„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Praznicul luminos al Nașterii Domnului
La praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos, credincioșii din Transilvania au participat la Sfânta Liturghie și s-au rugat pentru pace și comuniune între neamuri. Numeroși credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului, și copiii au primit daruri.
La sărbătoarea Sfântului Arhidiacon și Întâiul Mucenic Ștefan, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a liturghisit în Biserica „Nașterea Domnului” din Sibiu. Ierarhul a oficiat slujba religioasă împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. dr. Aurel Pavel, consilierul administrativ al eparhiei, pr. Cătălin Mirișan, cei doi parohi ai bisericii, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa și consilierul social eparhial, Ciprian Cândea, și alți slujitori ai sfintelor altare. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Iulian Gherman a fost hirotonit diacon, iar diaconul Constantin Eugen Ilincăi a fost hirotonit preot pentru Parohia Nou, județul Sibiu.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre virtuțile și jertfelnicia Sfântului Arhidiacon Ștefan și i-a îndemnat să slujească semenilor asemenea acestui mare sfânt al Bisericii: „Astăzi îl cinstim pe primul mucenic, unul dintre cei șapte arhidiaconi aleși de Apostoli să slujească la mese. Sfântul Ștefan L-a mărturisit pe Domnul Hristos, imitându-L nu doar prin cuvinte. El a făcut nu doar o mărturisire care i-a atras pedeapsa, ci s-a dăruit pe sine, pentru că ultimele sale cuvinte s-au asemănat cu cele ale Mântuitorului pe Cruce: Doamne, iartă-le lor că nu știu ce fac! Avem o sumedenie de mărturii ale dăruirii, jertfelniciei sfinților, imitându-L pe Hristos. Dacă ei și-au dat viața pentru Hristos, noi suntem chemați astăzi să lăsăm cele ale acestei vieți pământești trecătoare pentru a-L avea pe Hristos model desăvârșit și pentru a fi părtași jertfei pe care Hristos a adus-o pentru noi”.
La final pr. Ioan Coșa i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea sibiană în a treia zi de Crăciun, moment prin care s-a marcat și împlinirea a zece ani de la sfințirea locașului de cult și începerea unei activități social-filantropice remarcabile. În această parohie funcționează o cantină socială unde primesc zilnic o masă caldă 50 de nevoiași, iar copiii din familii cu posibilități material reduse primesc meditații gratuite. De asemenea, cu sprijinul unei asociații se oferă servicii de asistență pentru bolnavii de cancer. Ca semn de prețuire cei doi preoți parohi i-au oferit ierarhului din partea comunității o icoană a Maicii Domnului.
În a doua zi a praznicului Nașterii Domnului, credincioșii din Brașov au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a resfințit Biserica „Înălțarea Domnului” din centrul civic și a oficiat aici Sfânta Liturghie. Locașul de cult ridicat pe locul unde s-a dorit construirea unei catedrale a orașului a fost renovat în ultimul an prin schimbarea acoperișului, tratarea și revopsirea lemnului de la exterior, schimbarea pardoselilor, refacerea Sfintei Mese și prin multe alte lucrări de înfrumusețare. Cu ocazia resfințirii, locașul de cult a primit și hramul Soborului Maicii Domnului. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, cei trei parohi ai bisericii, Ciprian Robu, Axente Cosmin Coșorean și Florin Aurelian Antonescu, precum și numeroși preoți de la bisericile brașovene.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre cinstirea Maicii Domnului și ocrotirea adusă omenirii prin mijlocirea sa înaintea Mântuitorului Iisus Hristos: „Astăzi, soborul credincioșilor o cinstește pe Maica Preacurata. Sfânta Fecioară ne străjuiește din icoana împărătească, Îl poartă pe Pruncul ei în brațe și ni-L arată ca mijlocitor. Este cea mai apropiată mijlocitoare pentru noi, este apropiată de noi și este apropiată de Cel pe care L-a purtat în pântece, pe Cel care a luat-o la Sine ca să fie mama mamelor noastre”. La final, părintele Axente Cosmin Coșorean și părintele Florin Aurelian Antonescu au fost hirotesiți iconomi stavrofori. De asemenea, cvintetul „Anatoly” care a dat răspunsurile liturgice a primit distincția „Ordinul Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”, ca semn de apreciere a activității de până acum în Biserica străbună. Binefăcătorii bisericii și Adunările și Consiliile parohiale au primit acte de cinstire. La final, credincioșii s-au închinat în Sfântul Altar și au cinstit moaștele Sfântului Andrei Șaguna, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
În aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a participat la tradiționalul concert de colinde de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Aici, ceata Junilor, Irozii și copiii au colindat și au prezentat obiceiurile specifice Țării Făgărașului, în prezența a numeroși credincioși și a unui sobor de preoți din care au făcut parte protopopul de Făgăraș II, Ion Tărcuță, preoții slujtori în satul făgărășan, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.
Slujire arhierească la Alba Iulia și Blaj
Urmând o veche tradiţie, în a doua zi a Praznicului Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din municipiul Blaj, unde a slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvântul de învăţătură, în Biserica „Sfânta Maria”, păstorită de către părintele Vasile Benchea. Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul de misiune al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei.
În ziua praznicului Naşterii Domnului Iisus Hristos, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.
