„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului
La sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, credincioşii au primit binecuvântări arhiereşti şi au fost îndemnaţi să o cinstească pe Maica Domnului care mijloceşte în fața tronului ceresc pentru cei care i se roagă și îi cer ajutorul.
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului în Parohia Feldioara, Protopopiatul Săcele, județul Brașov. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la locașul de cult, prin care zidirea a fost consolidată. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, precum și alți slujitori ai sfintelor altare din parohii apropiate.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului și despre cinstirea Maicii Domnului. Mai apoi, ierarhul a felicitat comunitatea parohială păstorită de preotul Mircea Rusei: „Dumnezeu să binecuvânteze dragostea și atașamentul deosebit pe care îl au credincioșii noștri față de Biserica lui Hristos. Să ne învrednicească Dumnezeu să parcurgem cu nevoință această perioadă a postului pentru a ne bucura deplin în ziua praznicului Nașterii Domnului”.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ciprian Bolocan a fost hirotonit diacon, iar diaconul Ionuț Adrian Pâtea a fost hirotonit preot și va sluji ca misionar în cadrul Protopopiatului Bran-Zărnești.
Cu ocazia acestei vizite pastorale, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Feldioara a primit și al doilea hram, al Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Parohul Mircea Rusei a fost hirotesit, la final, iconom stavrofor.
„Am săvârșit lucrări de renovare la sfânta biserică, lucrări de hidroizolație, drenaj și subzidire, încercând să stopăm apariția igrasiei care ataca pictura proaspăt restaurată. Lucrările au fost realizate împreună cu bunii credincioși din comună, cu sprijinul autorităților locale și în bună colaborare cu școala din localitate”, a spus pr. Mircea Rusei. Ierarhul a oferit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” familiei Cornel și Violeta Câșlaru, precum și acte de cinstire mai multor binefăcători.
Nou paroh la Sibiu-Turnișor
În seara aceleiași zile de sărbătoare, IPS Mitropolit Laurențiu a instalat un nou paroh la Biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul sibian Turnișor. Părintele Radu Gârbacea a venit la vechea biserică sibiană pentru a sprijini activitatea pastoral-misionară și duhovnicească a preotului Ciprian Creangă în comunitatea din Turnișor. Ceremonia de instalare a avut loc după slujba Vecerniei, în prezența a numeroși credincioși și preoți din Sibiu și din alte localități.
IPS Mitropolit Laurențiu i-a oferit noului paroh Evanghelia, Crucea și cheia, simbolizând cele trei slujiri și misiuni ale preotului.
„Aveți o responsabilitate mare față de lucrarea duhovnicească pe care Biserica o are de împlinit. Lucrarea este extraordinar de mare, acum în această perioadă dificilă pentru noi. Trebuie să fim lucrători în Biserica lui Hristos, dar și în afara ei, prin lucrarea social-filantropică”, a spus ierarhul.
Părintele Radu Gârbacea a mulțumit ierarhului, familiei, credincioșilor din fosta parohie din Cisnădie și tuturor celor care l-au sprijinit în cei opt ani de preoție.
„Îi încredințez pe credincioșii din Turnișor că am venit aici cu dorința sinceră de a face voia lui Dumnezeu, de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor, dorind să mă fac înainte de a-i învăța pe alții eu însumi pildă de smerenie, de dragoste, de jertfelnicie și de bunătate”, a spus părintele Gârbacea.
Hram şi slujire arhierească la Gherla
Credincioșii din Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Gherla, l-au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia hramului. Din sobor au făcut parte Paul Isip, protopopul de Gherla, parohul Vasile Ciciovan, alături de preoți slujitori din împrejurimi, diaconi.
