-l ignorăm. Acest aspect ne obligă, ca Biserică, să ne concentrăm pe o pregătire de specialitate a catehetului în domeniul utilizării mijloacelor moderne”, a precizat autorul tezei.
Lucrarea a fost realizată în co-tutelă, sub îndrumarea a doi conducători de doctorat: pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și prof. univ. dr. Nicolae-Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din Cluj-Napoca.
Componența comisiei de doctorat a fost următoarea: președinte - pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; referenți - prof. dr. Carmen-Maria Bolocan (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași); pr. conf. dr. Nicușor Beldiman (Universitatea din București) și arhim. prof. dr. Teofil Tia (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca).
Conform metodologiei, membrii comisiei și îndrumătorii de doctorat au dat citire referatelor și au adresat întrebări cu privire la tema abordată.
La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Vasile Someșanul și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. Ierarhii au apreciat subiectul lucrării ca fiind actual și necesar, felicitând autorul pentru munca și pentru deschiderea pe care a arătat-o spre acest subiect important pentru societatea contemporană.
De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Centrului Eparhial, cadre didactice de la cele două instituții de învățământ teologic, membrii familiei, prieteni, precum și alți invitați.
La finalul susținerii, membrii comisiei au acordat candidatului la titlul de doctor în Teologie, calificativul „Excelent” cu „Summa cum laude”, cea mai înaltă distincție academică conferită la absolvirea unor cursuri universitare.
Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica strămoşească, depus de doctorul în Teologie, pr. dr. Liviu Vidican-Manci, în capela facultăţii.
Înființarea Centrului de Cercetare, Inovare și Etică a Discursului Religios în Agora Virtuală și colaborarea cercetătorilor din domeniul teologiei, psihologiei, științelor educației, științelor comunicării și din domeniul IT, interesați de o prezență de calitate și morală a celor care vestesc Cuvântul lui Dumnezeu în mediul digital, se dorește a fi una din roadele cercetării părintelui Liviu Vidican-Manci, autorul tezei de doctorat.
„Dincolo de bine și rău, de o analiză obiectivă științific, trebuie să subliniem că mediul digital e un tărâm pregătit să primească sămânța cea bună. Agora digitală este încărcată cu predicatori, cateheți, misionari dornici să propovăduiască mesajul lui Hristos, or, acest lucru este de perspectivă. Ne rămâne, la nivel universitar, să dezvoltăm strategii care să optimizeze această prezență a preoților și a teologilor, să aducă plus valoare și să aibă impactul calității, nu al cantității neapărat. Ca un prim pas, și recunoscând că prin această cercetare nu am făcut decât să
Prin acest centru „dorim să creăm mediul propice pentru proiecte în care să implicăm tinerii interesați de dezvoltarea acestui domeniu atât de important. Preocupările noastre nu vor intra în conflict cu ceea ce fac marile centre de presă și media ale Patriarhiei Române sau ale centrelor eparhiale, ci ar putea fi un laborator de cercetare ce va veni în ajutorul lor cu analize pertinente care vor asigura calitatea mesajului religios în virtual”, a mai arătat pr. lect. Liviu Vidican-Manci. Teza se află la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, iar rezumatul ei poate fi accesat pe pagina web a Institutului de Studii Doctorale al Universității „Babeș-Bolyai”. Pr. Liviu Vidican-Manci este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă și al Facultății de Business, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În perioada 2005-2007 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Catolic din Paris, Franța, iar din anul 2012 este doctor în Teologie, la disciplina Istoria Bisericii Universale, cu titlul lucrării: „Cathari și Albigenzi în Europa Occidentală a secolelor XI-XIV”, îndrumătorul lucrării fiind pr. prof. univ. dr. Vasile Leb de la Școala Doctorală „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj. Din anul 2011 este inspector eparhial pentru catehizarea parohială, ocupându-se de organizarea și supravegherea activităților catehetice din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului; din toamna anului 2012 până în prezent este directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar din 2017 este cadru didactic titular al Facultății de Teologie Ortodoxă.