Crăciunul în Eparhia Oradiei
În a doua zi de Crăciun, luni, 26 decembrie, la praznicul Soborului Maicii Domnului, Preasfinţitul Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire” din Parohia Sânmartin, localitate aflată în zona metropolitană a Oradiei, în sobor de preoţi şi diaconi, la slujbă luând parte numeroși credincioși din localitate.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea fragmentului scripturistic rânduit, PS Episcop Sofronie a vorbit despre marele dar pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii, în persoana Fecioarei Maria, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cea care s-a învrednicit a-L naşte pe Fiul lui Dumnezeu, Care S-a întrupat din Sfânta Fecioară, prin lucrarea Duhului Sfânt, fără a strica peceţile fecioriei sale, subliniind rolul important al Maicii Domnului, care este şi Maica duhovnicească a Bisericii, în împlinirea tainei mântuirii neamului omenesc.
La praznicul Nașterii Domnului, PS Episcop Sofonie a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezența a peste o mie de credincioşi orădeni. Răspunsurile liturgice au fost date corul „Sfinții Melozi” al tinerilor de la Catedrala orădeană. După ce s-a dat citire Scrisorii Pastorale cu prilejul Nașterii Domnului a PS Episcop Sofronie, ierarhul a adresat credincioșilor urări de sărbători fericite și binecuvântate, îndemnând ca, în aceste zile de praznic, să îşi umple sufletele de lumina şi bucuria ce izvorăsc din Naşterea Pruncului Iisus în ieslea din Betleem, Care a venit în lume pentru mântuirea neamului omenesc.
Sărbătoare la Baia Mare și Satu Mare
Luni, 26 decembrie, sărbătoarea Soborul Maicii Domnului, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Satu Mare. Din soborul slujitor a făcut parte protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, parohul Cornel Pop, pr. Cristian Peteri de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” II, preoţii invitaţi de la alte bisericile din municipiu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Ioniţă Struţi.
Cuvântul de învăţătură rostit de PS Episcop Iustin a vorbit despre importanţa colindelor în viaţa poporului român, amintind cuvintele părintelui Nicolae Steinhardt care credea că Sfânta Scriptură poate fi reconstituită din colindele românilor. Din partea credincioşilor parohiei şi Consiliului Parohial, ierarhul a primit, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a Maicii Domnului cu pruncul.
La praznicul Nașterii Domnului, PS Episcop Iustin, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea soborului de preoți și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu. În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin a spus că „de la început, de la Naşterea Sa în lume, Hristos a întâmpinat ostilitate din partea oamenilor, n-a fost primit cu iubire şi cu recunoştinţă. A fost respins. A trebuit să fugă de un criminal, un rege care îşi vedea pusă în primejdie coroana”.
Praznicul luminos al Crăciunului în Sălaj
Luni, 26 decembrie, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Jibou. Alături de ierarh a slujit un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Dan Dregan, protopopul Jiboului. La final, copiii din parohie, îmbrăcați în port popular, au susținut un concert de colinde.
La sărbătoarea Nașterii Domnului, PS Episcop Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Ioan Ghiurco, parohul Catedralei. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul a dat citire Pastoralei și a transmis urări credincioșilor din cuprinsul Episcopiei Sălajului.
Slujiri arhierești la Deva
Luni, 26 decembrie, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” a Parohiei Deva III din Protopopiatul Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, PS Episcop Gurie, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre luminatul praznic al venirii în lume a Domnului Iisus Hristos, despre Soborul Maicii Domnului, cea mai aleasă între femei, prin care S-a întrupat Mântuitorul pentru izbăvirea oamenilor de sub robia păcatului și a morții și mântuirea sufletelor. De asemenea, ierarhul a amintit ca în cea de a doua zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea Sfântului Nicodim de la Tismana, cel de care este legat începutul unor comunități monahale de obște de pe teritoriul țării, printre care se află și Mănăstirea Tismana din județul Gorj și Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara.
În prima zi de Crăciun, PS Episcop Gurie, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, arhimandritul Nestor Dinculeană, eclesiarhul Catedralei Episcopale din Deva, a dat citire cuvântului pastoral al PS Episcop Gurie la praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos, în care ierarhul a accentuat misiunea îngerilor în această lume și protecția pe care o oferă celor care își încredințează viața în mâinile lui Dumnezeu și devin lucrători harnici ai Tainelor Bisericii lui Hristos. Ca în fiecare an, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, copiii prezenți la Sfânta Liturghie au primit daruri.
Hram la Cluj-Napoca
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș și-a sărbătorit duminică, 25 decembrie, hramul. În cursul lunii decembrie au avut loc numeroase manifestări dedicate hramului - concerte de colinde, serbările elevilor de la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca, activități filantropice, care au culminat cu Sfânta Liturghie din ziua praznicului la care a participat un sobor de preoți și un mare număr de credincioși. În ziua de Crăciun, la priceasnă a susținut un mic concert corul parohiei, precedat de câteva colinde interpretate de Maria și Petronela Taloș. Copiii au primit daruri, iar credincioșii au primit, ca în fiecare an, în ziua hramului, ultimul număr al foii parohiei, „Troița”, aflată în al 11 an de apariție. După slujbă, fiind ultima duminică din decembrie, au fost sărbătoriți, după tradiție, credincioșii care s-au născut în această lună, în sala de la demisolul bisericii.