„Sărbătoarea aceasta a Intrării Maicii Domnului în Biserică a fost aşezată la începutul Postului Crăciunului, pentru că Maica Domnului a fost dusă de bătrânii ei părinţi, Ioachim şi Ana, la vârsta de trei ani, aşa cum promiseseră, la Templul din Ierusalim. A primit-o cu mult drag preotul Zaharia, iar în Templul din Ierusalim s-a pregătit pentru momentul unic din istoria universului, pentru momentul în care, în sânul său, se va zămisli cel ce va mântui lumea, Domnul Iisus Hristos”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
La final, parohul Vasile Ciciovan a mulțumit ierarhului și credincioșilor prezenţi în număr mare la sărbătoare. Tot cu ocazia sărbătorii Intrării Maicii Domnului în biserică, IPS Mitropolit Andrei a sfințit un izvor amenajat de autorităţile locale, la intrarea în localitatea Muntele Băișorii.
Slujire arhierească la Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Simion Ștefan” din incinta campusului școlar al Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia. La momentul potrivit, ierarhul l-a hirotonit diacon pe Nicolae Bîldea, iar pe diaconul Ioan Lupu l-a hirotonit preot pe seama Parohiei Peţelca, Protopopiatul Aiud.
Ierarhul a vorbit elevilor despre „Maica Domnului, Împărăteasa cerului și Mama noastră a tuturor” care, adusă fiind în Casa Domnului, „creştea în har şi în vârstă înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor. Inima ei era o grădină frumoasă, dar închisă, în care creşteau cele mai frumoase flori, udate de rouă cerească. Se putea observa în grădina aceea garofiţa smereniei, crinul curăţeniei şi trandafirul iubirii”.
La sfârșitul slujbei, părintele Eugen Pintea, directorul instituției de învățământ teologic, alături de cei prezenți i-au adresat cuvinte de felicitare ierarhului la împlinirea a 26 de ani de la hirotonirea sa întru arhiereu.
Liturghie arhierească de hram în Palota, Oradea
La sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, una dintre cele mai noi comunităţi parohiale din Episcopia Oradiei, Parohia Palota, localitate aparținătoare de comuna Sântandrei, aflată în zona metropolitană a Oradiei, şi-a serbat hramul.
Credincioşii păstoriţi de părintele Cosmin Laviniu Lascu, l-au primit în mijlocul lor pe Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul amenajat pentru slujire din vecinătatea noii biserici parohiale, aflată în construcţie, cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” şi „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca”. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și tineri din localitate.
După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, ierarhul a rostit o predică în care a vorbit celor prezenţi despre semnificațiile praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului: „În Templul din Ierusalim a fost dusă Fecioara, cea care s-a învrednicit, apoi, din darul lui Dumnezeu, și pentru că ea a voit, a deveni Maica lui Dumnezeu, a deveni Templul în care Fiul lui Dumnezeu, Cuvântul Veșnic al Tatălui, S-a coborât, la plinirea vremii, și S-a sălășluit în pântecele cel pururea fecioresc al Fecioarei, prefăcând-o în «Templu al slavei lui Dumnezeu», în «Biserică cuvântătoare», în «Rai de taină», așa cum este ea numită în imnele Bisericii. Astfel, Maica Domnului, cea care din pruncie a fost dusă în Templul din Ierusalim, ea însăși devine Templul lui Dumnezeu, primindu-L pe Dumnezeu în sânul ei cel pururea fecioresc și născându-L ca om pe Cel Care este Dumnezeu adevărat și Om adevărat, Domnul nostru Iisus Hristos”.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie a hirotonit în preot pe diaconul Andrei Ionuț Gheban, pe seama Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Bucium, Protopopiatul Beiuș. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
La finalul slujbei, Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului şi parohul Cosmin Laviniu Lascu au mulţumit ierarhului pentru prezenţa și slujirea în mijlocul credincioşilor din Palota, an de an, începând din anul 2010.
În localitatea Palota nu a existat niciodată biserică ortodoxă. Aici există o comunitate catolică, de etnie germană şi maghiară, care are o bazilică de proporţii monumentale. În ultimii ani, în acest sat s-au stabilit peste 50 de familii ortodoxe, care erau nevoite să frecventeze biserica ortodoxă din centrul de comună, Sântandrei. La iniţiativa PS Episcop Sofronie, în 16 martie 2010 s-a înfiinţat o parohie ortodoxă în Palota, iar părintele Cosmin Laviniu Lascu a fost încredinţat să construiască o biserică nouă, în stil bizantin, după modelul Catedralei mitropolitane greceşti din Atlanta, Georgia, Statele Unite ale Americii. Piatra de temelie a noii biserici a fost aşezată la 3 noiembrie 2011 de ierarh. În acest an, 2016, lucrările au avansat prin executarea centurii superioare și ridicarea zidurilor până la cota plus nouă metri.
Slujire arhierească la Bocşiţa, Zalău
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Bocșița, Protopopiatul Zalău, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.
În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, ierarhul a hirotonit preot pe seama Parohiei Bocșița, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Ciprian-Vasile Sabou. De asemenea, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru diacon pe Iosif-Alin Grad, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou.
Prima atestare documentară a satului provine din anul 1349, când apare sub numele de Baxa. Din secolul al XVIII-lea există o biserică de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, așezată pe dealul ce se ridică deasupra satului. Datorită faptului că biserica de lemn a devenit neîncăpătoare, după anul 1990 s-a sfințit piatra de temelie pentru noua biserică de zid. Lucrările efectuate la noul locașul de cult s-au desfășurat sub coordonarea mai multor preoți, acesta fiind târnosit în luna octombrie a anului 2012. Cu toate că localitatea este situată în apropierea municipiului Zalău, în prezent, în satul Bocșița mai trăiesc doar 51 de credincioși.
Liturghie arhierească la Schitul Ghelari, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Schitului Ghelari din județul Hunedoara. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a amintit despre „rolul deosebit al Maicii Domnului în lucrarea de mântuire a neamului omenesc și despre minunata ei mijlocire în fața tronului ceresc pentru cei care i se roagă cu credință și îi cer ajutorul în rugăciunile lor”. De asemenea, PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe cei prezenți „să-și asume cu fermitate principiile Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, spre a deprinde tainele vieții duhovnicești și a deveni astfel moștenitori ai bucuriei și luminii veșnice în Împărăția Cerurilor”.
Hramul Paraclisului Episcopal din Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal din Baia Mare, cu ocazia hramului. Din sobor au făcut parte arhim. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime“ din Baia Mare, arhim. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii Rohia, diaconi din centrul eparhial. La ectenia pentru morţi, PS Iustin Sigheteanul l-a pomenit pe Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, care a trecut la cele veşnice în 30 octombrie 2016.
Paraclisul Episcopal al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului a fost construit odată cu Centrul Eparhial, între anii 1994-2004. Împodobirea cu pictură a fost făcută în 2004, de Ioan Botiş. Sfinţirea a avut loc în anul 2004, pe 21 noiembrie, la sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului.
„Săvârşirea Sfintei Liturghii în Paraclisul Eparhial, la momente şi evenimente deosebite, şi rugăciunile particulare pe care le face ierarhul şi pe care le fac ostenitorii Centrului Eparhial aduc mult folos, întregind şi binecuvântând lucrarea administrativă. O administraţie birocratică fără rugăciune este o simplă administraţie birocratică. De aceea, Biserica întotdeauna a avut în instituţiile ei importante capele sau paraclise”, a spus PS Iustin Sigheteanul.
După Sfânta Liturghie, PS Iustin Sighteanul şi soborul de preoţi şi diaconi au oficiat slujba parastasului pentru IPS Arhiepiscop Justinian. „Rugăm pe Maica Domnului, ocrotitoarea Paraclisului şi a Centrului nostru Eparhial, ca să aşeze sufletul blând şi luminos al Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian în ceata Arhiereilor Fiului Său, Domnul nostru Iisus Hristos, şi să-i facă parte de un loc ales, ca să se poată ruga pentru noi, iar noi să-l pomenim şi să avem icoana slujirii jertfelnice înaintea noastră în permanenţă”, a mai spus PS Iustin Sigheteanul.